Bankroll management

Bankroll Management

VAD ÄR BANKROLL MANAGEMENT?

Bankroll management kan låta komplicerat och invecklat, men lugn det är inte alls så! Det handlar om att hantera din spelkassa på ett sätt som minskar eller helt förhindrar spelkassan att ta slut. Det handlar även om att optimera dina insatser per spel så att bankrullen får chansen att växa på bästa sätt.

Bankroll management eller money management är kunskapen om att värdera risk vs reward, eller på svenska risk kontra belöning. Att anpassa sina insatser efter hur stor spelkassan är och hur stor uppsida det finns på spelet som ska satsas på. Det absolut vanligaste misstaget inom bankroll management är att satsa en för stor del av sin bankrulle på ett enskilt spel. Det näst största misstaget är att inte ha någon separat spelkassa alls!

 

Det absolut vanligaste misstaget inom bankroll management är att satsa en för stor del av sin bankrulle på ett enskilt spel. Det näst största misstaget är att inte ha någon separat spelkassa alls!

Dagensbästaspel

EXEMPEL PÅ BANKROLL MANAGEMENT

Ett enkelt och konkret exempel på bra bankroll management är att först avsätta en viss summa för betting. Låt säga 1000 kr. Denna summa ska vara separerad från den övriga privatekonomin och är din så kallade spelkassa eller bankrulle. Kanske har du spelkassan utspridd på flera spelbolag, till exempel 500 kr på Pinnacle, 250 kr på Bet365 och 250 kr på Bethard. Nästa steg är att bestämma insats per varje oddsspel du satsar. En enkel strategi är att bestämma att varje spel som placeras ska vara 2 % av spelkassan. I startläget alltså 20 kr per spel. Ökar bankrullen ska insatsen höjas och samma sak om bankrullen minskar då ska insatsen per spel sänkas. Denna typ av bankroll management minimerar risken att förlora sin spelkassa och skapar samtidigt förutsättningar att få bankrullen att växa i stabil takt.

HUR MÅNGA PROCENT AV SPELKASSAN SKA SATSAS PER SPEL?

Den enklaste typen av bankroll management är att spela med en fast procentsats per spel, det kallas även att spela med “flat insats”. En lämplig procentsats att satsa per spel är 2 %. Detta innebär att du satsar 2 % av din spelkassa på varje spel, oavsett om oddset är 1,40 eller 8,50. Inte sällan hittas de bästa värdespelen i den högre skalan av odds men många gör felet att sänka insatsen bara för att oddset är högt och spelet känns riskabelt. Samt gör tvärtom vid låga odds, höjer insatsen för spelet känns säkert. Dessa två vanliga misstag undviks effektivt om du spelar med flat insats.

Att spela med rörlig insats per spel, exempel 1-4 % per spel är en annan strategi. Den sätter extra krav på dig som ska placera bettet. Du behöver kunna räkna på oddsen. Spelen med högre förväntat värde bör få en högre insats (3-4%) medan spelen med lägre, men ändå positivt förväntat värde, får en insats i den lägre skalan (1-2 %). Vi rekommenderar de allra flesta att hålla sig till en strategi med flat insats för att slippa det extra momentet att värdera hur bra ett spel är. Det är tillräckligt att lösa det viktiga första momentet, att faktiskt hitta ett spel med värde!

 

Casumo Casumo

100 kr bonus

Gratisspel på 100 kr. Min. insättning och lägsta insats 100 kr. Min. odds 1,60. Inget omsättningskrav på gratisspelet. 18+ år – Regler & villkor gäller, Stodlinjen.se, Spelpaus.se.

Hämta bonus

MISSTAG MED BANKROLL MANAGEMENT

Det vanligaste misstaget inom sportsbetting är att spela för högt! En sund riktlinje att förhålla sig till är att aldrig satsa mer än 5 % av din spelkassa på ett enskilt spel. Faktum är att 5 % är en riktigt hög insats och som bör användas ytterst sällan. Många bettingproffs har 1 % som maxinsats av sin kassa, vilket kan vara bra att jämföra med. Om du ryggar speltips från andra kan du kolla vilken insatsstrategi de har. Vårt stall av rekare på Dagens Bästa Spel delar gärna med sig kring deras strategier!

Det finns olika anledningar till att många spelar för högt. Dels okunskap, att inte veta vad bankroll management är eller att ha en spelkassa. Men framförallt handlar det om spel som läggs av destruktiva anledningar som att “vinna tillbaka förlorade insatser” eller “jag är säker på att detta spel kommer sitta”. Att ha en förutbestämd strategi kring hur dina insatser ska placeras och hålla sig stenhårt till den är gott stöd under sämre perioder och en framgångsfaktor på lång sikt.

