Lexikon Betting A till ö

Betting-lexikon från A till Ö

AMERIKANSKA ODDS

I Sverige, Europa och i Asien använder vi decimalform när vi skriver ut oddsen. Amerikanerna gillar att göra på sitt sätt och är en helt annan modell. Där utgår man från oddset 2,00 och det finns negativa (-) och positiva (+) utfall. Exempelvis, ett odds som är 3,50 i decimalform är 250 i amerikanskt odds. Vid insats av 100 vinner du 250. Är oddset istället 1,50, det vill säga lägre än 2,00 som amerikanerna utgår ifrån, ja då är oddset -200 för det krävs en insats på 200 för att vinna 100. Puh… tur vi håller oss till decimaler i Sverige! 

ASIAN HANDICAP

Asian Handicap är en vanlig spelform, främst inom betting på fotboll. På spelformen finns det bara två utfall, oavgjort resultat försvinner. Utdelningen kan bli olika beroende på vilken form av asian handicap du spelat. Att förstå och använda sig av asian handicap är ett viktigt första steg i bettingkarriären så läs på lite extra om just detta ämne! 

BANKROLL MANAGEMENT 

Att hantera sin bankrulle eller spelkassa kallas för bankroll management eller money management inom sportsbetting. Bankrullen är ett av de allra viktigaste verktyget för den som ska lyckas inom sportsbetting. Att ha en genomtänkt insatsstrategi trumfar nästan skickligheten att hitta spelvärda spel, så viktigt är det. Att hålla sig till 2-3 % av spelkassan per spel är en bra grund. Att arbeta långsiktigt är viktigt inom sportsbetting, för att just kunna vara med på lång sikt krävs därför en klok strategi med finanserna! 

BANKRULLE

Den summa du avsatt till spel och betting kallas för bankrulle eller spelkassa. Den skall vara särskiljd från den övriga privatekonomin. Förhoppningsvis växer den genom tillväxt från vunna spel. Läs även om bankroll management för att lära dig mer kring hantering av din bankrulle. 

BET BUILDER

Bet Builder eller spelbyggare är något de flesta spelbolag erbjuder numera. Det handlar om att kunna kombinera olika spel i samma match med varandra, exempelvis lag som vinner matchen, antal gula kort och att en viss spela ska göra mål. Oändliga möjligheter och spelbolagen med Bet Builder utvecklar denna funktion mer och mer. Ett kul sätt att spela för den som har en extra stark åsikt om en matchbild exempelvis. Men likt dubblar, tripplar och så vidare råder vi till att vara restriktiv med att kombinera för många val med varandra, det är viktigt att samtliga val har positivt spelvärde. 

BETTING EXCHANGE

Det är inte bara på finansmarknaden det finns börser, även på spelmarknaden finns det spelbörser eller så kallade Betting exchange. Världens största spelbörs är Betfair. På en spelbörs är det vadslagning spelare emellan, alltså inte spelare mot spelbolag. Du kan som kund på en spelbörs boka ett spel vilket innebär att du tillhandahåller odds för andra spelare eller så kan du backa ett spel, vilket är samma sak som du är van att göra hos ett spelbolag. 

BOKFÖRING

Att bokföra sina spel är en viktig del i en seriös bankroll management. Det finns olika sätt att bokföra men vi rekommenderar varmt den grymma tjänsten som finns på bettin.gs. Genom att bokföra dina spel kan du sedan gå tillbaka och analysera, se vad som fungerar bra respektive dåligt. Det är oerhört intressant och nyttigt att kunna göra en sådan analys över sina spel. 

CASH OUT

Spelbolag med cashout är numera snarare regel än undantag, i stort sett alla spelbolag erbjuder denna funktion. Det innebär att du som lagt ett spel har möjlighet att göra en cash out eller stänga ditt spel. Vilken summa du kan stänga spelet till beror på hur oddset på marknaden har rört sig. Alltså kan du vid vissa fall stänga spelet för en större summa än din insats och i andra fall bara få tillbaka en mindre del av insatser. Generellt sett rekommenderar vi att inte använda denna funktion för ofta då spelbolagen har stora marginaler och tjänar extra pengar på de som nyttjar funktionen. Låt spelen stå och vinster och förluster jämna ut sig över tid är vårt råd! 

