Bild med tema Stryktipset

Stryktipset och första halvlek år 2023 summeras

Midsommar är passerad och första halvåret av 2023 är gjort. Läge att summera årets 25 första omgångar av Stryktipset! Finns det något uppseendeväckande rent statistiskt? Har omsättningen ökat eller minskat jämfört med förra året? Några nya trender bland Stryktipsspelarna? Har det varit fler eller färre storvinster än normalt? Vi reder ut dessa frågor och lite till här!

Omsättning Stryktipset 2023

Omsättningen har ökat med 5 % till ett snitt på 25,04 miljoner kr per vecka (23,77 förra året under motsvarande period). Det har varit lika många rundor med jackpot i år jämfört 2022, 10 st båda åren. Kul att se en ökning i omsättning och att Stryktipset fortsätter vara en eftertraktad spelform! Anmärkningsvärt är dock att förra helgens (25/6) omsättning på 12,3 miljoner kronor är den lägsta för en enskild omgång sedan år 2014… Norsk fotboll och svensk bonnboll lockar inte i stugorna uppenbarligen!

Utdelning på 13 rätt för Stryktipset 2023

Storvinsterna har varit relativt få under årets första sex månader. En fräck runda med ensam vinnare = 10 miljoner kronor, en runda med drygt 2 miljoner för 13 rätt samt en runda med exakt 1 miljon kronor. Medianutdelningen har varit så pass låg som 125 000 kr, vilket kan jämföras med en median på 288 000 kr för första halvåret 2022. Sett över en längre period ligger dock medianutdelningen på 13 rätt kring 150 000 så det var snarare förra året som gav ovanligt många höga utdelningar på 13 rätt. Att det ska finnas någon trend mot sämre utdelningar av någon anledning tror vi inte utan ser de svaga utfallen under året som ”brus”. Vi hoppas och tror naturligtvis på fler höga utdelningar under hösten!

För DBS och Miljongängets andelsspel för Stryktipset har det varit ett bra första halvår, många 13-rättare på Stryktipset. 15 st över 50 000 kr och en strid ström av träffar. Ingen miljonvinst detta halvår men som vi skrev ovan har det varit bara tre rundor där utdelningen varit över miljonen. Vi gnuggar på mot nästa storvinst i DBS-butiken! Några av de senaste vinsterna ses på bilden nedan!

Matcherna på kupongerna

Vi har inte belägg för det i statistisk form, men känslan är att Svenska Spel arbetat mer aktivt med att skapa spelmässigt tilltalande kuponger på Stryktipset. Den viktigaste faktorn är då att inte göra för lätta kuponger med för många storfavoriter. Flera gånger har vi sett aktiva val där exempelvis Manchester City hamnat utanför kupongen till förmån för en betydligt jämnare Championship-match. Det aktiva arbetet och lyhördheten gentemot Stryktips-spelarna gillar vi och hoppas att Svenska Spel fortsätter med.

Svenska Spel verkar även eftersträva att i allra största möjliga mån erbjuda kuponger där alla matcher avgörs på lördagen. Förr var det vanligare att det förekom en del söndagsmatcher på lappen för att hålla den sportsliga nivån intressant. Nu är dock trenden att det är viktigare att alla matcher avgörs på en dag, om det ändå innebär att det är en del matcher från udda ligor eller länder.

Vi passade på att kolla vad ni läsare/följare tycker och det var inget snack om saken – kraftig majoritet vill ha kuponger där alla matcher avgörs på lördagen! Omröstningen gjordes via DBS Twitterkonto den 27-28 juni.

Mer snack om årets Stryktips!

Podcasten ”Stryket” (numera även på Youtube) snackar om första halvåret, diskuterar anledningar till högre omsättning, vad de tycker om frågan kring en- eller tvådagarskuponger, gottar sig åt två bra 13-träffar under våren och annat intressant tugg om vårt kära Stryktips!

Lyssna här: Stryket på Spotify.

Titta här: Stryket på Youtube.

Ensam vinnare på Stryktipset – vid vilken omsättning?

Rent logiskt är chansen större att bli ensam vinnare ju färre andra rader du tävlar emot. Alltså, ju lägre omsättning desto bättre om man bortser från allt annat än just att bli ensam vinnare. Men vilken omsättning har det varit vid de senaste tillfällena när det blivit en enda rad i landet med 13 rätt? Vi kikar tillbaka ca fem år och finner totalt 14 rundor med ensam vinnare:

Vid åtta av de fjorton tillfällena har det varit vid omsättningar under 20 miljoner, samtliga under sommarhalvåret. Så visst, chansen att bli ensam vinnare är större nu på sommaren när omsättningen är lägre. Men glöm inte – det behövs en jäkla massa tur (och viss skicklighet) för att först och främst pricka 13 rätt en omgång med svåra resultat och sedan lite ytterligare för att bli ensam och att ingen annan också hamnat rätt på matcherna samma vecka! 🙂