Statistik förväntade mål

Vad betyder expected goals?

På senare tid har det blivit mycket populärt att prata om expected goals inom både sportsbetting, poolspel och annan fotbollsjournalistik. I podcasten Stryket pratas det ofta om xG exempelvis. Men vad innebär expected goals eller “förväntade mål” som det betyder översatt till svenska. Häng med så ska vi reda ut begreppen och förklara hur du kan ha användning expected goals, xG, för att vinna mer på bland annat oddsspel och Stryktipset

Vad är xG, expected goals?

Termen xG beskriver förenklat ett mått på hur många mål ett lag förväntas göra sett till sina målchanser. Det finns många variabler som vägs in när ett lags sammanlagda xG för en match ska beräknas. Det handlar alltså inte bara om antalet skott laget skjuter, utan fler faktorer spelar in. Expected goals, xG, är i grunden en statistisk modell som försöker sätta ett teoretiskt värde på varje skott.

Expected goal på en enskild målchans

För att räkna ut xG på en enskild målchans värderas exempelvis:

  • var på planen kom avslutet ifrån (avstånd, vinkel)?
  • hur såg framspelningen ut, kort eller lång, hård eller lös?
  • skedde avslutet med foten eller huvudet?

När dessa faktorer sedan sätts samman får den enskilda målchansen en xG-siffra. Vi leker med tanken att det är en bra målchans, ett bra skottläge från straffområdeslinjen, rakt framifrån. Målchansen beräknas ha en xG på 0,10. Detta innebär att det blir mål 10 % av gångerna en målchans av exakt denna karaktär utspelar sig. Låter det lågt tycker du?

Vad är xG på en straffspark?

Då det inte finns några hundra procent säkra lägen i fotboll, alltså en målchans med xG på 1,00 kan det vara bra att ha en riktlinje för att förstå och jämföra mot. En straffspark har xG på ca 0,75-0,80 lite beroende på vilken modell som används. Låt säga att expected goal på en straffspark är 0,77 xG. Det är alltså 77 % chans att det blir mål när domaren blåser för straffspark. Tänk på det när du sitter med chans på 13 rätt på en av Miljongängets Stryktipsandelar och ditt lag får straff i 94:e minuten! Ganska sällan uppstår målchanser med högre xG än detta, då handlar det om chanser där avslutaren får i stort sett öppet mål från relativt nära håll för att vi ska se xG på över 0,80-0,90. 

Lagets totala xG, förväntade mål 

Den totala summan av ett lags målchanser under en match summeras och bildar då lagets totala xG för matchen. Vanligen brukar en normal xG ligga mellan 0,5 till 2,5 i en match. Har laget varit tillbakapressat och inte haft mer än några halvchanser framåt blir xG låg. Har laget haft mycket chanser och avslut blir xG högre. Men ibland är det lätt att luras av att ett lag är dominant i bollinnehav men faktiskt inte skapar många målchanser medan det andra laget kanske ofta kommer i farliga kontringar och hittar några avslut den vägen med höga xG. 

Lagets totala xGA, förväntade insläppta mål 

xGA är det motsatta mot xG, alltså hur många mål laget förväntas att släppa in sett till de målchanser motståndarlaget skapat. Givetvis är det optimalt att ha så hög xG som möjligt och så låg xGA som möjligt – för att öka chansen att vinna matchen! 

Slumpens stora betydelse vid en enda fotbollsmatch

Låt säga att matchen mellan Chelsea vs Crystal Palace är slutspelad och vi inte vet slutresultatet. Av en händelse läser vi xG-siffrorna för matchen. Chelsea 1,94 xG och Crystal Palace 0,59 xG. En kvalificerad gissning är då att Chelsea vann matchen med 2-0 eller 2-1. Döm om vår förvåning när det visar sig att Crystal Palace har vunnit matchen med 3-0! Hur kan det bli så här? 

Chelsea har alltså skapat målchanser som totalt motsvarade nästan två mål medan Crystal Palace haft målchanser som knappt ska räcka till ett enda mål. Ändå vann alltså Crystal Palace med 3-0… Faktum är att Crystal Palace haft maxutdelning på sina chanser, de kan ha gjort mål på ett par vackra långskott eller andra mindre sannolika lägen. Medan Chelsea bränt fina målchanser på löpande band. 

Charmen med fotboll är att det ofta skräller och det på pappret sämre laget kan vinna matcher, mycket tack vare den stora slumpen i fotboll! Det blir få mål i fotboll (jämför med handboll eller basket) och därmed är slumpmomentet större, ett enskilt mål har så mycket mer betydelse i fotboll. Just tack vare att det ofta skräller och att en enskild fotbollsmatch är svår att tippa, så passar fotbollsmatcher perfekt för gambling av olika slag. Men visst kan fotbollen också vara frustrerande, när du som spelare är rätt ute i din analys och räknat ut korrekt odds, kanske spelat maxinsats av vad din bankroll management säger och slagit stängningsoddset med 20 punkter. Matchbilden utspelar sig enligt plan men laget du spelat bränner kanonchanser och motståndarna turar in 0-1 på en kontring… Suck!