DUBBEL (TRIPPEL, FYRLING, FEMLING OSV)

Spel som kombineras med varandra, kombinationsbet, kallas för dubbel (vid två spel i komb), trippel (tre spel i komb) och så vidare. För att vinna på en dubbel måste båda spelen sitta. Har du spelat att Arsenal & Liverpool ska vinna sina matcher till oddsen 1,50 och 2,00 och båda lagen vinner sin match. Då är oddset på dubbeln 1,50 x 2,00 = 3,00 och du vinner 3 gånger pengarna du satsade. Att spela dubblar och tripplar kan vara lockande för att få upp oddsen. Men viktigt är att alltid tänka på att inte plocka med en extra match bara för sakens skull, varje objekt i en dubbel skall ha positivt spelvärde – annars gör du dig själv en otjänst! För de allra flesta är den enklaste och bästa strategin att hålla sig till enbart singelspel. 

DRAW NO BET

Draw no bet eller på svenska oavgjort inget spel är precis vad det låter. Om matchen du spelar på blir oavgjord, då får du insatsen tillbaka. Det är samma sak som att spela Asian handicap 0. En spelform som kan vara bra för den som vill sänka variansen och spel få tillbaka sin insats om det blir kryss i matchen, nackdelen är givetvis att oddset då är lägre jämfört med det så kallade raka spelet på en 1:a eller 2:a! 

FLATBET

Att spela med flat insats innebär att du spelar samma andel av din bankrulle på samtliga spel. Vi rekommenderar 2 % av spelkassan som lämplig nivå per insats vid denna strategi. Oavsett om oddset är 1,50 eller 7,00 ska samma insats spelas. Den viktiga faktorn är att varje spel ska satsas på odds som du uppskattar ha positivt spelvärde. Efterhand när bankrullen ökar (eller minskar) anpassar du din insats, 2 % av bankrullen är det som gäller. 

GUBBGARDERING

Ett vanligt begrepp inom poolspel som beskriver halvgarderingen “1-2”. Andra namn på denna halvgardering är “gaffel” eller kanske det roliga uttrycket “hårdrocksnäve” som myntades av Fredrik & Peter i podden Stryket. 

HANDIKAPP

Handikappspel finns i många olika former. Det innebär att du placerar ett spel och då inleder med antingen ett positivt eller negativt utfall, till exempel +2,5 mål eller -1,5 mål. I det första exemplet kan ditt lag förlora med upp till två mål och du vinner ändå vadet. Medan i det andra fall måste ditt lag vinna med minst två mål för att du skall vinna. När laget klarar uppgiften brukar vi säg att laget “fixade handikapplinan”. 

HEAD TO HEAD

En spelform där två lag eller utövare ställs mot varandra. Ofta handlar det om två spelare och vadet går ut på att gissa vem som gör flest mål i en match eller över en säsong. Men det kan även vara en head to head-duell i ett skidlopp där det helt enkelt gäller att gissa vem som kommer först. På Svenska Spels Powerplay förekommer det då att en av “matcherna” på kupongen är en head to head-duell där det ska spelas på vilken av två spelare som gör flest mål i matchen. I dessa fall finns det ett kryssalternativ med som valbart alternativ.

HEDGA

Ibland uppstår lägen när en större vinst är på ingång och man är beroende av utfallet i den sista matchen. Att då säkra upp en del vinst via att spela på det andra utfallet kallas att hedga. Låt säga att du vet att du får 13 rätt om Liverpool vinner mot Arsenal och vinsten blir 50 000 kr. För att säkra upp en vinst kan du hedga genom att spela 5000 kr på X2 Arsenal till oddset 3,00. Vinner Liverpool ändå, då minskar din vinst till 45 000 kr. Tar Arsenal poäng vinner du åtminstone 10 000 kr (15 000 kr minus din insats på 5000 kr på det spelet). 

