Porto – Club Bub Brugge

Uppdaterat La Liga-tabelltips

Att tippa en tabell när det återstår flera veckor av transferfönstret och man inte har hundra koll på var lagen står är svårt, men så är fallet inför de stora europeiska ligorna vilket gör att man många gånger känner att man värderar lag annorlunda när det gått några omgångar och trupperna är spikade. Därför tänkte jag tippa La Liga-tabellen nu, med mitt ursprungliga tips inför säsongen inom parentes, när vi har mer att gå på för att få en uppdaterad och mer träffsäker bild av styrkeförhållandena lagen emellan.

  1. (1) Barcelona

Barcelona var upphaussade inför säsongen med sin uppsjö av högkvalitativa värvningar och var i mångas ögon favorit att ta hem ligan, mina inkluderade, trots Real Madrids framgångar förra säsongen. Inledningen på denna säsong har inte fått någon att tvivla och förutom plumpen mot Rayo Vallecano i premiären så har de gått rent. 15-1 i målskillnad på det och de slår fast att de just nu är bäst i Spanien.

2. (2) Real Madrid

Real Madrid leder ligan men får ändå nöja sig med andraplatsen här, men det är inte för att de på något sätt presterat dåligt i början av säsongen. Båda giganterna ser precis så jämna ut som man trodde och en placering av marängerna högre upp hade varit svårt att argumentera emot. Personligen värderar jag dem snäppet lägre än Barcelona men det kommer bli en kamp in i det sista.

3. (3) Atlético Madrid

Atlético har inte imponerat än så länge men trots att lag som Villarreal, Athletic Club och Real Betis gått starkt så tror jag ingen kommer hota Diego Simeones mannar om tredjeplatsen. Säsongen är lång och de rödvita från huvudstaden slår alla andra lag i kampen om Europaplatserna på fingrarna vad gäller truppkvalitet och truppbredd, vilket borde räcka.

4. (4) Villarreal

När Sevilla förväntades vackla efter deras svaga transfersommar och dåliga trend under våren så var Villarreal min och många andras favorit att hota dem och säsongsinledningen talar för den profetian. Unai Emerys lag ser oerhört starka ut och hade fram tills gårdagens förlust mot Real Betis varken förlorat eller släppt in något mål. Den gula ubåten är fortfarande min favorit till fjärdeplatsen.

5. (7) Real Betis

Jag hade inte räknat med att Sevilla skulle vara så dåliga som de varit och inte heller adressera deras trupproblem på ett så svagt sätt under de sista veckorna på transferfönstret vilket gör att jag håller de betydligt lägre nu än jag initialt trodde. Detta gynnar Real Betis som fortsatt på spåret från fjolårssäsongen och vinsten mot Villarreal igår kväll, utan Nabil Fekir och Juanmi, bekräftade än mer att de är att räkna med.

6. (8) Athletic Club

Athletic förtjänar en placering högre upp baserat på prestationerna denna säsong men då annat ska räknas in som truppbredd och grundnivån på övriga så får de nöja sig med en sjätteplats här. Men Ernesto Valverde har gjort ett kanonjobb i sin återkomst på tränarbänken och varit klart bättre än sina motståndare i varje match. Hade kunnat stå på maxpoäng med lite flyt.

7. (6) Real Sociedad

En genomklappning mot Barcelona och mindre imponerande insats samt förlust mot Getafe, i kombination med konkurrenternas prestationer, är det som drar ner baskerna en position kontra min ursprungliga placering på dem. Det är dock jämnt i regionen kring plats 5-8 och Real Sociedad är i högsta grad inblandat i det Europakrigande klustret.

8. (5) Sevilla

Säsongens potentiella flopp enligt de allra flesta men att de skulle inleda såhär uselt kan ingen ha trott. Första vinsten kom borta mot Espanyol i helgen men insatsen var återigen långt ifrån övertygande. Hade Sevilla förstärkt under fönstrets sista veckor med namn som höjde truppens kvalitet nämnvärt hade tongångarna varit annorlunda men just nu är det svårt att inte hålla dem som det sämsta laget i gänget bakom topp-3.

