Fotboll

Tips för att bli vinnande på betting

Våra bästa tips hur man blir bättre på betting

Att vara en vinnande spelare på betting är enklare sagt än gjort. Faktum är att en stor majoritet av alla spelare är förlorande i längden. Det betyder dock inte att det är omöjligt att vinna på betting. Till skillnad från spel som roulette, blackjack eller vanligt lotto kan man skapa sig en fördel gentemot spelbolagen på betting och på så vis tjäna pengar. Det kräver dock tid och engagemang för att bli en av de som lyckas slå spelbolagen. Vi har mångårig erfarenhet från odds & betting och tänkte dela med oss av våra bästa tips för hur man blir en bättre på sportbetting. 

1. Förstå sambandet mellan odds och sannolikhet

En förutsättning för att bli duktig på spel är att förstå hur sannolikhet och odds hänger ihop. Odds är egentligen en sannolikhet skriven i en annan form. Till exempel är ett odds på 2.50 samma sak som 40 %. För att ändra odds till procentsats- använd denna formel.

1/oddset= procent

Till skillnad från vad många tror handlar betting om att slå sannolikheten snarare än att spela på det laget man tror ska vinna matchen. Får man 5.00 i odds på ett lag som ska vinna 25% av gångerna är det ett bra spel, även om spelet kommer att missa en majoritet av gångerna. Det handlar helt enkelt om att värdera ett lags vinstchanser och spela på ett odds som är högre. Ju större skillnad mellan vinstchanser och odds, desto bättre avkastning kan vi förvänta oss. Vi har sedan tidigare skrivit ett stycke om att räkna ut odds där vi mer genomgående resonerar hur man ska tänka kring odds.

2. Spelvärde

Grunden till att tjäna pengar på betting är att spela odds med spelvärde. Att spela på lag med hög vinstsannolikhet bara för att det “känns som att de ska vinna” är inget resonemang som håller. Frågan man ska ställa sig är om oddset är tillräckligt högt för att det ska vara spelvärde. Allt som oftast är svarej nej på stora favoriter. 

Ett spelvärde innebär, som nämnt tidigare, att oddset är högre än vad vi anser att sannolikheten är. För att illustrera ett enkelt exempel tar vi klassiska “Singla slant”.

Exempel:

Vi får oddsen 1,90 på klave och 2,10 på krona. Vi vet att sannolikheten för båda utfallen är 50%. För att räkna ut spelvärde använder vi följande formel:

Oddset / sannolikheten (i oddsform) = spelvärde

Klave – 1,90/2= 0,95 

Krona – 2.00/2=1,05

Det betyder att spelvärdet på klave är 5% negativt medan krona innebär ett positivt värde på 5%. Spelvärdet är med andra ord på krona där vi får ett högre odds än vad den egentliga sannolikheten är. Bettar vi på klave till 1,90 förlorar vi pengar i längden.

Spelvärde är ett viktigt koncept att förstå. När vi väl har greppat tag om det kan vi ta nästa kliv och ta oss an bettingmarknaden!

3. Välj en nisch

Att räkna ut sannolikheten för ett spel är så klart inte alls lika enkelt som sannolikheten vid singla slant. Det gäller att vara påläst statistiskt, ha kunskap om lagen och veta om förutsättningar inför matchen. Många faktorer påverkar ett spel och det är i konstant rörelse hela vägen till matchstart. Skadas en viktig spelare, ändras väderförhållanden eller har det ena laget inte något att spela för är bara några av de faktorer som kan ändra förutsättningarna inför en match. 

Vårt bästa råd om man vill bli vinna på betting är att specialisera sig på en viss marknad. Det kan vara allt från en liga,  till en mindre sport eller en specialmarknad som hörnor eller kort. Genom att lägga all din kraft på en specifik marknad kan du förbättra din kunskap avsevärt och således öka chanserna att ha bättre koll än spelbolagen och andra spelare. I regel är det enklare att fokusera på mindre ligor än exempelvis Premier League – där är motståndet betydligt tuffare. 

Det finns idag mängder med statistisk data att tillgå. Kolla inte bara på tabell och form utan gärna på underliggande siffror som förväntade mål (xg), förväntade poäng (xg Pts) och så vidare. Dessutom bör du konsumera mycket sport från den valda nischen, allt för att skapa edge mot spelbolagen!

