V86 tips Åby & Bollnäs 29/5

Publicerades den 28 maj 2024

Hej!

Elitloppet är nu över och travet rullar på som vanligt. Jag befann mig på Solvalla fredag, lördag och söndag och tänkte dela med mig av min reflektion kring helgen. För er som enbart är intresserade av V86 tips kan bara scrolla vidare.

Ja vart ska man börja efter helgens fantastiska travlopp. Om vi börjar med själva upplevelsen så kan man inte vara allt annat än nöjd. Bra sällskap, bra platser, bra sport och bra service. Jag behövde inte köa många minuter under helgen för att beställa varken mat eller bira. Jag tycker Solvalla lyckades bra med sitt arrangemang även om man såklart hade önskat att både ölen och maten kanske skulle vara lite billigare. Men när allt ändå flyter på så glömmer man rätt fort att man betalar 92 kr för en Gränges. Jag höll mig under fredagen vid första parkett och sedan runt Ströget under lördagen och söndagen. Hur det var vid övriga restauranger eller tält kan jag inte uttala mig kring.

Helgens godbitar sportmässigt får jag lyfta fram Fine Manners under fredagen som startade i GS75-2 och vann med halva upploppet. Hästen såg helt otroligt fin ut och vann med mycket krafter sparade. En mycket intressant häst att följa i framtiden och Magnus kastade många lovord kring hästen.

Under lördagen är det svårt att inte lyfta fram Izoard Vedaquais som vann trots den tråkiga omstarten när det återstod ca 600 meter kvar av loppet. Både kusk och häst visade att det bara var ett ekipage på banan. Rochard gjorde allting rätt i det första loppet och hade nog kunnat putsat till löpningsrekordet rejält ifall omstarten inte hade ägt rum. Man valde att skjuta upp loppet 1 timme med hjälp av en veterinär. Hur lång tid som är optimal kan jag inte svara på men 1 timme kändes märkligt när de hade sprungit så långt. Det mest optimala i mitt tycke är att de skulle skjutit upp loppet till dagens efter. Känslan är att det vore mest rättvist mot hästarna men problemet är att loppet låg inom V75. Att ATG skulle ha fryst alla pengar till dagen efter när de vill att de ska omsättas på nytt kändes aldrig aktuellt. Trots att det oftast pratas om att hästarna välmående ska komma i första hand vet vi allihopa att så inte är fallet. Pengar kommer både på första och andra plats medan hästarna får ta konsekvenserna. Det vi alla kan vara överens om är vinnaren var totalt överlägsen och vann helt rättvist. Åbys World Grand Prix körs den 10 augusti och då kan vi nog få se Izoard Vedaquais på svensk mark igen.

I övrigt under lördagen tycker jag att Dutchess Suns prestation var riktigt stark. Kul även att Veikko Haapakangas kunde ta en dubbel på V75! Missle Hill plockade hem Sweden Cup där det blev galopp för mitt vinnarspel Just A Gigolo i sista sväng. Han fungerade inte riktigt i svängarna och kusken sa att hästen inte var trött när galoppen kom. Hur det hade slutat utan den får vi aldrig veta.

Efter två fina dagar på Solvalla var det dags för söndagen. Jag var på plats runt 09.25 för att försöka få en bra plats men såg rätt tidigt att man var lite sent ut. Det var klart fler som köade tidigt under söndagen kontra lördagen, vilket man såklart borde kunnat räkna ut. Jag hade nog inte sprungit en meter de senaste tre åren innan den dagen och för första gången sedan högstadiet kände jag mig rätt snabb. Jag startade på 80 m tillägg men flög förbi konkurrent efter konkurrent. Anledningen till att man kände sig snabb var för att motståndet var klart blandat, allt mellan personer som sprang i flip-flops till personer som bar stolar. Den lilla rushen räckte till en plats på ströget men jag hade nog kunnat klippa bordsplats längst fram ifall jag inte hade haft så mycket trafikproblem. För egen del är man tacksam att det var kort till Ströget då man är chanslös över längre distanser. Välbehövlig vila nu i drygt ett års tid och hatten av till alla som köar flera timmar i förväg. Själva inspringet är ju en tradition och alla som deltar i den första gruppen (inte jag) förtjänar en extra klapp på axeln.

