Inför Champions League: Grupp D, E och F

Inför: Premier Leagues återstart

Boxing Day är alltid en av årets hetaste fotbollsdagar men markerar nu också återstarten av Premier League efter det drygt månadslånga VM-uppehållet. Sju matcher ska spelas under måndagen med Brentford-Tottenham först ut vid 13:30 medan Arsenal – West Ham rundar av festen senare ikväll. Just Arsenal är i serieledning med drygt halva säsongen kvar och Manchester City är närmast där efter med fem poäng färre. Titelstriden är av förklarliga skäl av högsta intresse, inte minst när vi har en överraskande tabellställning, men det är allt jämt Manchester City som är klara oddsfavoriter. Vilket jag också skriver under på.

Tittar man på de underliggande siffrorna, xG-xGA differensen (xGD) per spelad match, så är den nämnda duon i särklass.

Med avstamp i diagrammet ovan finns det x-antal andra lag man kan angripa av olika skäl där West Ham är ett av dessa. Med en 16:e placering i den vanliga poängtabellen så finns det mycket att jobba på men givet att bara sex lag slår deras underliggande siffror så finns det anledning att tro att en uppryckning väntar runt hörnet. Det är dessutom, efter dagens Arsenalmatch, ett snällt schema som kommer med Brentford, Leeds, Wolverhampton och Everton i tur och ordning. Så om några veckor är diskursen om David Moyes gäng troligtvis annorlunda.

Ytterligare ett lag i West Hams kategori, som man bör förvänta sig förbättring från, är Leeds. De har inte riktigt underliggande på Londonlagets nivå och är inte heller lika långt ner i tabellen men med positivt xGD så borde de inte placera sig på en 15:e plats. Jesse Marsch har stundtals fått dem att spela en fin fotboll som borde resulterat i mer. Här går det dock inte att prata om ett lätt spelschema den närmsta tiden utan Manchester City och Newcastle ska avverkas innan det ljusnar.

På den negativa sidan av ”xGD vs tabellplacering” spektret hittar vi Fulham. 9:e platsen är stark men också totalt missvisande. Marco Silvas lag har räddats av marginalerna på sin sida och en Aleksandar Mitrovic som gått på moln men utan honom, vilket riskerar att bli ett faktum under mellandagarna, så är de sämre. Deras räddningsplanka under den här kritiska perioden som kommer är att Crystal Palace och Southampton är lagen som väntar vilket man kan klara ändå, men över tid bör detta vara ett lag som dalar i tabellen.

Om vi kliver över till individuella prestationer och profetior så är xG kontra gjorda mål ett intressant fenomen att titta på. Grafen nedan illustrerar just detta och att Haaland gjort mål på en frekvens som är overklig är uppenbart men han är också den som kommer till flest chanser i ligan.

Leeds Rodrigo är ytterligare en som hållit en frekvens på sitt målskytte som inte matchar de underliggande vilket talar för att han inte kommer hålla samma takt framöver. På den andra sidan, den där de underpresterande spelarna syns, hittar vi framför allt Gabriel Jesus. Brassen har stått för en stark höst hos Arsenal men målmässigt har han inte varit så het som man önskat. Han kommer till många chanser, bara fem spelare har en högre xG notering per 90:e minut, men effektiviteten har varit svag. Vanligtvis hade man kunnat anta att hans målsnitt kommer förbättras ju längre säsongen lider men givet att han historiskt sett är en svag avslutare så är han kanske ett av undantagen som bekräftar regeln.