DBS Spelskola Kelly Kriterion

Kellys spelstrategi

VIKTIGA BEGREPP FÖR ATT FÖRSTÅ KELLYS KRITERIUM

Innan vi fördjupar oss i Kellys spelstrategi ska vi snabbt förklara ett par viktiga begrepp. 

  • Spelkassa. Den bankrulle av pengar som du avsatt för spel, separerad från din privatekonomi. Kan vara 500 kr eller 100 000 kr, storleken spelar ingen roll här.
  • Odds. Ett odds kan omvandlas till en sannolikhet, oddset 2,00 innebär i enkla termer 50 % chans att utfallet blir enligt oddset. 
  • Uppskattad vinstchans. Hur stor chans bedömer du att laget har att vinna matchen? Du uppskattar att chansen är 60 % via gissningar eller modeller. 

SÅ FUNGERAR KELLYS SPELSTRATEGI

Enligt Kellys kriterium finns det alltid en optimal insatsandel av din spelkassa att placera på ett spel givet sannolikheten att det ska gå in kontra oddset. Denna populära metod hävdar att insatsen står i proportion till din uppskattade edge. Denna formel är användbar på sportsbetting men också inom andra områden som aktiehandel och casino. Det handlar om att maximera sina vinstchanser och minimera dina förlustrisker. Visst låter det fantastiskt bra? Men det finns faktiskt några stora “MEN” att ta hänsyn till. 

För att använda Kellys spelstrategi och den formel som räknar ut din optimala insats på spelet, ja då behöver först putta in värdet av hur stor vinstchans det är på ditt tagna spel. Erfarna bettingproffs kan med hjälp av modeller och egen kompetens relativt exakt uppskatta vinstchanser för lagen de brukar spela på. För oss andra dödliga kan det vara svårare att veta om Tottenham har 61 % eller 63 % chans att vinna mot Everton. 

Kelly-kriteriets formel är:

(BP – Q) / B

Kellys kriterium, själva formeln, rent matematiskt är:

(B x P – Q) / B

B = decimaloddset -1

P = sannolikheten för framgång i %

Q = sannolikheten för misslyckande (till exempel 1-P)

Använder vi en slantsingling som exempel förstår vi bättre. Tänk dig att du satsar på att ett mynt landar på klave till oddset 2,00. Men i själva verket har just det här myntet 52 % chans att landa på klave. Då blir beräkningen: 

P = 0,52
Q= 1-0,52 = 0,48
B = 2-1 = 1

Alltså (0,52 x 1- 0,48) / 1 = 0,04. 

Kellys formel säger alltså att korrekt insats i detta fall är 0,04 = 4 % av spelkassan. 

RISKER MED KELLYS SPELSTRATEGI

Den uppmärksamme, som kanske läst vår genomgång av bankroll management, inser direkt att det låter högt att satsa 4 % av spelkassan på ett enskilt spel med relativt litet spelvärde som det var i detta fall. Hade spelvärdet varit större hade Kellys formel rekommenderat en ännu högre insats. Kellys strategi är alltså en aggressiv form av bankroll management. Den går helt emot det vi tidigare rekommenderat om att aldrig satsa över 5 % av din bankrulle.

Så även om denna strategi i teorin är ett effektivt sätt att maximera sin insatsstrategi ställer den höga krav på den som skall satsa. Man tvingas att tåla stora förluster i en dålig period och det kan ta lång tid att slita sig tillbaka till ursprungsnivån. Vice versa kan bankrullen givetvis explodera i positiv riktning med i lyckade perioder. Dessa svängningar är svåra att hantera för alla, rent känslomässigt och vår rekommendation är att undvika att sätta sig i dessa bekymmer. Det finns sätt att använda Kelly och minska risken, häng med!

