fotboll

Inför: VM 2022 – Grupp A, B och C

Grupp A

  1. Nederländerna

Nederländerna får gälla som storfavorit i den här gruppen och risken för att någon ”slip-up” ska ske känns låg. Ecuador, Senegal och Qatar är alla på nivåer en bra bit lägre än ”Oranje” och känslan är dessutom att en positiv utgång av mästerskapet känns närmare än en negativ. Startelvan är bra och bredden helt okej, dessutom med en förbundskapten som fått ihop helheten. Det troliga slutspelsträdet är även det relativt snällt med tvåan från Englandsgruppen i åttondelsfinal, en match de går in som storfavorit i. Det kan bli ett kul mästerskap för Nederländerna.

2. Ecuador

Tar ställning och lobbar för en skräll i Grupp A då Ecuador ser riktigt spännande ut. Spelare som Pervis Estupiñan, Piero Hincapié och Moises Caicedo garanterar kvalitet och detta medan Gustavo Alfaro visat sig vara en mycket kompetent förbundskapten. Under normala omständigheter med fullt friska trupper ska Senegal värderas högre men med storstjärnan Sadio Mané högst tveksam till spel, så finns det bra läge för Ecuador att roffa åt sig andraplatsen.

3. Senegal

De regerande afrikanska mästarna är rejält vingklippta om de oroväckande rapporterna angående Sadio Manés skada stämmer, för direkt efter det skett sa samstämmiga rapporter att han skulle missa VM. Men till Bayerns förtret så blev han ändå uttagen. Att det skulle vara tecken på att allt står bra till är dock felaktigt utan det är nog troligare att han missar premiären än tvärtom. Det finns givetvis kvalitet utöver Mané i det senegalesiska laget men andra nyckelspelare som Edouard Mendy och Kalidou Koulibaly har både haft problem med skador och sviktande form under hösten, så förberedelserna kunde varit bättre.

4. Qatar

Hemmanationerna går i regel starkt men i Qatars fall har jag svårt att se dem ta mer än någon enstaka skrällpoäng, på sin höjd. De har aldrig varit med i ett världsmästerskap och trots att de vann asiatiska mästerskapen så sent som 2019, vilket vittnar om viss kvalitet, så ska de inte räcka till här. Är det någon man bör hålla ögonen på är det Akram Afif.

HÄMTA ETT RISKFRITT SPEL VÄRT 500 SEK HOS HAJPER TILL FOTBOLLS-VM!

Grupp B

  1. England

En potentiell VM-vinnare som ska promenera hem den här gruppen. Truppbredden är stor och spetsen tydlig. Enda riktiga minuset man kan ge England är att Gareth Southgate inte alltid lyckas maximera lagets chanser, då han helt enkelt är en medioker tränare. I gruppspelet räcker det dock hursomhelst och även åttondelen ser ut att bli en behaglig resa, men längre än så ser jag dem inte gå.

2. USA

Nästintill hugget som stucket gällande andraplatsen mellan USA och Wales men jag hålla jänkarna något högre än det andra brittiska laget i den här gruppen. Truppen är en av de yngre i mästerskapet och det är i egentligen i hemma-VM om fyra år de ska vara som bäst, men kvalitet finns redan nu och om de får ihop det så kan de bli en obehaglig överraskning för många.

3. Wales

Wales med Gareth Bale i spetsen har ställt till med problem för högre rankade landslag tidigare och om han vaknar på rätt sida, vilket han har en förmåga att göra i landslagsdressen, så kan de lika gärna sluta tvåa här och kvalificera sig för slutspel. Men överlag känns både truppen och elvan lite för svag.

4. Iran

Iranierna vann sin VM-kvalgrupp före Sydkorea så de ska inte underskattas, men startelvan är troligtvis den sämsta i denna grupp sett individuell kvalitet. Målsprutorna Sardar Azmoun och Mehdi Taremi kommer få dra ett stort lass längst fram men om de får till det så har de inga mil upp till Wales och USA:s nivå.

HÄMTA ETT RISKFRITT SPEL TILL EXPEKT UNDER FOTBOLLS-VM!

Grupp C

  1. Argentina

En av de stora favoriterna till att ta hem allting och det vore i så fall kronan på en perfekt karriär för Lionel Messi. Det är också han som ska göra det för de ljusblå men till skillnad från många andra Argentina-upplagor under hans karriär så ser de faktiskt riktigt bra ut nu. Lionel Scaloni på tränarbänken har fått ihop ett starkt kollektiv och det bevisades inte minst under Copa America titeln ifjol. Argentina vinner den här gruppen lekande lätt och även åttondels- och kvartsfinaler ser klart överkomliga ut, så vägen ligger öppen.

2. Polen

Polen har långt ifrån någon supergeneration på gång men i svag konkurrens så tror jag ändå de kniper andraplatsen. Robert Lewandowski är en av världens bästa och Piotr Zielinski adderar ytterligare kvalitet strax bakom. I övrigt finns också kvalitativa och spännande namn som Matty Cash, Nicola Zalewski och Jakub Kiwior.

3. Mexiko

Mexiko lyfts nästan alltid fram som en spännande nation bakom eliten men denna gång är tongångarna annorlunda. Utvecklingen har gått åt helt fel år de sista åren och både resultat och kvalitet på landslaget har gått utför. En potentiell topptrio av Alexis Vega, Raul Jimenez och Hirving Lozano är vass men Jiemenz har dragits med skadebekymmer och är tveksam till spel. I övrigt får Edson Alvarez dra ett stort lass på mitten som ankare.

4. Saudiarabien

Gruppens klara jumbofavorit på förhand och det finns väldigt lite som pekar på någonting annat. En av faktorerna som faktiskt skulle kunna vara till Saudiarabiens fördel är dock att de samlades redan en månad innan mästerskapet för att optimera uppladdningen.