DBs Spelskola stängingsodds closing odds

Stängningsodds

VARFÖR ÄR STÄNGNINGSODDSET VIKTIGT?

På engelska kallas stängningsoddset för CLV – Closing Line Value. Vi kan förstå att det handlar om värde, att stängningsoddset kan hjälpa oss att bedöma om ett tidigare placerat spel faktiskt var spelvärt eller ej. Genom att jämföra spelet du sitter på med oddset vid stängning ger en indikation kring din position. Har du gjort en så kallad marketbeat, det vill säga spelat till högre odds än stängningsoddset kan du förvänta dig att i längden göra ett positivt resultat. Vice versa om du sitter på ett lägre odds än slutoddset. 

VARFÖR ÄR INTE ÖPPNINGSODDSET LIKA VIKTIGT? 

När spelbolagen släpper oddsen på en match är det deras oddssättare som bedömt styrkeförhållandena mellan lagen. Dessa styrkeförhållanden presenteras sedan som odds vilket i praktiken är hur stor chans respektive utfall har, till exempel 50 % chans för hemmaseger, 25 % för oavgjort och 25 % för bortaseger. Spelbolaget baserar sitt öppningsodds på flera faktorer som grundkapacitet, skador, avstängningar, form med mera. Den informationen som finns tillgänglig när marknaden öppnas helt enkelt. Oddsen kommer därefter att röra sig, utefter hur insatserna fördelas eller helt enkelt hur spelmarknaden agerar. Troligen dyker det upp ny information om spelare, taktik och annat närmre matchstart som marknaden tar till sig och agerar på. Vi förstår därmed att öppningsoddset inte är lika relevant längre. 

STÄNGNINGSODDSET GER FACIT

Det odds marknaden stänger på strax innan att matchen börjar kan ses som ett slags facit eller åtminstone som en mycket kraftig indikation på vad som är “rätt odds” på matchen. Undersökningar har gjorts på stort antal matcher och det har visat sig att på större marknader (fotbollsligor som Premier League, Allsvenskan osv) stämmer slutoddsen extremt bra i jämförelse med hur de faktiska resultaten i matcherna blev. En av dessa undersökningar inkluderade 397 000 matcher och stängningsoddsen på Pinnacle. Det visade sig att de faktiska resultaten överensstämde till 99,7 % med stängningsoddsen. Pinnacles slutodds är alltså väldigt effektiva. Detta känns logiskt, att marknaden är effektiv och har prisat in alla faktorer som påverkar resultatet i matchen, allt från lagnyheter, motivation, grundkapacitet till lagformationer och taktik. 

Att stängningsoddsen alltså beskriver en slags sanning över hur stora chanser lagen har är därför ett så viktigt verktyg när Miljongänget bygger sina andelsspel, att jämföra lagens faktiska vinstchanser, via Pinnacles odds, mot svenska folkets streckprocent är enligt oss den viktigaste faktorn för att lyckas med poolspel. Att släppa prestigen och inse att oddsen faktiskt beskriver en sannolikhet som är betydligt starkare än ens egna gissningar och tyckande är viktigt! 

STORLEK PÅ MARKNADEN HAR BETYDELSE

På mindre marknader där det omsätts lägre summor har stängningsoddset inte samma stora betydelse. Exempelvis har en match i handbollens damallsvenska bara en bråkdel av omsättningen jämfört med en match i Europa League. Någon eller några få spelare kan påverka oddset på en liten marknad som inte alls är lika effektiv och sanningsenlig som en större marknad med hög likviditet. Slår du konsekvent stängningsoddset på stora marknader som Premier League och Serie A – då kan du luta dig tillbaka och veta att du högst troligt kommer vinna pengar över tid. På mindre marknader är denna parameter inte lika viktig utan där bör du mer fokusera på din faktiska återbetalningsprocent, har du negativ ROI trots att du slagit stängningsoddsen kanske du är på fel spår trots allt. 

BOKFÖRA STÄNGNINGSODDS

För att skapa sig en överblick kring om du slår stängningsoddsen, det vill säga gör en marketbeat eller ej, bör du bokföra även stängningsoddsen. Det smarta bokföringsverktyget bettin.gs har ett fält där du kan fylla i slutoddset på marknaden och sedan med några enkla knapptryck jämföra med dina egna spel över tid. Lägger du frekvent spel på de stora marknaderna, som till exempel internationell fotboll eller NHL, är det lika viktigt att bokföra stängningsodds som att bokföra själva spelen i sig! När du samlat på dig några hundra spel kan du börja analysera och få indikationer på vilka marknader du har en edge på respektive inte. Detsamma gäller om man följer andras speltips. Bokför dessa själv om rekaren inte har ett öppet spreadsheet att visa upp. På en tuff spelmarknad är detaljerna avgörande, försök alltid att ligga i framkant! 

