Inför Champions League: Grupp D, E och F

Allsvenskans bästa spelare på varje position

Sex omgångar återstår av den allsvenska säsongen 2022 och även om det kommer hända ett och annat innan vi gör bokslut i november så kommer spelarna som toppar diverse statistiska listor idag till stor del även göra det då. Därför är det på sin plats att position för position, med start från målvakt och backlinje i denna text, titta på vilka som sticker ut.

Målvakter

Många olika parametrar vägs numera in för att bedöma en bra målvakt. Förutom att vara bra på att rädda bollar bör man vara duktig på att skydda ytan bakom sin backlinje och kunna göra det bra med fötterna. Men någonstans kommer skott-stoppandet alltid vara A och O, och där finns det olika ”metrics” man kan titta på. En av de mest frekvent använda är det Wyscout kallar ”prevented goals” som enklast förklaras som någon slags xG-modell fast för målvakter. Räddar du ett skott med ett xG-värde på 0.8 tilldelas du ett högre ”prevented goals”-värde än om du räddar ett skott med 0.05 i xG-värde. Desto högre notering du har desto bättre har du alltså varit på att stoppa skott.

I Allsvenskan 2022 har en målvakt stuckit ut avsevärt mer än någon annan och det är Kalmar FF:s Ricardo Friedrich. Lägg där till att han konstant hyllas, med rätta, för sitt spel med fötterna och hans proaktiva spelstil där han ofta försvarar långt ut från egen mållinje för att just skydda ytan bakom backlinjen och det är inget snack om vem som bör krönas till årets målvakt 2022.

Andra noteringar värda att göra är Hammarbys målvaktsduo Davor Blazevic och Oliver Dovin som båda gjort ett bra jobb, till skillnad från Sirius dito som minst sagt haft en tuff säsong.

Mittbackar

Vad gäller mittbackar som presterat bra så finns det flertalet parametrar man kan titta på. Till att börja med kan vi se vilka som är bäst med bollen vid fötterna då det är betydligt enklare att kvantifiera än det defensiva.

Ena axeln visa progressiva passningar per 90:e minut och den andra progressiva löpningar. Båda sidorna har varsin ”outlier”, någon som sticker ut rejält, i Helsingborgs Charlie Weberg och Mjällbys Jetmir Haliti. Något anmärkningsvärt då spelare från lag med större bollinnehav tenderar att toppa sådana listor (Helsingborg snittar cirka 45% boll och Mjällby 48%) men understryker deras kvaliteter ännu mer. Andra som förtjänar att lyftas för sina imponerande prestationer är Halitis lagkamrat Noah Eile som ofta och gärna bryter linjer med sitt passningsspel, och detsamma gäller Sirius Marcus Mathisen, Degerfors Sebastian Ohlsson och Hammarbys Mads Fenger.

Spelare som Filip Dagerstål, Hjalmar Ekdal och Even Hovland hamnar i skuggan av Halitis extrema siffror men bör lyftas fram då de också tillhör toppskiktet av Allsvenskan vad gäller att driva bollen framåt.

Defensiva siffror hos mittbackar, och på vilken position som helst, är svåra att tolka då de inte behöver säga något om en spelares kvalitet. En spelare med många lyckade defensiva aktioner behöver inte vara bättre än någon med få lyckade defensiva aktioner, utan det kan snarare handla om spelstil och hur ofta en spelare försvarar. En mittback i ett lag med 40% boll kommer försvara mer än en mittback i ett lag med 60% boll och två mittbackar i samma lag kan ha olika roller. Ett exempel på att kvantitet i defensiva dueller inte är detsamma som kvalitet är faktumet att världens förmodligen bästa mittback under de senaste åren, Virgil van Dijk, konsekvent legat lågt på listor vad gäller vunna tacklingar, brytningar med mera. Så jag kommer inte ens bemöda mig med att dra upp de defensiva siffrorna då de ger så lite men för Forest Lassos skull så kan jag i alla fall nämna att han vunnit klart flest nickdueller…

Ytterbackar

Som ytterback är det vanligt att man antingen är av profilen som bidrar i speluppbyggnaden, oftast på grund av en djupare och kanske mer inverterad position i bollinnehav, eller chansskapandet.

Den ultimata ytterbacken? Den som hanterar bägge delarna, och det finns några i Allsvenskan anno 2022 som kommer nära.

För att se vilka ytterbackar som skapar chanser och vilka som är viktiga i uppbyggnadsspelet så använder vi oss av ”lyckade passningar till sista tredjedelen per 90:e minut” och ”Expected Assists (xA) per 90:e minut”. Den spelare som tydligast sticker ut är föga överraskande Hammarbys Mohanad Jeahze, Allsvenskans i mitt tycke bästa på sin position. Han har en fenomenal passningsfot och den är lika effektiv från djupa som offensiva zoner.

Djurgårdens vänsterbacksduo ska också nämnas då både placerar sig över medianen på båda kategorierna. Det är också anmärkningsvärt hur de skiljer sig något jämfört med varandra då Bengtsson varit den bättre chansskaparen medan Andersson bidragit mer i speluppbyggnaden.

Även Tomas Totland, Johan Larsson och Netinho förtjänar att nämnas.

För att få en bredare bild av vilka ytterbackar som totalt sett varit bra, baserat på flera olika nyckeltal för positionen, så kan vi koka ihop allting och få ett index, där en högre notering indikerar på bättre prestationer innevarande säsong. Resultatet ser ut som följer:

Elfsborgs Johan Larsson toppar listan, mycket tack vare sin enorma kreativitet, medan Mohanad Jeahze är tvåa på grund av sin mångsidighet i bollinnehav. Namn som inte nämnts tidigare men som varit bättre än medianen (topp 19 av 39 visas) är Eric Larsson (numera i Grekland) som är oerhört bra på att ta fram bollen i banan medan sådana som Joe Mendes och Axel Lindahl har extrem spets i sina längre löp med boll som gör att deras lag vinner mark.