Horsy Dream vann Elitloppet 2024 och det är egentligen svårt att prata om något annat. Den prestationen var något utöver det man sett tidigare. Bold Eagles lopp i försöket 2017 kommer givetvis nära men man får tänka på att Horsy Dream gjorde detta i en final med ett försök redan i kroppen och med oryckta tussar. Man ryckte skorna till finalen och det var bara en häst på banan. Jag fick feeling kort innan start att Francesco skulle komma till ledningen och då bli svårslagen. Med varvet kvar kände jag mig rätt nöjd. Men när Raffin ryckte i högertömmen exploderade Horsy Dream och på bara några steg såg man att han skulle koppla grepp på Francesco Zet. Preliminär vinnartid var 1.07.9 men korrigerades senare till 1.08.0. Det ska sägas att banan framförallt lördag och söndag var extremt snabb. Kanske den snabbaste som Solvalla någonsin haft. Det var absurda tider i varenda lopp där kallblodet Juniblixt sprang första 500 meterna efter 1.13.6. Hur Mika Forss tänkte med sin styrning 1 Fakserling är en gåta i sig. Men det man kunde konstatera var att banan var ruskigt snabb. Man ska således inte stirra sig blind på tiderna som sprangs men det säger ändå en viss del.

Frankrike visade ännu en gång att våra svenska hästar tyvärr inte riktigt räcker till. Jag tycker att Francesco borde kunnat vara närmre i mål men positiv avslutning av Borups Victory som slutade tvåa. En sak jag är säker på är att ingen svensk häst oavsett löpningsförlopp hade kunnat slå Horsy Dream i söndags. Den enda som hade potentiellt kunnat utmana är landsmannen Idao de Tillard som mycket tråkigt nog galopperade i sitt försök. Det var en tight situation mellan Clemént och Ginman där jag ändå inte tycker att Ginman gör något större fel. Domarna dömde incidenten som ”racing incident” och det känns spontant inte fel. Jag har inte sett alla bilder så jag ska inte fastna i vem som gjorde fel eller inte. Det var i alla fall tråkigt att gå miste om Idao de Tillard och vi kan bara hoppas att man väljer att komma även nästa år. Horsy Dream trivdes minst sagt på banan och det såg även Idao att göra efter sin galopp. Bakom dessa två giganter lurar även en viss Jushua Tree i vassen. Francesco Zet räckte inte och frågan är ifall någon av våra övriga svenska hästar gör det. San Moteur och Barack Face vet vi ju är bra men i nuläget känns de franska hästarna alldeles för starka. Vad det beror på vet jag inte men hästarna verkar trivas på våra 1000 meters banor och besitter en helt annan hårdhet. Det går inte komma ifrån att vår svenska modell med snabb inledning som följs av stiltje i 800 meter och sedan en snabb avslutning inte riktigt bygger den där hårdheten. De franska hästarna verkar kunna hantera mjölksyran på ett annat sätt och vi har en del att fundera på. Att glänsa i ledningen mot enklare motstånd är enkelt och alla verkar vilja ha det så just nu. Vi fick dock se den här helgen att ledningen inte alls var lika bra som en ”vanlig” V75 omgång på Solvalla. Det kostade för ledaren att köra i den positionen och vi behöver fler såna här dagar under året. Kan en taktik för svenska travtränare i framtiden vara att ha en filial nere i Frankrike och försöka bygga upp lite hårdhet på sina bästa hästar? Kanske är de det som krävs för att kunna utmana fransoserna men samtidigt finns det enkla pengar att tjäna här på svensk mark. Något behövs i alla fall göras för att bryta den franska dominansen.

Övrigt under söndagen kan vi konstatera att Tangen Bork tog hem Elitkampen som jag tipsade om här på hemsidan till vinnaroddset 6.00. Han ökade lite efter det och man kunde hitta honom runt 7.50 på fasta marknaden. Loppet blev väl mer eller mindre som jag hade tänkt mig med en pressandes Grislefaksen G.L i dödens på Evartti. Man kan absolut hävda stallkörning där och Tangen Bork fick andra utvändigt med rygg på stallkamraten. Evartti höll strålande från ledningen som tvåa men Tangen Bork fick sätta nosen först.

Jag tänkte skriva ett par rader kring helgen men det blev betydligt längre än så. Mycket som hinner hända under tre dagar på Solvalla och jag hoppas att de som tog sig dit åker hem nöjda. Nu ska vi gå igenom veckans V86 omgång!