BOKFÖR DINA SPEL

För att kunna följa utvecklingen för din spelkassa är en stark rekommendation att bokföra alla dina spel. Du kan bokföra dina oddsspel i ett eget excelark eller välja en bra sida som bettin.gs för att förenkla. På bettin.gs kan du gratis skapa ett konto och smidigt använda deras spelbokföring. En stor fördel med att bokföra dina oddsspel är att du efter ett tag kan se trender, vilka sorts spel som går bra respektive dåligt. Att analysera sitt spelande är viktigt! Kanske förlorar du återkommande på spel på över 2,5 mål medan du ofta vinner på livespelen. Ett bokföringsverktyg som bettin.gs hjälper dig att få överblick och hitta luckor i ditt spelande.

Att bokföra dina oddsspel underlättar också när du har konton hos flera spelbolag, som du säkert har för att hela tiden försäkra dig om att spela till högsta möjliga odds. Via bokföringsverktyget kan du se din samlade spelkassa och snabbt ta fram info om vad 2 % av spelkassan innebär för insats i kronor räknat när du ska placera ditt spel. Vi rekommenderar starkt att ha konto hos något spelbolag med Sbtech, något spelbolag med Kambi samt ytterligare några fristående aktörer.

VARIANS OCH BETTING

Många har säkert hört begreppet varians inom sportsbetting. Ett begrepp som kan vara svårt att förstå men som är en viktig del för att nå framgång inom odds, spel och betting. Varians handlar i grova drag om att tur och otur kan ställa till det på kort sikt eller över ett mindre antal av spel. Ju högre volym spel som läggs, desto mindre påverkan har variansen för det totala resultatet. Men på kort sikt kan denna tur och otur ha en enorm betydelse.

Ett exempel på varians: Under en helg placerar du totalt 10 oddsspel, alla med odds runt 2,00. Det visar sig att du tagit bra positioner och slår stängningsoddset på alla tio spel. Ett normalt utfall vore att ca 5-6 spel träffar rätt och att helgen går med vinst. Men till din besvikelse så är det bara ett av de tio spelen som rättas grönt, nio spel bommar. Om exemplet istället utgått från 100 spel med samma förutsättning, då hade chansen att 50-60 spel faktiskt gått in varit mycket större, variansen har mindre påverkan vid större volym. Vid 1000 spel minskar variansen såklart ännu mer och vid 10 000 spel är variansen i stort sett obefintlig.

Att förstå att variansen och därmed tur och otur har stor påverkan på kort sikt är extremt viktigt för att lyckas inom betting. Det gäller att inte sväva iväg och få storhetsvansinne när det går bra eller tvärtemot ge upp eller tappa sin strategi när det går dåligt. Med en bra bankroll management som stöd ökar chanserna att på ett effektivt sätt spela sig igenom både bra och dåliga perioder, vilket långsiktigt är viktigt för din bankrulle.

HANTERA FÖRLUSTER INOM BETTING

Alla som sysslar med spel kommer oundvikligen att stöta på förluster. Både hobbyspelaren och spelproffset måste kunna hantera förlustperioder. Dessa perioder kan vara i allt från dagar till längre perioder som månader. Även om du placerar, på förhand, bra spel och med korrekt insats så kommer du tvingas att gå igenom perioder när din bankrulle minskar.

Disciplin är nyckelordet när det kommer till motiga förlustperioder. Det gäller att bibehålla den ursprungliga strategin och ta sig igenom den jobbiga tiden. Det absolut sämsta att göra är att frångå sin bankroll management och öka insatserna för att vinna tillbaka förlorade pengar. Sådant agerande kan sätta hela spelkassan i konkurs om det går riktigt illa och kom ihåg att bankrullen är ditt viktigaste verktyg för att nå framgång inom sportsbetting.

Din viktigaste uppgift under en motig period är att hitta bra spel, alltså spel med förväntat värde, och placera dessa spel med rätt insats utefter din bestämda bankroll management. I dåliga perioder kan det vara klokt att ta en paus och utvärdera dina senaste spel, säkerställa att det faktiskt är bra spel och att det är variansen som bråkar. Kanske behövs även en paus för att hämta ny energi. “Nästa spel” är dock alltid nästa spel, oavsett om du placerar det en timme senare eller en vecka senare. Att bibehålla en god volym spel kan i många fall vara det som krävs för att ta sig igenom en sämre period och nå nya framgångar och all-time-high i spelkassan.

MONEY MANAGEMENT STRATEGIER

Det finns många strategier för att optimera sin insatser från spelkassan. Några av de mest kända strategierna är Kellys Formel och Martingale-systemet. Den förstnämnda är en bra men avancerad strategi, Kellys formel kräver att du kan uppskatta hur bra spelvärde det är på ett spel och därefter anpassa insatserna efter det. Martingale-systemet vill vi helt avråda ifrån, en farlig strategi som kan sätta hela spelkassan i konkurs.

För nybörjaren eller medelsspelaren rekommenderar vi en enkel strategi där du spelar med en procentsats av bankrullen. Antingen en fast procentsats till exempel 2 % (flat insats) eller en rörlig insats på till exempel 1-4 % av spelkassan. Även om du har en rörlig strategi kan du sträva mot att spela de flesta spelen på en fast procentsats och bara vid enstaka tillfällen öka eller sänka insatsen.