xP eller expected points, ett mått att ranka lag

“Tabellen ljuger aldrig” är ett slitet uttryck vi hör då och då. Men det gör den faktiskt ofta, särskilt tidigt på säsongen. Lag kan trots dåligt spel och förlust i expected goals ändå fått med sig många turliga poäng och ligga högt upp i tabellen. Eller tvärtom, ett lag kan spela bra men inte lyckats få in det antal bollar de borde och därmed sladda i tabellen. I detta läge är en tabell med expected points ett utmärkt verktyg för att analysera vilka lag som faktiskt spelat bra eller inte. I en tabell för xP beräknas lagets poäng utefter xG i de enskilda matcherna de spelat och vad sannolikt utfall av poäng då borde blivit. Ju längre säsongen går, desto mer brukar den riktiga poängtabellen överensstämma med tabellen för xP. Men det händer att lag kan underprestera eller överprestera poängmässigt en hel säsong! 

Brighton var häromåret ett typexempel på lag som lag som presterade betydligt bättre på plan än vad tabellen visade. De hade förfärligt svårt att omvandla sina chanser till faktiska mål och sladdade i tabellen. Laget repade sig mot slutet av säsongen och har sedan dess fått mer utdelning och är nu ikapp sina fina siffror och ligger på en välförtjänt plats i den övre halvan av Premier League.

Begreppet underliggande siffror inom fotboll och betting

Du kanske har stött på begreppet “underliggande siffror” i fotbolls- eller bettingsammanhang och undrat vad som menas med det? I grova drag handlar det om lagens prestationer sett bortom bara matchresultat och faktiska poäng i tabellen. xG, xGA och xP beskriver dessa prestationer på ett bra sätt. Då tekniken och modellerna utvecklas i rasande fart kommer det fler och fler nyckeltal som på olika sätt kan klassas in som underliggande siffror. 

Olika modeller för att beräkna xG

Det finns massvis med modeller för att beräkna xG, olika avancerade. En gemensam nämnare är för alla modeller att hänsyn tas för varifrån skottet avlossats. Modellerna bygger på tiotusentals skott som har undersökts, delats in i olika zoner på planen och så vidare. En extremt förenklad modell skulle kunna göras genom att tilldela varje avslut innanför straffområdet värdet 0,15 xG medan avslut utanför straffområdet får xG 0,03. De modeller som finns på marknaden idag, både som gratistjänster och betaltjänster, är alla betydligt mer avancerade och hamnar ofta likt varandra när xG-siffror för en match presenteras. 

Använda xG inom poolspel

Att använda expected goals som underlag för Stryktipset och andra poolspel är helt klart vettigt. Många av motståndarna i poolen (de andra som tippar) kollar tabeller och tar beslut utefter hur styrkeförhållanden mellan lagen ser ut där. Genom att istället använda en tabell för xP kan vi lokalisera lag som underpresterat respektive överpresterat och på detta vis hitta spännande drag. Dock bör det tilläggas att oddsmarknaden i regel har full koll på hur lagens underliggande siffror ser ut och vi rekommenderar främst att ställa lagens odds kontra streckprocenten mot varandra. Men i vissa fall kan egna godbitar säkert hittas med hjälp av xG och xP! Om inte, det går åtminstone alltid att i efterhand gnälla och skylla på otur när ens missade spik förlorade matchen men vann xG-siffrorna! 

Använda xG inom sportsbetting

Expected goals och expected points är numera så utbrett och tillgängligt att det sällan finns luckor att skapa edge på sportsbettingmarknaden med dessa underliggande siffror som grund. Spelbolagen och oddsmarknaden känner till de siffror och baserar mycket av sin oddssättning kring de samma. Men, den som fördjupar sig kanske kan se att oddsmarknaden övervärderar vissa siffror och hitta lägen att gå emot den samlade bilden. Bland de duktiga oddsrekare vi har på sajten arbetar bland annat ”Striker” mycket med underliggande siffror för sina speltips på fotboll.

Expected goals vid livespel hos Bet365

Nyligen började Bet365 med att under sin live-sektion i vissa ligor att visa expected goals live, det vill säga när matchen pågår. Efter varje målchans uppdateras ställningen i xG, på samma sätt som antal hörnor, antal skott och andra parametrar räknas. Det är intressant att live kunna följa utvecklingen i xG och ta med denna faktor i beräkningen när livespel ska läggas. Inte förvånande är det Bet365 som tar ledningen i att utveckla ännu bättre livefunktioner!

Fotbollstränare måste förstå xG!

Numera är det givet att fotbollstränare på högre nivå har full förståelse för begreppet xG. Man ser ofta tränare involvera expected goals i analyser och intervjuer efter matcherna. Det är förlegat och gammaldags att hävda att ”det är bara resultatet” som räknas. Tränaren kan vara missnöjd lagets prestation efter en turlig seger och vice versa vara stolt över lagets insats efter en förlust – med xG och andra underliggande siffror som stöd. Tränaren och lagets uppgift är ju att alltid göra en så bra prestation som möjligt, något som alltid inte räcker till resulatmässigt! Dock verkar inte alla ägare och styrelser ha samma förståelse för den slumpmässiga variation som förekommer inom fotboll. Inte sällan blir en tränare sparkad efter en förlustrad, trots att spelet och underliggande siffror ser bra ut.