Fotboll

Betfair Spelbörs – Så fungerar det

Hur fungerar en spelbörs

Spelbörs är en annan typ av betting jämfört med det traditionella sättet. Vanlig betting innebär att vi spelar mot huset, det vill säga spelbolagen. Spelbolaget sätter ett odds – vinner vi förlorar spelbolaget, förlorar vi vinner spelbolaget. Inga konstigheter. På en spelbörs är det dock annorlunda.

Likt poolspel som Stryktipset och Big 9 spelar vi mot andra spelare på en spelbörs. Här skapar spelarna själva en oddsmarknad, spelbolaget tar bara ut en kommissionsavgift för att tillhandahålla produkten. Denna typ av spelform har växt sig allt mer populär senaste åren och framförallt på Betfair är marknaden gigantisk. För den ovana spelare kan det upplevas svårt att förstå konceptet på spelbörsen men det är i ärligheten namn inte speciellt komplicerat. Vi kommer i denna guide till Betfairs spelbörs gå igenom hur det fungerar och vad man bör tänka när man bokar eller backar ett spel.

Vad är en spelbörs?

Som nämnt ovan spelar vi mot andra spelare på en spelbörs. Det fungerar ungefär likadant som vanliga börsmarknaden, det krävs att säljare och köpare möts för att ett spel ska bli av. På spelbörsen handlar det om två saker – valt odds och storleken på insatsen. Man kan antingen erbjuda odds på ett spel till andra spelare eller lägga ett spel som någon annan har lagt upp. Det blir som en auktionsmarknad och så fort du tar dig an ett spel eller någon tar sig an ditt så blir spelet av. Det leder till en dynamisk och rörlig spelmarknad på spelbörsen. 

På spelbörsen kan omsättningen på vissa matcher blir väldigt hög. Det i kombination med att limiteringar av vinnande spelare inte existerar gör det till ett perfekt ställe för den duktiga bettaren. Det är inte ovanligt att det högsta oddsen på ett specifikt spel kan hittas på just Betfair spelbörs. Därför är Betfair Spelbörs ett av de ställena man bör ha med när man är ute efter att välja rätt spelbolag till sin portfölj. 

Hur spelar man på Betfair Spelbörs?’

Det finns två olika sätt att spela på spelbörsen hos Betfair – lägga ett spel eller erbjuda ett spel. Dessa två kalla för Backa och Boka

Backa Spel på Betfair Spelbörs

Att backa ett spel är relativt lik vanlig traditionell betting. Det vi gör är helt enkelt att betta på ett odds vi tror kommer sitta. Den stora skillnaden är att en annan spelare har erbjudit oddset istället för ett spelbolag. Det innebär i förlängningen att vi kan spela en insats på spelet upp till det som erbjuds på Betfair spelbörs. Det går även att backa ett högre odds än som finns. Då krävs det att någon bokar samma eller högre odds för att spelet ska bli av. Ju större omsättning och marknad, desto högre summor kan vi i regel betta (backa).

På en sådan här marknad är oddsen i regel mer rörliga än på vanliga bettingmarknaden. När ett spel blir matchat försvinner det från marknaden och då visas istället det högst erbjudna oddset som finns just nu.  På Betfair spelbörs kan man kan hitta fina värdespel om man är observant och snabb på knappen.

Det blå fältet på spelet hos Betfairs Spelbörs är sektionen för att backa ett spel. Där visas högsta oddset som erbjuds just nu och hur mycket pengar man maximalt kan satsa för att spelet ska matchas. Vill man se fler erbjudna odds än bara det högsta möjliga, klicka på ikonen bredvid lagnamnen som illustrerar en graf. Då får man se oddsen och totala omsättningen på matchen. 

Så backar man ett spel på Betfair Spelbörs
 • 1. Gå in på Betfair Spelbörs
 • 2. Välj match
 • 3. Tryck på ett odds i den blå rutan du vill att spela på.
 • 4. Fyll i önskad insats. Vill man vara säker på att spelet ska bli matchat så spela inte högre än summan som anges under oddsen i den blå rutan.
 • 5. Klart – ditt spel är placerat.

Tänk på att jämföra oddsen på Betfair spelbörs med andra spelbolag innan du backar ett spel. Finns det högre odds på en annan sida bör man ta det oddset istället. Varje oddspunkt spelar roll!

Dagensbästaspel

Boka Spel på Betfair Spelbörs

Att boka ett spel på spelbörsen är det som förvirrar många nya spelare men det är faktiskt inte så svårt som det låter. Det innebär i praktiken att vi agerar spelbolag och erbjuder odds på spel istället för att betta själva. Tankesättet blir omvänt mot vanlig betting och vi spelar för att spelet inte ska sitta, precis som spelbolagen gör i vanliga fall. Kravet för att spelet ska bli av är att någon annan spelare backar det spel som du erbjudit marknaden. Man bestämmer själv vilket odds och summa man vill boka. 

