TIps SM

Bli en vinnare på Tips-SM!

I lördags avgjordes första omgången i Tips-SM. Tävlingen hos Svenska Spel där du ska tippa ett 64-raders system på Stryktipset. Är du besviken och uppgiven över ditt resultat? Då är du nog inte ensam! Runt 50 000 deltagare försökte fixa 13 rätt i lördags, ingen lyckades!

Det var en mycket svår premiäromgång, så svår att det blev ensam vinnare på 13 rätt och därmed 10 miljoner kronor utdelning! Bland de som deltog i Tips-SM var det faktiskt elva system som nådde ända upp till 12 rätt och nu toppar tävlingen.

Men för oss andra, som inte lyckades så bra, ska vi ge upp? Verkligen inte – av många olika skäl! 

 • På Tips-SM får du räkna bort din sämsta vecka, endast fem av sex tävlingsveckor räknas med i tävlingen.
 • Ett lågt resultat denna vecka kanske inte är katastrof ändå? 8 rätt ger dig till exempel en plats bland topp 10 000 och du ligger före fyra av fem motståndare!
 • De som ligger högt i listan nu, de hade (troligen) mer tur än skicklighet och kommer få problem framöver!
 • Det faktum att många känner sig uppgivna efter första veckan, flera kommer nu att hoppa av och strunta i tävlingen. Färre motståndare är positivt för oss som kämpar på!

Strategi för Tips-SM omgång 2-6

Tips-SM pågår i sex Stryktipsomgångar under tävlingsperioden 11 februari – 18 mars 2023.

Hade du en genomtänkt strategi inför omgång 1? Bra, då behöver du bara fortsätta på den tänkta vägen! Spelade du mer på känsla och “det får bli som det blir” – då är det läge att förbereda dig lite extra inför lördagen!

I podcasten Stryket och förra veckans avsnitt ägnas mycket tid på temat Tips-SM. Mellan minut 25-40 är det fullt fokus Tips-SM! Bland annat en lista på “10 budord till Tips-SM”. Ett antal smarta tips på hur du bäst bygger upp ditt 64-raderssystem! Ett par exempel på goda råd:

 • Spela inte för svårt då det handlar om flest antal rätt.
 • Våga ta ställning och spika i jämna matcher. 
 • Använd reducering.se och oddsprognos för att kolla att du inte spelar för svårt. 
 • Ge inte upp om det börjar dåligt!

Att inte spela “för svårt” verkar vara en återkommande detalj och knep för att lyckas i Tips-SM. För till skillnad mot vanligt spelande på Stryktipset så har inspelade kronor ingen betydelse, det viktiga är att få många rätt. Men att bara spela det mest troliga tecknet i varje match blir för enkelspårigt och du riskerar att få många rätt samtidigt som alla andra. En viss svårighetsgrad behöver alltså adderas!

Att kika på sin totaloddsprognos via reducering.se är ett utmärkt knep för att se om ens bygge är defensivt eller offensivt. Se bild nedan på två exempel. På Tips-SM är det nog klokt att försöka fokusera de flesta rader mellan totalodds 20 000 – 100 000. 

Två olika totaloddsprognoser! Defensiv till vänster och offensiv till höger.


För att få fram din totaloddsprognos, 

 1. Surfa in på reducering.se
 2. Välj Stryktipset
 3. Fyll i din tänkta 64-raderskupong. 
 4. Klicka på knappen “Reducera” för att generera prognosen. 

Mer än äran på spel i årets Tips-SM

Under några år har Tips-SM för en ganska anonym tillvaro då det enbart handlat om äran att vinna, inga priser alls. Men i år introducerar Svenska Spel nyheten att det finns totalt 500 000 kr prispengar i potten! Vinsterna går dock inte direkt till vinnarna utan varje vinnare får skänka summan till valfri förening. Ett riktigt fint initiativ från Svenska Spel. 

PRISER TIPS SM SVENSKA SPEL 2023

Priser i individuella tävlingen i Tips SM:

 • 1:a pris – 125 000 kr
 • 2:a pris – 75 000 kr
 • 3:e pris – 50 000 kr

Priser i Lagtävlingen i Tips SM:

 • 1:a pris – 125 000 kr
 • 2:a pris – 75 000 kr
 • 3:e pris – 50 000 kr

Notera att priserna ska skänkas till valfri förening som är ansluten till gräsroten.