fotboll

Inför: VM 2022 – Grupp G och H

Grupp G

  1. Brasilien

Brassarna är oddsfavoriter till guldet och det är svårt att inte hålla med. De var dominanta i kvalet, gick till final i Copa America ifjol (där de visserligen förlorade mot Argentina) och har en trupp och startelva av högsta klass. Dessutom coachas de av en bra tränare, Tite, vilket inte kan sägas om alla lag. Neymar är nyckelspelaren som ska lösa upp knutarna framåt och av formen under hösten att döma så är han redo för uppgiften. Gruppspelet ska lösas enkelt, allt annat vore ett monumentalt fiasko.

2. Serbien

Serbien och Schweiz kommer gå en stentuff kamp om andraplatsen och att välja mellan de två är svårt. Serberna får min röst och det mycket på grund av deras oerhört imponerande VM-kval där de knep förstaplatsen före Portugal och att jag tycker deras startelva är bättre än Schweiz. Sergej Milinkovic-Savic, Dusan Tadic och Dusan Vlahovic är tre spelare med x-faktor och utöver den trion finns det ännu mer kvalitet. Genrepade dessutom med en 5-1 seger mot Bahrain. Om kollektivet fungerar kan det bli ett kul VM.

3. Schweiz

Landslagsåret har varit upp och ner för Schweiz som slutade trea i sin Nations League grupp bakom Portugal och Spanien men hamnade tre poäng före Tjeckien. Genrepet mot Ghana var inte särskilt övertygande då de förlorade med 2-0 och inte imponerade, trots att stora delar av elvan var ordinarie. Men med EM-succén från ifjol färskt i minne, de åkte ut i kvartsfinal efter straffar, så finns det respekt för vad de kan uträtta.

4. Kamerun

Truppen är svag, resultaten i närtid svaga och i playoff-matcherna hit hade de en hel del tur. Så sent som förra året var de dock i semifinal i afrikanska mästerskapen på hemmaplan. Men nej, Kamerun har troligtvis väldigt lite att hämta här och mycket av hoppet hänger på Bayern München-anfallaren Eric Choupo-Moting som hittat formen sista veckorna.

REKLAM: HÄMTA ETT GRATISSPEL VÄRT 1500 SEK TILL FOTBOLLS-VM

Grupp H

  1. Portugal

Portugal kliver in i turneringen med ganska stora frågetecken kring sig efter ett svagt EM förra året och ett minst lika svagt VM-kval. Gruppspelet ska dock inte vara några problem då de bör sluta före samtliga sina motståndare. Men viss skrällpotential finns hos utmanarna så helt bekväma ska nog inte Fernando Santos och hans mannar vara. Just Santos är en av de stora anledningarna till att folk tittar på tillförsikt mot portugiserna då han inte alls är kapabel till att få ihop kollektivet på samma sätt som tidigare. Startelvan är det nämligen inget fel på, men styrningen ut av den är desto sämre.

2. Uruguay

Uruguay var ett landslag som stod och stampade under den gamla trotjänaren Oscar Tabarez vid rodret, men sedan Diego Alonso kom in för snart exakt ett år sen har trenden varit positiv. Av den anledningen bör man se positivt på Uruguays chanser att ta sig vidare från gruppen. Fede Valverde och Darwin Nuñez är ansiktena utåt för den yngre generationen men namn som Luis Suarez och Edinson Cavani är båda fortfarande kvar.

3. Ghana

Ghana stod för en imponerande insats i genrepet mot Schweiz då de vann med 2-0, och även om man kanske ska ta träningsmatcher mellan klubblagssäsong och landslagsmästerskap med en nypa salt så var det inte utan att man blev imponerad. Startelvan är dessutom tämligen stark med namn som Thomas Partey, Iñaki Williams, Mohammed Salisu, Tariq Lamptey, med flera. Vill det sig väl kan västafrikanerna mycket väl ge Uruguay en match om andraplatsen.

4. Sydkorea

Sydkorea ska inte underskattas och precis som Ghana så kan de ge Uruguay en match om andraplatsen. Heung-min Son är en given nyckelspelare men det finns flertalet skickliga fotbollsspelare i truppen. I kvalet fick de visserligen nöja sig med att sluta tvåa bakom Iran men det var bekvämt avstånd ner till trean och missad direktplats så några större slutsatser av det går inte att dra.