Genomgång av transferfönstret

Genomgång av Premier League: Silly Season

Sommaren har flutit på i blixtrande fart och det återstår nu mindre än tre veckor till Premier League-säsongen 2023/24 drar igång. Många klubbar har varit väldigt aktiva under transferfönstret och vi har fått se båda höga transfersummor och riktiga kap. Vilka lag har gjort kloka förstärkningar och för vilka börjar tiden bli knaper innan fönstret stänger den 1:a september? I denna text ger jag min syn och betygsätter alla PL-klubbars fönster – utifrån deras egna förutsättningar/budget/transfersummor – hittills. 

5 stjärnor = världsklass
4 stjärnor = bra
3 stjärnor = godkänt
2 stjärnor = inte tillräckligt bra
1 stjärna = uruselt

Manchester City ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Kovacic (29m)Herrera (5m)
Mahrez (35m)
Gundogan (gratis)
Mendy (gratis)
Gvardiol är endast en medicinsk undersökning från att att ansluta till de nyblivna mästarna och även Olise (eller möjligen Raphina) ryktas som ytterligare tillskott efter att Mahrez lämnat. Dessutom verkar Walker sugen på att ansluta till Bayern och Bernardo Silva stänger inte dörren för Saudiarabien. 

Det är ändå kännbara tapp med Gundogan, Mahrez och kanske då även Walker för de regerande mästerna. Däremot är det billigt att få in Kovacic, som folk verkar glömt hur han dominerade för två säsonger sedan, för ynka 29 miljoner. Med Gvardiol inräknat (om än till överpris) och en hyfsad winger (Pep flaggar för fler transfers) tycker jag man gör ett godkänt fönster. 

Arsenal ⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Rice (117m)
Havertz (75)
Timber (40m)
Xhaka (25m)
Marí (5m)
Maitland-Niles (gratis)
Det har varit relativt tyst för London-klubben efter tre tunga värvningar, men Arsenal ska enligt vissa tidningar nu även försöka knyta sig an Kudus från Ajax. Det har också pratats lite om att sälja Balogun till Inter. Tidigare under sommaren var Partey aktuell för försäljning men det har tystats ned lite.

Att behålla Partey (förutsatt att han inte fälls för sitt brott) måste få hög prioritet, men i övrigt behöver man enligt mig inte göra några fler värvningar i dagsläget – även om Arteta flaggat för att man är långt ifrån klara. Man kan absolut argumentera att värvningarna är för fyra och inte alls likt Arsenal, men samtidigt gillar jag verkligen att klubben visar att man går för att tävla om titeln i år igen. Starkt fyra!

Newcastle ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Tonali (64m)
Barnes (44m)
Minteh (8m)
Wood (17m)
Saint-Maximin verkar behöva säljas för att Newcastle ska lösa den tillåtna FFP-gränsen och det lär väl bli en insider-affär till Saudiarabien. En del av de pengarna skulle då sedan kunnat användas på Livramento, som ryktats vara av intresse för skatorna. Den betydligt dyrare Kvaratskhelia har också kopplats samman med Newcastle på slutet av italiensk media. 

Det är en jätteboost för Newcastle att få in Tonali från Milan även om prislappen känns lite hög. Utöver honom måste dock defensiven förstärkas och breddas, bland annat då såväl Pope, Trippier och Burn spelade i alla PL-matcher förra säsongen. Jag hade önskat att man fick in en lite mer offensivt lagd ytterback (antingen starta till vänster eller som back-up till Trippier), men tycker inte Livramento är värda de ~30 miljonerna som Southampton kräver. Barnes är ett fint komplement framåt, men kanske också i det dyraste laget och osäker om det är just den lagdelen som måste förstärkas. 

Man United ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Mount (64m)
Evans (gratis)
Onana (51m)
Iqbal (1m)
De Gea (gratis)
Tuanzebe (gratis)
Jones (gratis)
Telles (5m)
Höjlund verkar vara riktigt nära att ansluta från Atalanta medan Bailly inte åkt med på försäsongslägret och nog lämnar klubben. Det har också ryktats om den defensiva marockanska mittfältaren Amrabat

Jag tycker Mount är en bra värvning till den prislappen och Onana var ju essentiell att få in även om det kanske blev lite dyrt. Utöver den saknar man verkligen en renodlad anfallare och då hade ju Höjlund onekligen passat väl in – även om jag tror man kommer behöva betala överpris igen. Man behöver enligt mig även få in lite fräscha, unga, löpvilliga ben på mittfältet. Lyckas man sno åt sig Höjlund för under 80 miljoner så höjer jag upp denna till en 4:a. 

