Inför Champions League: Grupp D, E och F

Superettans bästa spelare på varje position – del 1

Sveriges näst högsta serie hamnar logiskt nog i skymundan av Allsvenskan men det betyder inte att det inte finns spelare som förtjänar att lyftas för sina kvaliteter. Inte minst yngre förmågor, och det är några av dessa jag ska lyfta fram nu – med start i backlinjen samt mittfältet.

Mittbackar

Mittbackar är alltid den svåraste positionen att analysera genom datan då försvarsspel, något de till stor del ägnar sig åt, kan bedrivas på flera olika sätt och inte nödvändigtvis sådant som syns i statistiken, alltså tacklingar, brytningar med mera. De offensiva parametrarna är där emot enklare att belysa.

Nedan har vi en graf där mittbackarnas defensiva och offensiva index syns på varsin axel där nyckeltal för positionen (progressiva passningar/löpningar, passningssäkerhet etc. kontra vunna dueller, brytningar etc.) och för respektive index blivit inmatade och presenteras i just ett index. Så ju högre poäng man får på offensivt- samt defensivt index desto bättre är man på att ta fram bollen och/eller bryta upp motståndarnas anfall.

Som synes så är Landskronas Johan Rapp mittbacken med högst offensivt index under säsongen och således den som presenterar bäst siffror vid eget bollinnehav. En bolltrygg spelare som ofta bryter linjer med sitt passningsspel och progressiva löpningar med bollen. Med tanke på hans ålder, 21 år, så borde han vara på flertalet allsvenska klubbars ”short list”.

En annan ung spelare som förtjänar att nämnas är Örebros Niclas Bergmark. Endast 20 år gammal har han flertalet gånger under säsongen visat sina kvaliteter med bollen och om han inte hade ögonen på sig innan, för han har varit uppsnackad länge, så har han det nu.

Ytterbackar

Ytterbackar kan ha olika uppgifter beroende på vad laget behöver av dem men om vi bakar ihop alla nyckeltal, med fokus på bollprogression och chansskapande, så ser topp-10 listan ut såhär:

Oscar Krusnell stack ut ur ett statistiskt perspektiv när Brommapojkarna vann Division 1 förra året och detsamma gäller i år. Ingen spelare får ett högre helhetsbetyg än vänsterbacken.

Hans spider indikerar också på en mångsidig spelare som i allra högsta grad är inblandad i att vinna tillbaka bollen men framför allt ta den framåt själv. Att han får chansen i Allsvenskan nästa år oavsett en potentiell flytt eller inte är nästan helt säkert, om inte Brommapojkarna står för en historisk kollaps. Något han förtjänade redan efter fjolåret och än mer nu.

AFC Eskilstunas Victor Fors är nästa namn på listan och ska ha ett omnämnande. Precis som Krusnell är han 23 år gammal och borde vara av intresse för lag i serien ovanför, han är dessutom en ännu större kreatör än BP:s vänsterback och noteras för det högsta xA-värdet av samtliga ytterbackar i serien.

Centrala mittfältare

Enklaste sättet att bedöma centrala mittfältare baserat på datan är att dela upp de i bollvinnartyper och de som är mer kreativa med bollen. Nedan följer således de som har högst index när defensiva siffror som vunna dueller och brytningar får störst vikt:

Trelleborgs Mouhammed-Ali Dhaini får den högsta poängen av samtliga och ska ha en stor eloge för sin säsong. Hans ålder, 28 år, gör dock att han troligtvis inte lär bli aktuell för en allsvensk klubb. Mer intressant blir det när man tittar en och två placeringar längre ner då både Östers Manasse Kusu och Dalkurds Suleman Zurmati gjort mycket bra säsonger och bör ha blickar på sig från allsvenska klubbar.

Kusu sticker i synnerhet ut och antalet dueller och brytningar han gör, tillsammans med sitt säkra passningsspel, är bland de bästa noteringarna i serien. Dessutom lyckas han ta sig förbi motståndare på egen hand mer frekvent än de flesta andra innermittfältarna vilket gör honom extra attraktiv.

Om vi istället för att lägga störst vikt på de defensiva siffrorna, lägger störst vikt på siffror för bollprogression och chansskapande så ser topp-10 listan ut såhär:

Brommapojkarnas Samuel Leach Holm toppar listan och det inte minst för hans förmåga att kombinera uppbyggnadsspel med chansskapande.

25-åringen har den näst högsta xA per 90:e noteringen bland centrala mittfältare (efter trean på listan, Jonathan Svedberg) medan han är bland de bästa på flertalet andra parametrar. Att han är tillräckligt bra för Allsvenskan är knappast en vågad gissning och det kommer bli kul att följa både han och BP:s framfart i vad som förmodligen blir spel i Sveriges högsta serie.

En spelare som gjort det bra i Superettan en längre tid är Trelleborgs Haris Brkic och rimligtvis borde någon klubb på högre nivå, inhemskt som utomlands, snappat upp den numera 23 år gamla mittfältsmaestron.

Precis som med Leach Holm så bidrar han både till uppbyggnaden och chansskapandet och om man vill ha en kreativ mittfältsprofil som går att använda i flera roller så är det svårt att hitta ett bättre alternativ än Brkic.