Veckans V86 omgång delas mellan Åby och Bollnäs. Det är sista V86 Xpress omgången innan det blir sommaruppehåll för Xpress och V86 körs på enskild bana. Vill ni vara med i jakten på 8 rätt kan ni gå med i vårt andelslag.

Gå med i vårt andelslag!

V86-1: Åby 1640 m autostart

8 Cubalibre Jet drog spår 8 över korta häcken och det är givetvis inte optimalt. Däremot finns det flera startsnabba hästar invändigt som nog kommer sätta färg på loppet. Skulle Wim Paal lyckas hitta ned i ett vettigt slagläge, tror jag att han kommer kunna fälla många med sin spurt. Senast spurtade han bra och den gången hade han spår 12. Formen finns där men visst behöver han nog lite tur med position och tempo i loppet.

2 Devs Donator är startsnabb och kanske den som sitter i tät efter en bit. Han har dock kvicka konkurrenter både invändigt och utvändigt om sig. Loppet körs på Åby och därför kan kuskarna välja lite olika upplägg. Det låter dock som att Gustav tycker att hästen är bäst i ledningen och att man vill köra i den positionen ifall man kommer dit. Hästen bör få en resa i den främre träffen och ska räknas tidigt.

5 Hardcore D.K tävlade i en amerikansk sulky för första gången för tre starter sedan. Han sluta tvåa den gången och vann med den vagnen i loppet efter. Hästen har höjt sig en nivå både formmässigt och med vagnen. Senast var det voltstart och då körde man såklart med en vanlig. Nu är det kort distans och man hänger på biken igen. Hästen är startsnabb och Johan lär ladda det som går från början. Har kvicka konkurrenter invändigt och tar nog inte ledningen av egen kraft. Skulle kunna bli släppt till ledningen efter en bit och då ökar vinstchansen. Ett givet garderingsstreck.

Ranking: A: 8-2   B: 5-1-3   B/C: 4-6-12-11   C: 7-9-10

V86-2: Bollnäs 1640 m autostart

2 Edelweiss ser ut att ha en passande uppgift här med spår 2 över 1640 m. Han är startsnabb och en häst som jag verkligen gillar. Hästen fick en dryg resa senast och såg lite småseg ut. Han går dock hela vägen in i mål och har en fantastisk löpskalle. Han trivs med att vara i den främre träffen och Rikard lär vara angelägen om att ta hand om ledningen. Från ledningen blir han nog svårslagen och det är spik i nuläget för mig.

10 Imperator F.I har lyft sig efter den lite sämre årsdebuten. Hästen hade förvisso spår 12 den gången och hade inte startat på flera månader. Nu när hästen har blivit lite varm i kroppen har man kört mer offensivt. Han tog en enkel segern senast i Finland trots en tung resa. Kort distans passar honom bra men visst hade man nog velar haft ett framspår. Given vid gardering.

3 Diabel har jag inte stenkoll på in nuläget mer än att hon nog får väldigt svårt att ta en längd i starten på 2 Edelweiss. Av det jag har sett i det italienska lopparkivet kommer hon inte lyckas med det. Sen är hästen svår att sätta in mot motståndet men fick ett bra spår. Hon kan nog absolut vara med i segerstriden men att slå favoriten borde bli tufft.

Ranking: A: 2   B: 10-3   B/C: 9-8-7   C: 6-5-1-4

V86-3: Åby 2140 m autostart

7 Hi D är min skräll i loppet. Jag tycker att det känns öppet på förhand och det här stoet ska man absolut inte nonchaleras. Hon är van att möta tuffa konkurrenter och trots spår 7 kan hon bli farlig. Senast fick hon en fin resa i rygg på Great Time Trot. Hon kunde inte riktigt haka på dennes rygg men möter enklare motstånd den här gången. Hästen är startsnabb och Gustav lär ladda för position. Skulle man komma ned på innerspår, så ökar givetvis segerchansen. Amerikansk sulky på nu när det är autostart.

1 Vicky Montoya har inte visat upp den där toppformen på slutet. Man aviserar dock att testa barfota runt om eventuellt för första gången. Ifall det skulle slå väl ut kanske det kan höja henne en nivå. Hon kan betydligt bättre än vad hon har visat på slutet och fick nu ett bra läge. Hon är ingen blixt bakom bilen men kanske skulle kunna få rygg ledaren här. Hon har visat sig ha en vass spurt tidigare men frågetecken kring formen. Från ett bra smygläge är jag villig att betala för henne.