LIMITERING

De europeiska spelbolagen limiterar vinnande spelare. Det innebär att de spelare som under en längre (ibland kortare tid om spelbolaget hittar ett spelmönster de inte uppskattar) kontinuerligt vunnit pengar hos spelbolaget får sina insatsnivåer strypta. Det är spelbolagens sätt att öka sina marginaler. För att kunna erbjuda odds på en mängd mindre marknader (lägre ligor och specialspel och så vidare) använder spelbolagen rätten till att limitera vinnande spelare. Självklart trist för oss spelare som drabbas. De asiatiska spelbolagen som exempelvis Pinnacle limiterar inte sina kunder, ej heller Svenska Spel. 

LIVEBETTING

Spelbolag med liveodds är lika självklart som tomten på julafton! De flesta vet säkerligen vad livebetting är men en kort förklaring kan vara på sin plats. Att spela på liveodds är alltså att spela på en match under tiden den pågår. Spelbolagens liveodds grundar sig i oddsen som fanns på matchen innan start och uppdateras sedan efter olika parametrar så som gjorda mål, tid som återstår hur matchbilden ser ut, utvisningar med mera. Den som vill ha edge på livebetting bör se matchen och med egna ögat försöka skapa sig en bild av matchen. 

LÅNGTIDSSPEL

Långtidsspel sträcker sig över en längre period än en enskild match. Det kan handla om ett mästerskap som fotbolls-VM eller om ett ligaspel som Premier League. Exempel på långtidsspel kan vara att tippa på vilka som kommer topp 3 i VM eller vem som blir skyttekung i Premier League. Den som vill spela långtidsspel bör väga upp nyttan av det med nackdelen att kapital (del av bankrullen) binds upp över lång tid. 

MAXSPEL

Maxspel är ett begrepp som kanske florerar lite väl ofta. Men när ett riktigt stort spelvärde uppenbarar sig kan det vara befogat att genomföra ett maxbet. Den som läst vår genomgång av bankroll management vet att vi rekommenderar att aldrig riskera över 5 % av spelkassan på ett enskilt spel. Den som spelar med flat insats kan vid enstaka tillfällen frångå sin strategi och spela dubbelflat, alltså placera två flatbets på samma spel. 

MONEYLINE

Moneyline är den amerikanska termen för vinnarspel, ett begrepp som plockar bort oavgjort spel. Samma sak som “draw no be”t eller “asian handicap 0” MEN med en viktig skillnad. Vid moneyline utses en vinnare, spelet gäller alltså även förlängning och straffar till skillnad mot de andra två begreppen som bara gäller ordinarie tid! 

PUNKTER

Ordet “punkter” innebär i bettingsammanhang en beskrivning av skillnader i odds. “Oddset droppade 15 punkter från 2,05 till 1,90”. Alltså samma sak som att oddset droppade 15 procentenheter. Viktigt att tänka på att ett odds som droppar 10 punkter från 1,50 till 1,40 är en stor rörelse i jämförelse med ett odds som droppar 10 punkter från 2,90 till 2,80. 

ROI – RETURN ON INVESTMENT

ROI är ett begrepp som används i fler sammanhang än enbart spel och betting. Det beskriver avkastningen på en investering. ROI räknar ut hur ditt utfall varit över tid, förhoppningsvis positivt men kan givetvis vara negativt med. Marginalerna är små inom sportsbetting, de riktigt vassa och i längden vinnande spelarna kan ligga på 105-115 %. Det innebär att per satsad hundralapp vinner en sådan spelare 105-115 kr åter. ROI är en viktig måttstock på hur bra du eller någon annan är på betting. Ett mätinstrument som inte tar hänsyn till hur stora summor som satsas utan berättar om vad den förväntade avkastningen per satsad krona är. Viktigt att belysa är dock att en lägre (men självklart positiv) ROI med högre volym spel kan vara minst lika framgångsrik sett till inspelade kronor, på sikt.

