DBS Spelskola räkna ut oddset

Räkna ut odds

En vanlig missuppfattning är att spel handlar om att betta på laget man tror vinner. Faktum är att det är ganska långt ifrån sanningen, odds & spel handlar snarare om en värdering. Oddsen från spelbolagen representerar en sannolikhetsgrad och vår utmaning som spelare blir försöka slå denna sannolikhet. Spel som Lotto, Keno och onlinecasino går inte att slå i längden rent spelteoretiskt. Sannolikheten för utfallen är lägre än de vinster som erbjuds, oavsett hur man spelar. 

På bettingmarknaden kan man däremot tjäna pengar i längden om man bettar bra och hittar spel som har högre sannolikhet än oddsen som finns. Men hur vet man om ett odds är bra och hur gör man för att räkna ut odds? Det och mycket mer kommer vi gå igenom i detta stycke som främst handlar om hur man ska hantera oddsen på spelmarknaden för att bli en vinnande spelare i längden.

Omvandla odds till sannolikhet

En vital del för en sportbettare är att förstå hur sannolikheter och odds hänger ihop. Det odds som spelbolaget erbjuder på ett spel representerar nämligen en sannolikhet. Den ställning vi som spelare ska ta är om scenariot kommer ske fler eller färre gånger än vad oddset säger. Exempelvis är ett odds på 2.00 fritt översatt till 50%. Har laget bättre än 50% chanser att vinna matchen är det ett bra spel. Är det däremot lägre än 50% blir det ett förlorande spel i längden. Så svart och vitt är odds & spel. 

Att värdera sannolikheten på ett spel är däremot svårt och komplext. Det innehåller flera parametrar och spelbolagen har i regel bra koll på oddsmarknaden. Dessutom betalar de inte tillbaka 100% utan tar en så kallad avgift från oddset vilket innebär att deras egna värdering är något högre än det oddset man kan spela på. 

Pinnacle är i regel det bolag med bäst återbetalningsprocent. På de större marknaderna brukar återbetalningen vara runt 97% vilket är högt. Spelar man på mindre marknader hos EU-bookies blir snabbt denna siffra betydligt lägre. Ju högre återbetalningsprocent desto bättre är det för oss spelare. 

För att i längden hitta spelvärda spel behöver man förstå vad ett odds betyder. Det finns en enkel formel för att räkna ut vad ett odds betyder i procent:

Omvandla odds till procent

1/oddset = procent

Exempel: Odds på lag X är 3.20

1 / 3,2= 0,27

0,27 = 27 % 

Anser du att laget har högre vinstsannolikhet än 27 % = spela

Anser du att laget har lägre vinstsannolikhet än 27 % = spela inte

Har man ingen kalkylator i närheten eller vill få en överblick har vi presenterat en oddstabell översatt till sannolikheter (avrundat till en decimal).

Oddstabell

1.10 – 90,9%

1.20 – 83,3 %

1.30 – 76,9 %

1.40 – 71,4 %

1.50 – 66,7%

1.60 – 62,5%

1.70 – 58,8 %

1.80 – 55,5%

1.90 – 52,6%

2.00 – 50%

2.50 – 40%

3.00 – 33,3%

4.00 – 25%

5.00 – 20%

10.00 – 10%

50.00 – 2%

100.00 – 1%

Så räknar man ut spelvärde

Hur vet man om ett odds är bra eller inte? Rent krasst handlar det, som nämnt tidigare, om att spela på odds som är högre än din värdering av spelet. Ju högre oddset är i relation till värderingen, desto bättre är spelet. Från ett spelteoretiskt perspektiv ska man spela på alla odds som är högre än sannolikheten men vi brukar rekommendera att ta lite höjd för att ge sig själv god marginal.

I regel är 4% och uppåt i förväntad avkastning per spel ett bra startvärde att utgå från. Hur räknar man då ut den förväntade avkastningen? Först och främst utgår vi från att värderingen av spelet är korrekt. Detta är ju så klart långt ifrån sanningen för de allra flesta som bettar men om man själv eller någon rekare kan visa upp ett spreadsheet med dokumenterad vinsthistorik över många spel är det bra. Det ökar sannolikheten att den personen är bra på att värdera ett spel. Formel för att räkna ut spelvärde:

Formel spelvärde

Oddset / sannolikheten i oddsform = spelvärdet

Exempel: Om vi tror att sannolikheten för ett spel är 50% (dvs 2.00 i odds) och det ger 2.30 hos Svenska Spel räknas spelvärdet ut enligt följande:

2.30 / 2.00=1,15

Spelvärdet blir då 15 % vilket innebär en positivt förväntad avkastning på 15%. 

Hur vet man om ett odds är bra?

Den är en fråga som alla spelare har ställt sig och tyvärr finns det sällan ett enkelt svar på frågan. Varje match och spel lever sitt egna liv och det handlar till stor del hur duktig man är på att värdera ett spel. Att vara påläst, öppensinnad, använda statistik korrekt och utnyttja oddsrörelser är en viktigt grund för att bli vinnande på betting. Om man ska ta egna spel är det ofta bäst att specialisera sig på en specifik marknad och blir duktigt på just den. Vilken marknad som är bäst lämpad varierar såklart från person till person men det är helt klart enklare att slå spelbolagen om man specialiserar sig på vissa marknader. 