10 Organzza rankade jag för långt ned senast. Jag borde insett att hon hade bra chans att få vinnarhålet och det blev helt perfekt för henne senast. Jag är dock inte såld på den här hästen och tycker att hon har svårt att vinna när hon får göra en del grovjobb. Hon har kastat in handduken ett par gånger från ledningen och nu blir hon mycket spelad från bakspår. Kanske har hon höjt sig en nivå men jag vill se henne vinna efter att ha fått göra en del grovjobb. Senast fick hon allting serverat och vann mer eller mindre pliktskyldigt. Som favorit väljer jag att ranka ned henne ännu en gång. Kanske blir det dumstrut på igen.

Ranking: A: 7-1  B: 2-4-5   B/C: 10-3-12-6   C: 11-8-9

V86-4: Bollnäs 2140 m voltstart

Ett mycket klurigt kallblodslopp där den breda penseln åker fram. Svår rankat på förhand minst sagt.

6 Bork Tekla är min förstahäst och hon står bra till med ensamt springspår på start. Hon avslutade fjolåret med en seger och hon ska vara väl förberedd till det här loppet. Det är ändå årsdebut och formen är således svårbedömd. Hon besitter kapacitet för att kunna vinna direkt men det är ingen spik att luta sig mot. Sett till kapacitet och nuvarande spelprocent (13%) är hon ändå intressant.

2 Eskils Stjerna står bra inne i loppet. De hästar som står på start har i princip tjänat lika mycket som de som står på 20 m tillägg. Hon har fått ett lopp i kroppen efter en liten paus och vill helst köra i ryggar. Hon besitter fart nog för att kunna vinna ett sånt här lopp vid lite klaff. En av flera som skulle kunna vinna.

12 Sjöli Fryd vann senast efter en vass avslutning och kanske blir det en repris den här gången. Man siktar på att köra i ryggar och hoppas att det blir lite tempo i loppet. Hon ska tävla med skor runt om den här gången, vilket kanske är ett litet minus kontra barfota bak som det var senast. Hon har tävlat med skor runt om tidigare på svensk mark och gjort det bra. Skulle kunna spurta hem det här loppet ifall man slipper trafikproblem.

Ranking: A: 6-2-12    B: 14-9-11-3-4    B/C: 10-8-1-5-7-15-13

V86-5: Åby 2140 m autostart

1 Moni Talks låter det väldigt positivt kring och Lönborg är nöjd med sin häst. Han säger att han har stor tro på hästen i framtiden och hon har visat prov på kapacitet. Hon är snabb både bakom bilen och i voltstart. Nu ska man sätta på en amerikansk sulky för första gången och det skulle kunna ge lite effekt från början. Jag är inne på att hon håller ledningen från sitt innerspår och då kör man nog i den positionen. Hon kommer från en enkel seger i sin årsdebut och bör ha gått framåt med det loppet. Plan a är nog att leda runt om men rygg ledaren kanske inte heller behöver vara fel på Åby. Tänkbart singelstreck.

11 Gladys R har hittat en nivå till på slutet. Hästen verkar ha tagit vinterträningen på rätt sätt och har nu inlett året med två raka segrar. Hon verkar trivas i ledningen och därför är bakspår kanske ett litet minus den här gången. Känslan är att hon kommer att göra ett bra lopp och är nog redo att rekordsänka rejält. Pass upp vid gardering.

5 Daim Brodda kom inte till ledningen senast på Åmål och då brukar det bli tufft att vinna. Hon gjorde det okej men blev kanske lite tröttare än vad jag hade trott på förhand. Hon är kvick från början men bör få svårt att ta sig förbi 1 Moni Talks. Skulle man kunna krypa ned i rygg kan man nog få en fin resa och utnyttja open-stretchen sista biten.

Ranking: A: 1   B: 11-5-9   B/C: 3-12-10-2    C: 4-8-6-7

V86-6: Bollnäs 2140 m autostart

1 Fly Equos Jet fick spår invändigt om värsta konkurrenten 2 Falcon Dany Bar och det kan ha blivit avgörande. Båda hästarna är startsnabba och känslan är att 1 Fly Equos lyckas hålla upp ledningen från sitt innerspår. Han har blivit kastrerad och efter det har vinsterna börjat trilla in. Han mötte tuffa hästar senast på Charlottenlund och vann trots spår 8. Vi får se vilken taktik Bakker väljer men jag har honom som en tänkbar spik i nuläget.