9. (11) Valencia

Gennaro Gattuso ersatte José Bordalás under sommaren och har fått Valencia att spela en bollinnehavsinriktad fotboll som få förväntade sig. Resultaten har inte riktigt gått deras väg sett till hur bra prestationerna varit men en 12:e plats är ändå klart godkänt, speciellt när allt det andra varit så bra. Övre halvan ser högst sannolikt ut.

10. (9) Celta Vigo

Eduardo Coudets Celta Vigo ligger på plats 10 och det skulle kunna vara så att de är där för att stanna. För dåliga för att blanda sig i kampen om Europaplatserna, för bra för att blanda sig i en bottenstrid.

11. (13) Osasuna

Osasuna har varit precis så stabila, och till och med lite bättre, som man alltid förväntar sig under Jagoba Arrasate och deras positiva inledning får mig att lyfta dem två steg kontra min tippning inför säsongen.

12. (14) Rayo Vallecano

Det har varit lite grus i maskineriet inledningsvis samt att det gnabbats, vilket det i och för sig ofta gör i Rayo Vallecano, mellan tränare och klubbledning men resultaten och prestationerna har varit tillräckliga. Att jag rankar dem som 12:a nu jämfört med 14:e i ursprungstipset har mer att göra med att andra lag gått dåligt men allt annat än en stabil mittenplacering förvånar.

13. (10) Espanyol

En av de stora besvikelserna fem omgångar in där konflikten med Raúl de Tomás, spelaren vill fortfarande lämna klubben, som gjort att han inte spelat en minut försvagat Espanyol betänkligt. Diego Martínez är dock en bra tränare och ska kunna styra dem från den nedflyttningszon de nu är nära.

14. (19) Girona

Säsongens kanske största positiva överraskning än så länge då de är väl värda sin åttondeplats. Spelschemat har visserligen varit snällt men mot tippade bottenkollegor har de varit numret större och mot mittenlag har de stått upp bra. Ser oerhört stabila ut.

15. (16) Almeria

Som förväntat en spännande nykomling där segern mot Sevilla sticker ut. Det kan fortfarande bli bottenstrid för Almería, det är väldigt jämnt bland de 5-6 sämsta lagen, men just nu känns de starkast i botten.

16. (12) Getafe

Bra värvningar i kombination med det tydliga lyftet under Quique Sanchez Flores förra säsongen fick många att placera Getafe i mitten av tabellen men allting har gått fel inledningsvis. Schemat har visserligen varit tufft men flera av insatserna, även mot sämre lag, har varit undermåliga. Segern mot Real Sociedad igår var dock välbehövlig och deras trupp ska inte åka ur, och det tror jag inte de gör.

17. (18) Mallorca

En fin slutspurt på sommarfönstret och en hyfsad säsongsinledning gör att jag lyfter upp Mallorca från den förväntade nedflyttningszonen till säker mark. Långt ifrån givet men svag konkurrens hjälper.

18. (17) Real Valladolid

Real Valladolid spelar stundtals riktigt fin possessionfotboll under Pacheta men i respektive straffområde har de stora problem. De skapar för lite och släpper till för mycket vilket gör att jag nu tror att de åker ut.

19. (20) Elche

Jag tippade att de skulle åka ut inför säsongen och jag gör detsamma nu. Ingenting fem omgångar in på säsongen tyder på det motsatta.

20. (15) Cadiz

Sergio kom in på tränarbänken under våren och gav en enorm stabilitet till Cádiz, så pass att jag höll de som ett av de bättre lagen i det sämsta klustret. Såhär fem matcher in med fem raka förluster och 0-14 i målskillnad är det svårt att vara lika positiv. Omöjligt att inte ha de bland de tre sämsta just nu.