Slutspelsanalyser – åttondelsfinaler från Block & Striker

Block: Tyskarna såg länge ut att få nöja sig med en andraplacering efter ett överraskande mål från Schweiz, men Füllkrug cementerade sin plats som en av världens bästa boxspelare när han nickade in kvitteringen på stopptid och gav Tyskland gruppsegern. Trots att många sämre nationer tog sig vidare till slutspelet blev det dock ingen drömlottning för hemmanationen som ställs emot ett svårslaget Danmark och sedan har tuffast möjliga väg till en eventuell final. Danskarna var något bleka i premiären men såg nästan bättre ut än England och brukar stå upp bra mot bättre lag.

Sett till avbräck så kommer Danmark till spel utan den avstängda Hjulmand, som dunkade in kvitteringen mot England, medan Tyskland får klara sig utan Tah. Dessutom går man en kamp mot klockan för att få Rudiger redo. Det gör att Tyskland teoretiskt sätt skulle kunna bli utan de ordinarie mittbackarna och jag är inte största fanet av duon Schlotterbeck – Koch/Anton. I denna åttondel har jag faktiskt ingen bra speltanke, utan lämnar spel till de övriga matcher.

Söndag 30/6 21:00 Spanien-Georgien

Block: Det rådde vild glädje när Georgien besegrade Portugal under onsdagen. Förvisso var portugiserna redan klara gruppsegrare, men man hade märkbart svårt att ta sig igenom Georgiens lågt stående försvarsblock. Spanien har ju traditionellt haft exakt detta bekymmer under flera mästerskap och Georgien hoppas säkerligen på någon liknande matchbild som då. Det ska dock sägas att spanjorerna blivit betydligt mer direkta sedan de la Fuente, som tidigare lett ungdomslandslagen, tog över. Dessutom har man kanske sett absolut bäst ut hittills under mästerskapet och slog just detta Georgien två gånger om under kvalet till det mästerskapet, med totalt 10-2…

Jag tror det blir en ny jordskredsseger och att Georgiens EM-saga är över för denna gången, men finner inget överdrivet värde i ett djupt handikappspel. Istället väljer att klippa ett hörnspel, där jag är tämligen övertygad om att Spanien kommer ligga på mer eller mindre under hela matchen medan Georgien får förlita sig på kontringar. Med la Fuente vid rodret har man dessutom släppt till ynka 1.76 hörnor i snitt på 17 matcher samt vunnit “hörnmatchen” enkelt i nio raka matcher. Spanien att få flest hörnor med 0-3 i handikapp spelas till @ 1.85. Klicka här för att hämta ett gratisspel värt 1500 SEK

Måndag 1/7 18:00 Frankrike-Belgien

Block: Det blir ett stormöte direkt i åttondelsfinalen efter att inget av dessa lag lyckats vinna sina respektive grupper. Belgien har sett otroligt ojämna ut och visar endast prov på glimtar av vad de faktiskt är kapabla till. Man hade chansen att ge sig själva bästa möjliga förutsättningar för att nå semifinal, men valde att inte riktigt gå för det i den avgörande matchen mot Ukraina. Frankrike har å andra sidan haft svårt att göra mål framåt och hittills endast hittat nätet från straffpunkten respektive via ett självmål. Även detta blir troligen en relativt stängd historia, även om de regerande VM-silvermedaljörerna ska ses som favoriter.

Bägge lagen kommer med fullt manskap till åttondelsfinalen och den extra dagen vilan som fransoserna har fått bör inte väga alltför tungt. Jag riktar istället in mig på ett hörnspel, där jag tror – den stängda matchen till trots – vi får se rätt många hörnor. Belgien löser detta spel i alla (!) 10 tävlingsmatcherna under tränaren Martinez medan Frankrike fick se 8,9,13 hörnor under gruppspelet. Över 8.5 hörnor tas till @ 1.70! Klicka här för att hämta ett gratisspel värt 1500 SEK

Måndag 1/7 21:00 Portugal-Slovenien

Block: Portugal roterade bort nästan hela elvan med undantag för Dalot och Ronaldo, där den sistnämnda såklart skulle få chansen att slå något nytt målrekord. Det misslyckades den numera 39-årige anfallaren dock med och såg istället riktigt frustrerad ut. Några större växlar skulle jag dock inte vilja dra från den överraskande förlusten för portugiserna, utan man hade redan säkrat gruppsegern och slängt ett öga på den kommande åttondelsfinalen. Tack vare förlusten “slipper” man möta Ungern och ställs istället mot Slovenien. Slovenien har gjort det riktigt bra under gruppspelet och visat sig vara svåra att få hål på.