RYGGA

Inom spel och betting innebär att “rygga” detsamma som att följa någon annans speltips. Ofta en bra strategi för att öka volymen spel som placeras. Dock viktigt att vara noggrann med vilka spelare du ryggar! Försök kolla upp deras bokförda spel, helst ska en stor volym spel till positiv ROI kunna påvisas. Ett tips är att i början rygga med små insatser och försöka bilda dig en egen uppfattning om kvalitén på spelen. Var även noggrann med att INTE rygga till lägre odds än det odds som rekas ut, några få punkter på ett enskilt spel kan kännas futtigt men det gör stor skillnad i längden. 

STÄNGNINGSODDS

Stängningsoddset är det odds som spelbolaget har ute när marknaden stänger. Om matchen börjar klockan 16:00 ser vi stängningsoddset klockan 15:59. Stängningsoddset är en viktig mätsticka för att bedöma om du tagit ett bra spel. Har du spelat till ett högre odds än stängningsoddset är du troligen i en bra position. Det odds marknaden stänger på strax innan att matchen börjar kan ses som ett slags facit eller åtminstone som en mycket kraftig indikation på vad som är “rätt odds” på matchen. På bokföringtjänsten bettin.gs finns möjlighet att fylla i även stängningsoddset när du bokför dina spel, ett bra sätt att bedöma hur bra ditt spel är. 

UNDERDOG

Underdog beskriver motsatsen till favorit, alltså en skräll. Att använda ordet underdog passar dock ofta bättre än skräll då skrällen anses vara en större sensation. En underdog har ett högre odds än motståndaren, det kan röra sig om enbart några punkter men är likväl en underdog! 

VÄLKOMSTBONUS

Spelbolagen lockar nya kunder med en bonus vid registrering, det kallas för välkomstbonus. Vanligast är insättningsbonusar, exempelvis att din insättning dubblas av spelbolaget upp till en viss summa. Motkravet från spelbolaget är ofta att summan skall omsättas ett visst antal gånger innan den går att ta ut från spelkontot. Det finns även varianter med riskfria spel, så kallade gratisspel som spelbolagen använder som en typ av välkomstbonus. 

VÄRDESPEL

Att placera värdespel är nyckeln för framgångsrik betting och en positiv ROI, Return On Investment. Det låter kanske lätt i teorin men är svårare i praktiken. Att själv hitta värdespel genom att göra en annorlunda värdering av en match jämfört med spelbolagen kräver kompetens och erfarenhet. Ett annat sätt är försöka hitta utstick där något spelbolag har ett högre odds än marknaden i övrigt eller jämfört med ett annat spelbolag som brukar ha bra koll på just den ligan/sporten. Ett värdespel är i grunden ett spel på ett odds som motsvarar en lägre vinstchans än den du beräknar. Anser du att Chelsea har 50 % chans att vinna en match, vilket motsvarar oddset 2,00, och du kan spela till 2,15 hos ett spelbolag – ja då har du ett värdespel. En bra mätsticka för att i efterhand bedöma om det var ett värdespel eller inte är att kika på stängningsoddset. Har du spelat till ett högre odds än stängningsoddset är du rätt ute!

ÖVERSTRECKAD

Inom poolspel (Strykipset, Europatipset med flera) används ofta begreppet överstreckad. Det innebär att svenska folket har streckat ett lag upp till en högre streckprocent än vad lagets faktiska vinstchans är enligt oddsen. Ett enkelt exempel, låt säga att Manchester City står i oddset 2,00 att vinna borta mot Tottenham. Det motsvarar då ca 50 % segerchans. På Stryktipset ser vi att City är streckade på 62 %. Då är laget 12 procentenheter överstreckade! På poolspel vill vi helst spela på understreckade lag vilket alltså är motsatsen till överstreckade.