4. Betta på högsta möjliga odds

En faktor som har stor påverkan på det långsiktiga resultatet är möjligheten att ta högsta oddset på ett spel. Spelbolagen gör olika värderingar på en match och därför kan det skilja sig mycket spelbolagen emellan på ett specifikt spel. Genom att fördela spelkassan över många bettingbolag ger man sig själv möjligheten att få högre odds. Även om man tycker hitta sig ett bra spel hos spelbolag X, jämför alltid hur det ser ut bland andra spelbolag. Några punkter högre i odds kan tyckas vara strunt samma men det har stor skillnad på vår förväntade avkastning, ROI.

Jämför alltid oddsen hos spelbolagen innan du placerar ett spel. Detta för att alltid  kunna ta högsta möjliga odds!

Dagensbästaspel

5. Långsiktighet

Man får inte vara naiv och tro att seriös betting bara innebär vinnande dagar. Variansen inom spel är enorm och det svänger mycket fram och tillbaka, även för de allra bästa rekarna har dåliga perioder. Det gäller att ha distans till de kortsiktiga resultaten, kolla hur man presterar över flera tusen spel och dra slutsatser baserat på det. Att gräva ned sig eller ändra strategi för att man missar några spel i rad är inte rätt väg att gå. 

Är man dessutom ny inom betting gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften. Försök ta lärdom av bättre rekare. Kolla hur de gör, fråga dig varför de spelar som de gör och försök hela tiden sträva mot att bli en bättre sportbettare. Tänk på att ju högre medelodds du spelar, desto större blir variansen och det kommer således att svänga ännu mer fram och tillbaka än om man spelar till lägre odds. Det finns inga säkra spel i betting utan tänk spelvärde och försök göra det bättre än spelbolagen. 

6. Bankroll management

En stor del i att tänka långsiktigt är anpassa insatsen efter din spelkassa, så kallat Bankroll management. Det innebär i korta drag att man inte ska spela högre insatser än vad spelkassan tillåter. Även om man hittar ett kanonspel är det ingen hållbar strategi att betta för högt i relation din spelrullen, detta för att även bra spel kommer att missa. Hur stor del av spelkassan man bör avsätta på ett spel går det skilda åsikter om. Vi skulle rekommendera någonstans mellan 1-5% per spel av spelkassan, lite beroende på hur högt medelodds och risk man vill ta.  

Har man en spelkassa på 10 000 kr bör därför insatsen var någonstans mellan 100-400 kr per spel. Håller man diciplinen och använder dessa riktlinjer minskar risken avsevärt att spelkassan går förlorad vid sämre tider. Tänk på att justera insatsen efter storleken på din spelkassa. Går det sämre bör man helt enkelt dra ned insatsen, går det bättre kan man däremot växla upp!

Är man osäker kring hur insatsstorlek har vi skrivit ett avsnitt om Kellys spelstrategi som kan fungera som en bra måttstock för hur man ska anpassa insatsen till spelkassan.

7. Bokför spelen

Att dokumentera sina spel via spreadsheet är ett effektivt sätt att få en överblick hur man presterar på spelmarknaden. Det innebär att man fyller i uppgifter om sina spel och får då statistik som man kan använda för att utveckla sitt spelande. Det finns flera olika sidor med spreadsheet men vi på Dagens Bästa Spel kan rekommendera Betting.gs  som vi använder oss av. Här kan du förutom fylla i de vanliga uppgifterna även lägga till faktorer som stägningsodds och andra nyttiga funktioner.

Se till att vara disciplinerad och bokför alla spelen, även i de tider det går sämre. När man har samlat ihop flera tusen spel är det otroligt nyttigt att kolla på hur man faktiskt presterar. Man kan filtrera på olika sporter, divisioner och annat för att se om man är bättre inom en viss genre eller om man helt enkelt bör kliva eller ändra strategi på en annan. Viktigt är dock att man inte drar slutsatser alltför tidigt. En dålig spelare kan vara plus på några hundra spel och den bästa kan vara back. Ju mer spel man lägger in, desto större slutsatser kan man dra av resultatet!

8. Spela utan känslor

Spela utan känslor är något som är enkelt i teorin men svårare i praktiken för väldigt många människor. Det är framförallt i motgång de flesta begår de största misstagen. Istället för att spela metodiskt, leta bra spel och hålla bankroll management jagas förlusterna. Man spelar tveksamma spel, ökar insatsen för att jaga vinster och annat som har en negativ påverkan på det långsiktiga resultatet. Dessa misstag har stor påverkan på din förväntade avkastning och hindrar dig från att tjäna pengar på spel. Det är tufft att förlora i spel, variansen kan vara stenhård. Därför är det viktigt att alltid spela ansvarsfullt, ta hellre en paus om det känns jobbigt och spela aldrig för summor du inte har råd att förlora.