Ett tips är att bokföra spelen via exempelvis Bettin.gs. Följ sedan noga hur dina spel presterar, både totalt men även inom vissa marknader. Tänk på att man behöver ha ett stort sample av spel innan man kan dra några stora slutsatser av resultaten. Granska alltid dina siffror kritiskt och låt inte känslorna ta över.

Ett sätt att mäta hur bra ett lagt spel var är att jämföra med stängningsodds hos skarpa bookies som Pinnacle. Är spelet från en stor marknad som Premier League kan man utgå från att det slutgiltiga oddset ligger nära sanningen. Följ hur dina spel presterar över tid mot det slutgiltiga stängningsoddset. Tenderar dina spel att sluta på ett högre värde än stängningsoddset är det en bra trend. Tenderar dina spel däremot att sluta lägre än stängningsoddset borde du eventuellt byta strategi. 

Det finns även andra sätt att hitta spelvärda odds förutom att göra hela jobbet själv. 

1️⃣ Betta på utstick 

Ett mycket populärt och effektivt sätt att slå spelbolagen är att använda skarpa bookies som referenspunkt. Man spelar helt enkelt spelbolagen mot varandra och väljer att betta på att den skarpa spelsidan har rätt. Skarpa bookies är i regel spelbolag som limiterar i låg utsträckning och tar emot mycket pengar på matcherna. Spelbolag som anses vara skarpa är Pinnacle och spelbörsen hos Betfair . Speciellt på de stora marknaderna hos Pinnacle och spelbörsen kan vi anta att oddsen ligger relativt nära sanningen. 

Hos spelbolag med SBTech och Kambi kan man ofta hitta odds som sticker ut mot Pinnacle, speciellt vid stora oddsrörelser. Ska man hitta värdespel på detta sätt gäller det att vara snabb för oddsen korrigeras oftast kvickt. Viktigt att ha i åtanke är att återbetalningsprocenten behöver tas med i beaktning när man räknar på spelvärdet, detta hittas ofta hos jämförelsesidor av odds. För att beräkna ett värdespel använder man följande formel:

Formel spelvärde referensbolag: 

Odds / (Odds från skarp bookie / återbetalningsprocenten)= Spelvärdet

Exempel: Chelsea droppar i odds till 1.80 hos Pinnacle när lagupställningarna släpps men ComeOn har fortfarande inte korrigerat sitt odds på 2.05. Utbetalningsprocenten på Chelsea hos Pinnacle är 97,3 %.

Uträkning: 2,05 / (1,80/0,973)= 1,108

Spelvärdet för spelet hos Comeon till 2,05 blir då 10,8 % 

Det innebär att om vi spelar 1000 kr förväntas vi spelteoretiskt tjäna 108 kr per spel i det långa loppet. 

2️⃣ Rygga speltips

Vid sidan av att lägga egna spel eller använda skarpa bookies som referenspunkt är speltips från duktiga rekare ett vanligt sätt att försöka slå spelbolagen på. Det är dock viktigt att tänka på att alla som rekar spel per automatik inte är duktiga. Granska spelläggare kritiskt, efterfråga spreadsheet och tänk långsiktigt i din spelstrategi. Även de bästa spelarna har sämre perioder och missa spel då variansen inom spel är stor. 

Det finns en djungel spelare som delar med sig av speltips, både via betaltjänster och gratis via hemsidor och sociala medier. Hos oss på Dagens Bästa Spel finns det gott om duktiga rekare som delar med sig av sina bästa oddsrekar, helt gratis. Söker man speltips på fotboll, hockey eller tennis har du kommit rätt. Vi presenterar dagligen mängder med speltips från olika sporter och divisioner. 

3️⃣Använd oddsbonusar

Ett annat knep för att tjäna pengar på betting är att använda alla de oddsbonusar som finns tillgängliga. Som ny kund får man hos de flesta spelbolag en oddsbonus som innebär ett förhöjt spelvärde. Kombinerar man dessutom oddsbonusen med vassa spel är det en vinnande strategi. Söker man efter de bästa oddsbonusarna 2024 har vi presenterat dessa i en komplett lista. Några spelbolag med bra oddsbonusar är Expekt, Bet365 & Snabbare.

Räkna ut odds till procent på Stryktipset

När vi spelar våra andelsspel på Stryktipset är omvandling från odds till procent en nyckelfaktor. Att jämföra oddsen hos Pinnacle med streckprocenten på Stryktipset är ett enkelt knep för att skapa oss en fördel mot motståndarna. För att omvandla oddsen från Pinnacle till procent – använd följande formel:

Formel för odds till sannolikhet på Stryktipset:

1/ (odds/utbetalningsprocent) = sannolikhet

Exempel: Man United är streckade till 60% på Stryktipset och ger 1,50 hos Pinnacle. Återbetalningsprocenten på spelet hos Pinnacle är 97,7 %

Formel: 1/(1,50/0,977) =0,651

Det innebär att enligt oddsmarknaden har Manchester United vinstchanser som uppgår till 65,1 %. De är således 5,1 % understreckade på Stryktipset.