fotboll

VM: Power ranking

  1. Brasilien

Överkörningen av Sydkorea ligger färsk på näthinnan men även inför åttondelsfinalerna hade Brasilien toppat den här listan. Minus den avslutande gruppspelsmatchen mot Kamerun, där de roterade, som slutade i en 0-1 förlust så har de imponerat varenda gång de gått ut på planen nere i Qatar. Med Neymar tillbaka efter skadeproblemen som höll honom borta i två matcher så ska de bara bli ännu starkare.

2. Frankrike

Trots en vingklippt trupp med namn som Paul Pogba, N’Golo Kanté och Karim Benzema skadade så har Frankrike visat vilken nivå de håller. Australien och Danmark kördes över och förlusten mot Tunisien var till stor del grundat i Didier Deschamps beslut att rotera kraftigt. Lägg där till Kylian Mbappé som uppenbarligen är i storform och det kan bli en kul avslutning för ”Les Bleus” i detta VM.

3. Spanien

Spanien är något svårbedömda då många lyfte dem till skyarna efter 7-0 segern mot Costa Rica i premiären medan trenden sedan dess varit nedåtgående. 1-1 i en jämn match mot tyskarna följdes upp av en oerhört tam insats och förlust mot Japan vilket ger vissa frågetecken kring Luis Enrique och hans manskap. Men den samlade bedömningen av kvalitén väger tungt och förutom redan nämnda Brasilien och Frankrike så är spanjorerna de jag håller högst.

4. England

Det finns kvalité så det räcker och blir över i den engelska truppen men med Gareth Southgate som coach kan man aldrig räkna med att potentialen maximeras. Ännu är de dock förlustfria i VM, vilket inte alla lag kan skryta om. Förutom insatsen mot USA har dessutom alla matcher varit övertygande segrar, så när det klickar för engelsmännen så är de bra på riktigt. En guldkandidat.

5. Argentina

Tredjehandsfavorit enligt oddsen, och visst hade jag kunnat sätta dem där, men väldigt lite med Argentina har sett bra ut än så länge. Premiären mot Saudiarabien lämnade en hel del övrigt att önska och insatserna mot Mexiko och Australien är trots vinsterna inte några som går till historien. Som tur är har de Lionel Messi i laget och med honom i fint slag så kan det, såklart, räcka hela vägen. Men det finns alltjämt mycket att jobba på.

6. Portugal

 De har sett långt ifrån fantastiska ut, portugiserna, men de har gjort det som krävts. Ingen av vinsterna var orättvisa på något sätt och förlusten mot Sydkorea var präglad av den rotation förbundskapten Fernando Santos iscensatte. Bruno Fernandes har varit lagets klart mest lysande stjärna och den det hänger på om de ska lyckas störa favoriterna.

7. Nederländerna

Noll förluster och tre vinster är det Nederländerna skrapat ihop under deras fyra VM-matcher, men trots det så är det med pessimism jag och många andra ser på dem. Det går att påstå att vinsten mot Qatar är den enda matchen där de faktiskt varit det klart bättre laget och det är inte en optimal känsla inför en kvartsfinal mot Argentina. Höjden är dock där, så om det klaffar så kommer de ge Messi och Co. en match.

8. Kroatien

Kroaterna har hankat sig fram med kryss i tre av fyra matcher och mot Brasilien i kvartsfinal tar det med all sannolikhet stopp. Laget har dock en förmåga att ge vilka de än möter en match och med spelare som Luka Modric, Marcelo Brozovic och Josko Gvardiol, bland många andra, så finns det en inneboende kvalitet som när som helst kan såra motståndarna.

9. Marocko

Marocko har imponerat stort under VM och vann rättvist sin grupp före både Kroatien och Belgien. Det roliga lär dock ta slut mot Spanien i kvällens åttondelsfinal men det är med optimism man går in i matchen. Achraf Hakimi och Hakim Ziyech är stortstjärnorna som levererat och med dem i toppform kan allting hända.

10. Schweiz

De gick till kvartsfinal i EM ifjol så avancemanget från gruppen här var knappast en överraskning, även om Serbien lyftes som ett mer spännande och talangfullt lag av dem flesta. Men det finns en kollektiv styrka hos centraleuropéerna som man inte ska underskatta, och Portugal bör se upp senare idag.