2 Falcon Dany Bar kommer med två raka segrar och har gjort det bra. Han är kvick från början men har en snabb häst invändigt om sig. Det lär bli en del taktik mellan Bakker och Gocciadoro i det här loppet. Det finns som vi vet open-stretch på Åby och Gocciadoro kanske väljer att kliva ned i rygg. Hästen har visat fin form och lär vara med i segerstriden.

9 Lando Mearas löste det sig väldigt bra för senast när ena konkurrenten galopperade i sista sväng. Han spurtade bra men kunde inte rå på ledaren som är en bra häst. Det finns kapacitet i den här och skulle konkurrenterna köra för hårt emot varandra, kanske han kan komma in i matchen. Med rätt resa slutar han nog långt framme.

Ranking: A: 1   B: 2-9   B/C: 7-10-6   C: 3-4-8

V86-7: Åby 3140 m voltstart

8 Even Steven körde Flemming Jensen passivt med senast och hästen gick bra till slut. Hästen var inte att känna igen i starten innan och därför valde man kanske ett mer passivt upplägg. Nu står han med stängt spår och det gäller att hitta ut från början. Distansen är inga problem och visst skulle han kunna vinna med rätt resa.

1 Vancouver High fick ett bra spår men man kanske inte lyckas hålla ut 2 Zebulon första biten. Det behöver knappast vara fel med en ryggresa över den långa distansen. Kan han få en fin resa på innerspåret, blir jag inte helt förvånad ifall han är den som spurtar bäst via stretchen. Lång distans ser jag inte som något minus.

2 Zebulon ser ut att ha en intressant uppgift här. Det är bra hästar på tillägg men han är bra själv. Han trivs att vara med i den främre träffen och skulle nog gärna komma till ledningen. Han vann över den långa distansen senast och skulle kunna leda loppet länge. Motståndet är tufft men han känns tidig på kupongen.

Ranking: A: 8-1    B: 2-5-9   B/C: 10-3-11-13-12   C: 4-6-7

V86-8: Bollnäs 2140 m voltstart

14 Tekno Jerven kom tråkigt nog inte med i Elitkampen. Han har sett ut att vara i riktigt fin form den senaste tiden och möter nu lite enklare motstånd än vad han har gjort på slutet. Han har ju en historik med flera galopper men ser ut att vara lite mer lugn i loppen. Helt att lita på är han väl inte men han besitter fina fartresurser. Skulle kunna spurta hem det här loppet ifall han slipper trafikproblem.

4 Brageson har varit väldigt bra i sin nya regi. Man har ryckt alla skorna på slutet och det har också höjt honom en nivå till. Förut tyckte jag att hästen hade svårt att sträcka på sig sista biten men det har han inte haft på slutet. Hästen är startsnabb i volten och ser ut att kunna komma till ledningen efter en bit. Han har gått i ledningen tidigare och inte räckt hela vägen. Nu ser hästen ut att gå hela vägen in i mål och visst skulle han kunna spåra runt om. Det finns däremot tuffa hästar på tillägg som kommer utmana honom rejält.

11 Bäcklös Uriel har inte fått det att stämma alls hittills i år. Man hade säkert planer på att starta i Elitkampen men efter årsdebuten så fick man nog inte det svaret man hade hoppats på. Han fungerade även inte senast och det finns flera frågetecken. Nu låter det från stallet att  de är mer nöjda med hästen och förväntar sig en bra prestation. Vi vet att hästen besitter fin kapacitet men det vore också skönt att få se det på banan igen innan man tror för mycket på honom.

Ranking: A: 14-4   B: 11-10-12   B/C: 8-9-7-6-15   C: 13-1-3-2-5

/Kim

Spelförslag till V86
V86 - 1
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 2
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 4
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 5
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 6
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 7
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
V86 - 8
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Kostnad: [7350 rader] = 1837.50 kr
Skrällen
  • V86-3:
    #7 Hi D
team-skrallen
Spiken
  • V86-2:
    #2 Edelweiss
team-spiken
Draget
  • V86-1:
    #8 Cubalibre Jet
team-draget
Gå med i vårt andelslag!