fotboll

Siffrorna bakom Häckens guld

Segern mot IFK Göteborg betydde att BK Häcken säkrade sitt första SM-guld någonsin och det med en omgång kvar. 18-9-2 är en resultatrad som inger respekt och senast de förlorade var 14 omgångar sedan, hemma mot troliga serietvåan Djurgården. Per-Mathias Högmo förtjänar allt beröm han får för det jobb sedan han tog över Häcken åtta omgångar in på fjolårssäsongen efter att de bara tagit sex poäng på åtta matcher och återfanns långt ner i tabellen. Det tog ett tag innan han stabiliserade bygget men sakta men säkert hittade de både kvalitet och kontinuitet vilket lett till detta.

Häckens xG-trend understryker just detta där de mest anmärkningsvärda lyften skedde under sista tredjedelen av 2021 men kanske främst under andra halvan av 2022. När de andra topplagen hade svårt att hitta en jämn nivå blev Häcken bara bättre och bättre.

Grafen ovan är hämtad från Twelve Football och visar förväntade poäng kontra faktiska poäng och även om både Malmö och Djurgården har en högre förväntad poängnotering så är Häcken i samma kluster, vilket är ytterligare ett tecken på deras oerhörda kvalitet säsongen igenom.

Att ett visst tvillingpar varit två av lagets allra mest framstående spelare är ingen nyhet utan Samuel och Simon Gustafson har påvisat en kvalitet som inga andra innermittfältare i Allsvenskan kommit nära denna säsong. Lägg där till succéförvärvet Mikkel Rygaard som är poängbäst av trion och det är det bästa mittfältet svensk fotboll sett på mycket länge.

Gustafson-brödernas spider ställda mot varandra skvallrar också om två spelare som kompletterar varandra väl. Samuel är den djupt liggande spelfördelaren som bryter linjer, behåller bollen inom laget och bryter passningar från motståndaren. Simon i sin tur är hotet på offensiv tredjedel som skapar fler chanser än någon annan och konstant får in bollen i farliga ytor. Dessutom fyller han ofta på i straffområdet själv för att komma till avslut. Med tanke på att duon fyller 28 nästa år och de redan har ett utlandsäventyr i bagaget är det inte heller otroligt att båda stannar i klubben, vilket är dåliga nyheter för övriga i Allsvenskan.

Att prata om Häckens nycklar till guldet går inte att göra utan att nämna Alexander Jeremejeff. 29-åringen från Kungsbacka leder både skytte- och poängligan i serien med 22 mål och 25 poäng totalt vilket såklart förtjänar att lyftas, och gissningsvis är det målsprutan som får priset som Allsvenskans bästa spelare efter säsongen.

En titt på mål kontra xG ger oss en bild av vilka spelare som både kommit till många chanser men också varit effektiva, och då är Jeremejeff bäst i klassen. Hans xG-notering per 90:e minut överträffar ingen och han har dessutom lyckats gör marginellt fler mål än det förväntade. En kombination som ofta, för att inte säga alltid, är ett måste för att lag ska vinna titlar. Utan Jeremejeffs overkliga målform och effektivitet mellan april och september så hade Häcken inte vunnit guld.