FÖRSTÅ VÄNTEVÄRDE INOM BETTING

Att spela på odds handlar om att spela på sannolikheter. Inom sannolikhetslära finns begreppet väntevärde. Det innebär förenklat den genomsnittliga förväntade avkastningen per insats. Lite mer utvecklat handlar det om hur mycket du förväntas vinna eller förlora för oändligt upprepade slumphändelser. Målsättningen är att ha ett positivt förväntat väntevärde på spelen du placerar, då kommer du garanterat gå plus på betting när variansen spelat ut sin rätt och en tillräckligt hög volym spel nås.

Ett spel med positivt väntevärde är när du spelar till ett odds som är högre än vad den faktiska vinstchansen för laget är. Låt oss som exempel hävda att vi vet att Chelsea har 50 % chans att vinna mot Manchester United. Får vi då oddset 2,20 har vi ett spel med positivt väntevärde eftersom 2,20 motsvarar (1 / 2,20 = 0,454) ca 45 %. När vi förstår vad väntevärde är och kopplar på vetskapen om att stängningsodds kan ses som mätsticka eller facit över vad som är rätt odds – ja då inser vi hur relevant det är att slå stängningsoddset för att vara en vinnande spelare. 

BETTING IS NOT A SPRINT…

Rubricerade uttryck har du säkert läst många gånger, att “betting is not a sprint it is a Marathon”. Men det kan nog inte påpekas tillräckligt ofta. Att kortsiktiga resultat egentligen inte säger någonting alls om din eller någon annans skicklighet att vinna på odds. Charmen med att spela på odds och poolspel är den inbyggda variansen som ger alla chansen att lyckas på kort sikt men stenhårt bestraffar de sämre på längre sikt. Eller mer positivt tänkt, variansen belönar de som är duktiga och gör ett bra jobb, spel för spel och dag efter dag. Genom att bokföra stängningsoddset och jämföra detta mot ditt egna odds får du en indikation om du tagit bra spel eller bara haft tur/otur. Faktum är att jämförelsen med stängningsoddset är viktigare än saldot på ditt spelkonto. 

HUR GÖR JAG FÖR ATT SLÅ STÄNGNINGSODDSET

Vi har tassat runt den viktigaste frågan inom ämnet. Hur slår vi stängningsoddset? Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan. En del duktiga sportsbettare sitter redo när spelbolagen släpper sina odds. De har förberett sig med sina egna tänkta odds på spelobjektet och hugger sedan de odds som de anser vara felsatta av spelbolaget. Detta är en strategi som kan vara framgångsrik men har ett stort problem, de så kallade limitsen (maximala insatssumman) är vanligen låg vid oddssläpp och minskar därmed potentiella vinster. 

Att följa hur oddsen rör sig mellan öppning och stängning och agera på information/nyheter om spelare och lag kan vara ett sätt att fånga upp höga odds.När det kommer en nyhet om att ett lags nyckelspelare gått sönder på träning, hugg oddset på motståndarlaget och se sedan hur det droppar när marknaden tagit till sig informationen. Eller anser du att nyckelspelaren inte är så viktig för matchvärderingen, ja då kan du låta marknaden spela ner oddset och sedan tar du postion på andra sidan. Är du rätt ute kommer marknaden sedan korrigera oddsen och du fixar en marketbeat på det sättet. I stora drag handlar det om att både kunna värdera lagens vinstchanser mot varandra samt att ha en djup förståelse kring hur marknaden kommer svänga fram och tillbaka. 

Tänk på att ju närmre spelstopp det är, desto svårare är det att göra en marketbeat. Likviditeten i marknaden har ökat och vanligen avtar även volatiliteten, det vill säga svängningarna i odds, ju närmare matchstart vi kommer.  

PINNACLES STÄNGNINGSODDS I FOKUS

Den asiatiska spelmarknaden är betydligt mer likvid än den europeiska spelmarknaden, spelbolag som Unibet, Bet365 och Bethard tar inte emot i närheten av lika stora summor som de asiatiska spelbolagen. Det allra största spelbolaget där är Pinnacle. Det faller sig då naturligt att det är slutoddset på Pinnacle som är måttstocken. Men givetvis kan vi som spelar placera vårt spel på vilket spelbolag som helst. Att jämföra oddsen mellan spelbolagen och betta hos de bettingsidor med bäst odds vid tidpunkten är av yttersta vikt. Att spela så kallad utsticksodds är en vanlig strategi numera, att ta position på ett annat spelbolag som erbjuder ett högre odds än Pinnacle. Dock vill vi poängtera att Pinnacle inte alltid är en bra referensbookie, på mindre marknader som t.ex. Handboll eller Bandy finns det andra spelbolag som är bättre att ha som riktmärke. 

Faktum är att Pinnacle själva använder sina stängningsodds för att lokalisera sina duktigaste kunder, de kunder som konsekvent “slår” stängningsoddsen hamnar i extra fokus och när deras insatser på framtida spel kommer in kan Pinnacle välja att justera oddsen i ett tidigt skede, trots att insatsen (den satsade summan) egentligen inte är så hög att den annars hade motiverat en oddsrörelse. De vassa spelarna används helt enkelt för att skapa en ännu mer kostnadseffektiv spelmarknad där odds som i Pinnacles ögon därmed ligger fel snabbare korrigeras och därmed ökar Pinnacles intjäning. Intressant!