Detta blir en repris på träningsmatchen vi fick se i slutet av mars och då gick faktiskt hemmalaget Slovenien och vann med 2-0. Det ska dock sägas att Portugal stod som ännu större favoriter i det mötet trots att man kom som bortaplan. Det, kombinerat med att jag trots allt gillar portugiserna denna turnering, gör att jag väljer att ta den sidan. Dock kombinerar jag ihop det med ett hörnspel då de rödgröna allt som oftast väljer att fylla på högt med sina wingbacks och måtta inlägg mot Ronaldo i mitten. Slovenien släppte dessutom till hela 24 hörnor under gruppspelet. Spelet blir en BetBuilder med Portugal att vinna + Portugal ö4.5 hörnor till @ 1.86 på Nya Expekt! Klicka här för att hämta ett gratisspel värt 1500 SEK

Tisdag 2/7 18:00 Rumänien-Nederländerna

Striker: En gruppetta mot en trea där dock oddsen talar ett helt annat språk – Nederländerna är klar favorit att avancera vidare från denna duell.

Rumänien tog tillslut hem grupp E, där samtliga lag hamnade på fyra poäng. Grunden till gruppsegern lades i premiären då Ukraina slogs tillbaka med hela 3-0. Det blev sedan 0-2 i baken mot Belgien innan man “broderligt” spelade 1-1 mot Slovakien i sista omgången.

Nederländerna hade slagläge på segern i grupp D inför sista omgången efter seger (2-1) mot Polen och 0-0 mot Frankrike, men “slarvade” och föll med 2-3 mot Österrike – vilket dock visade sig vara rätt lugnt med tanke på var de orangea nu hamnade i slutspelsträdet.

Det ska bli väldigt intressant att följa detta Nederländerna i slutspelet. Om seger här, så väntar vinnaren mellan Österrike och Turkiet i kvartsfinal – en matchup där Nederländerna kommer favoriseras (även om det skulle bli Österrike och man nyss föll mot dem i gruppen). En förhållandevis enkel väg fram till semifinal och väl där kan väl “allt” hända…? Rumänien vill förstås sätta käppar i detta hjul och får inte nonchaleras, men det är svårt att se hur man ska räcka till. I gruppen mot Belgien – en liknande matchup som detta – blev belgarna pressat till under 1.40 på rak seger och vann också helt rättvist med 2-0. Nya Expekt har justerat sina odds och ligger numera lågt på favoritsidan, men ett val som fortsatt känns ok är uppenbart formtoppade Gakpo att “måla” igen till 3.35. Ett trevligt klick! Klicka här för att hämta ett gratisspel värt 1500 SEK

Måndag 2/7 21:00 Österrike-Turkiet

Striker: Bakom Schweiz-Italien en av de mer ovissa duellerna på förhand – i alla fall om man ser till oddsen där Österrike favoriseras, men långt ifrån lika mycket som flera av de andra favoriterna.

Det talades bara om Frankrike och till viss del Nederländerna om vilka som skulle toppa den tuffa grupp D, men det blev Österrike som drog längst efter ett snudd på perfekt gruppspel. Visst, det blev 0-1-torsk mot Frankrike i premiären, men Österrike var bra med i den matchen och segrarna kom istället mot Polen (3-1) och Nederländerna (3-2). Det är tydligt att Rangnick har träffat rätt på många punkter med detta landslag – den saken är klar.

Montella hyllas också över hur han har lett Turkiet till detta slutspel och visst har det stundtals sett bra ut, men nog finns det fortsatt flera frågetecken… I 3-1-segern mot Georgien var det ofta hönsgård i försvaret och sedan blev det 0-3 i baken mot Portugal. Mot Tjeckien spelade turkarna med en man mer i mer än 70 minuter och frågan är ju verkligen hur matchen slutat utan det röda kortet…?

Sammantaget är det därför inte snack om att Österrike är motiverad favorit här. Turkarna utmanar absolut i de offensiv delarna av spelet, men organisatoriskt och defensivt väger det kraftigt över till Rangnicks gäng. I en träningsmatch i slutet av mars vann Österrike med hela 6-1 mot Turkiet och även om det ska tas med en nypa salt, så säger det ändå en del. Oddset på Österrike var då ca. 2.00 på 1X2 på neutral plan i Italien och att vi nu får liknande (1.95) är inte oväntat. En vettig chans för Österrike och raka ettan till 1.95 känns helt ok! Klicka här för att hämta ett gratisspel värt 1500 SEK