FRAKTIONERAD KELLY

Att anpassa Kellys kriterium till en mer försiktig variant är att rekommendera. Det innebär att insatsen minskas i procent jämfört med grundsystemet. Exempelvis minska procentandelen till hälften eller kanske ännu mindre. Det viktiga är att den procentuella minskningen är konstant och lika stor för alla spel. Detta sätt att skruva på Kelly-modellen sänker risken betydligt men är samtidigt ett bra stöd för den som inte vill spela med så kallad flat insats utan vill låta spelvärdet styra insatsstorleken. 

RISKEN ATT UPPSKATTA FEL VINSTCHANS

När vi förklarade här ovanför hur Kellys formel fungerar och att ett av de värden som ska skjutas in i formeln är “uppskattad vinstchans” nämnde vi att denna vinstchans är svår att uppskatta. Det finns inget givet facit. Erfarna och proffs på sportsbetting har modeller de arbetar utefter som tar fram vinstchanser för lagen, vissa proffs är till och med så vassa att de själva kan bedöma vad som är korrekta vinstchanser. Problemet med Kellys kriterium är att felaktigt uppskattade vinstchanser riskerar att snabbt sätta spelkassan i fara. 

Faktum är att det är svårt att på egen hand med fingret i luften kunna uppskatta vinstchanser, är 55 % eller 58 % korrekt värdering på Malmö FF hemma mot Djurgården? Men genom att ta hjälp av en referensbookie kan vi få bra hjälp på vägen! Vi vet att spelbolaget Pinnacle ofta ligger rätt i odds, har då ett annat spelbolag, låt säga Unibet, ett odds som är högre kan vi använda Pinnacle som facit och därefter räkna på vad Kellys kriterium säger. Att nyttja referensbookie och andra bolags odds kallas för att spela på “utstick”. I exemplet med MFF-Djurgården kan vi säg att Pinnacle erbjöd 1,80 på Djurgården och de flesta andra spelbolag låg även de runt 1,75-1,80. Unibet sticker ut och erbjuder 1,90. Marknaden tycker att 1,80 är korrekt odds och litar vi på den så kan 1,90 hos Unibet vara gångbart! 

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED KELLYS INSATSSTRATEGI

Fördelar med Kellys insatsstrategi:

  • Den fokuserar på matematiska fördelar istället för att gå på känsla. 
  • Optimal insats för det aktuella spelet, sett till andel av din spelkassa.  
  • Bra strategi för den som inte vill spela med flat insats.
  • Bankrullen kan öka snabbt.

Nackdelar med Kellys insatsstrategi

  • Modellen kräver att du kan uppskatta exakta vinstchanser.
  • Kan innebära stora förluster då formeln förespråkar höga insatsandelar av spelkassan. 
  • Svår att applicera när du har flera spel igång samtidigt.  

SLUTSATS KRING KELLYS INSATSSTRATEGI

Kellys kriterium är en beprövad och etablerad insatsstrategi. Att den även används inom den finansiella världen är ett starkt kvitto på att den fungerar och har sina fördelar. Inom sportsbetting rekommenderar vi dock nybörjaren att i första skedet spela med en så kallad “flat insats”, vilket innebär att lägga samma insats på alla sina spel. Förslagsvis 2 % av spelkassan placeras på alla spel som man tycker har ett positivt spelvärde. Den som sedan är varm i kläderna och vill anpassa sina insatser efter hur stort spelvärdet bedöms vara kan sedan testa Kellys insatsstrategi. Men bör göra det via en fraktionerad Kelly, kanske så pass låg som 25 % av Kellys grundformel. 

Det är viktigt att förstå att den som tar ovanstående steg, att lämna strategin med flat insats för att spela med rörlig insats skapar extra arbete och även problem för sig själv. Det är svrt nog att bli duktig på att hitta spel med spelvärde. Att sedan lägga på kravet att bedöma HUR stort spelvärdet är tufft. Men den som lyckas kan belönas genom att se sin spelkassa växa snabbare jämfört med den som gnetar på med flat insats på alla spel.