För att boka ett spel hos Betfair Spelbörs väljer man det röda fältet. Fyll i oddset och vilken insats man erbjuder andra spelare att spela för. Viktigt att tänka på är att summan vi fyller i är inte samma sak som vår exponering. 

Exempel. Bokar vi ett odds på 10,00 och insats 1000 kr innebär det att andra spelare kan spela upp till 1000 kr. Vi förlorar då 10 000 kr om spelet matchas och det går in. Vår exponering blir med andra ord 10 000 kr. 

Vår totala exponering av ett bokat spel visas i rutan under “Placera spel” inne på Betfair Spelbörs. När man bokar ett spel med högt odds kan därför summan snabbt bli hög och det är viktigt att tänka bankroll management när man väljer insats. på ett bokat spel. 

Så bokar man ett spel på Betfair Spebörs
 • 1. Tryck in på Betfair Spelbörs
 • 2. Välj match
 • 3. Klicka på det röda fältet
 • 4. Fyll i det odds du vill erbjuda till spelbörsen
 • 5. Välj summa du erbjuder andra att spela till.
 • 6. Blir spelet matchat omgående är det klart. Annars får man avvakta och hoppas att någon väljer att backa spelet.

Fördelar & nackdelar

Fördelar Betfair spelbörs

Möt andra spelare

Inom alla segment i spel är det svårt att vinna pengar mot huset. Spelbolagen har i regel bra koll och det krävs mycket kunskap, tid och engagemang för att skaffa sig en fördel. Nästan uteslutande är det enklare att möta andra spelare då de i regel begår fler misstag. Det är ofta man kan hitta de högsta oddsen hos just Betfair Spelbörs tack vare det, speciellt på mindre marknader med låg omsättning. På de stora matcherna med hög omsättning styr däremot de skarpare spelarna och här är det svårt för de flesta att hitta en edge. 

Agera spelbolag

Genom att boka spel får man chansen att agera spelbolag. Här kan man vara “girig” genom att erbjuda låga odds och hoppas att någon nappar. Matchar ingen spelet kostar det dig ingenting men lyckas man få det matchat kan det innebär ett högt spelvärde. 

Inga limiteringar

Nästan alla spelbolag limiterar vinnande spelare för att bättra på sina egna vinstmarginal. Det gör det gör det svårt för vinnande spelare. Tillsammans med Svenska Spel och Pinnacle är spelbörsen på Betfair ett ställe där inga limiteringar existerar så långt ögat kan nå. Här tävlar alla spelare på lika villkor, precis så det ska vara. 

Använd spelbörsen som referensbolag

När man räknar ut odds och letar utstick hos eu-bolagen är en strategi att använda skarpa bookies som referens. På marknader med hög omsättning kan man anta att spelbörsen på Betfair är en bra sida att använda som referensbolag, detta då skarpa spelare till stor del styr oddsrörelserna. Genom att använda spelbolagen mot varandra kan vi skapa oss sätt att tjäna pengar utan att behöva vara speciellt insatt. Ett bra tips om man vill bli vinnande på sportbetting.

Nackdelar Betfair Spelbörs

Avgift

Betfair tar ut en kommissionsavgift vid vinnande spel för att tillhandahålla spelbörsen. Det innebär att om du spelar på ett odds till 2,00 och det sitter kommer en avgift dras bort från din vinstsumma. Därför behöver man ta med denna avgift i beräkning när man värderar ett odds hos spelbörsen. Några procent i avgift äter snabbt ut vinstmarginalerna. 

Avgiften varierar beroende på hur många poäng man har på sitt Betfair-konto. Ju fler poäng desto lägre procentuell avgift betalar man. Nya kunder hos Betfair betalar en kommissionavgift på 2 %. 

Låg omsättning på mindre marknader

En oddsmarknad som styrs av spelare fungerar utmärkt när det är många som spelare. Är det däremot mindre marknader kan det ibland vara väldigt låg omsättning på matcherna och det blir svårt att hitta bra spel om man vill spela. Därför bör man också använda vanliga spelbolag som komplement till spelbörsen.

Använd Spelbörsen som verktyg på poolspel

Precis som Pinnacle är Betfair Spelbörs användbar när man spelar de stora poolspelen. Bland våra andelsspel på Stryktipset, Europatipset och Big 9 använder vi ofta dessa bolag när vi söker som har träffsäkra odds på de stora matcherna. Genom att använda oddsen som referens och spela mot streckfördelningen kan man på ett enkelt sätt skapa sig en edge. 

Dessutom är spelbörsen hos Betfair perfekt att använda sig av vid lägen när man vill “hedga” för att säkra upp en vinst. Detta då de tar emot stora summor till höga odds! Viktigt att bara använda detta vid lägen när det är stora summor på spel!