Liverpool ⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Szoboszlai (70m)
Mac Allister (42m)
Henderson (14m)
Keita (gratis)
Milner (gratis)
Firmino (gratis)
Carvalho (lån)
Oxlade (gratis)
Fabinho ryktas (också) bort till Saudiarabien och flera olika spelare (Amrabat, Caicedo, Verratti och Kimmich) har prats som möjliga ersättare. Lavia från Southampton känns dock som den som fortsatt ligger närmast. 

Ett bra fönster, men jag skulle gärna också vilja få in en bollvinnare på mittfältet (hemskt gärna Caicedo men kommer nog ej att ske) och en mittback. Skador har varit ett återkommande bekymmer för Liverpool och går Konaté/VVD sönder igen så kan det bli jobbigt. 

Brighton ⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Joao Pedro (34m)
Verbruggen (20m)
Mazilu (3m)
Dahoud (gratis)
Milner (gratis)
Mac Allister (42m)
I dagsläget ser man bara ut att vara en medicinsk undersökning från att knyta sig an Igor från Fiorentina, men riskerar samtidigt att tappa Caicedo till en PL-konkurrent (dock för dyr peng). 

Kanske är färgad som Liverpool-supporter, men är ändå lite förvånad att Mac Allister gick så pass billigt efter VM-taxan (även inräknat sin utköpsklausal). Det är ju tunga tapp om både han och Caicedo lämnar, men Brighton har agerat omedelbart och tagit in Joao Pedro, som jag personligen gillar, och Dahoud. Starkt att få den sistnämnda gratis dessutom. Verbruggen är ett bra tillskott på målvakssidan och är bekväm med fötterna, vilket De Zerbi onekligen föredrar. 

Aston Villa ⭐⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Diaby (50m)
Pau Torres (33m)
Tielemans (gratis)
Young (gratis)
Steer (gratis)
Nakamba (?)
Ryktas vara ute efter anfallaren Retegui från Boca Juniors, men kan möjligen tappa Dendoncker till Frankrike eller PL-konkurrent.  

Jag var hypad när man fick in Diego Carlos (som sedermera blev långtidskadad) ifjol och är minst lika imponerad av värvningen av Pau Torres. Dessa herrar kommer utgöra ett mycket starkt mittbackslås. Att dessutom få in Tielemans på free transfer är ruggigt vasst och Diaby hade många intressenter. Hade jag önskat något mer vore det möjligen ett mittfältsankare á la Tyler Adams. 

Tottenham ⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Maddison (46m)
Porro (40m)
Kulusevski (30m)
Vicario (20m)
Solomon (gratis)
Ashley Philips (3m)
Winks (12m)
Moura (gratis)
Den stora frågan är ju huruvida Kane stannar. Annars måste Tottenham snabbt hitta en sylvass nia och diskussioner har förts med både Vlahovic och Jonathan David. 

Likt Postecoglou själv är inne på måste man få in en ny mittback, men i övrigt är det ett riktigt fint fönster av Tottenham i vad som liknar en ordentlig omorganisation. Vicario blir Lloris ersättare och Maddison har ett väldigt högt tak. Osäkert fortfarande kring Kane dock givetvis, vilket kommer ge stor påverkan. 

Brentford ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Collins (27m)
Kevin Schade (25m)
Mark Flekken (13m)
Romeo Beckham (?)
Bidstrup (6m)
Dervisoglu (0.5m)
Jansson (gratis)
Ghoddos (gratis)
Det pratades tidigt om att Raya nog skulle kunna försvinna från London-klubben men hittills lyckats Brentfords priskrav hållit honom kvar (trots inköp av trolig ersättare). Även Canos ryktades bort tidigare. På köpsidan så har Brennan Johnson, Diallo och Lewis-Potter nämnts som tänkbara kandidater. 

Brentford är ju erkända för sina datadrivna och skickliga värvningar och jag tycker man har gjort kloka köp hittills, även om dessa skiljer sig lite jämfört med klubbens tidigare sätt (i pris och etablering). Jag hade dock gärna sett en renodlad anfallare komma in med tanke på Toneys avstängning.

Fulham ⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Gazzaniga (gratis)
Kebando (gratis)
Bryan (gratis)
Duffy (gratis)
Solomon (tidigare lån)
James (tidigare lån)
Saudiarabien har ryckt i Mitrovic som är rejält sugen på att lämna men Fulham vill helst inte sälja och har satt ett högt pris. På förvärvsidan har man gjort ett bud för Bassey från Ajax (tidigare Rangers) samt länkats ihop med anfallaren Fran Navarro som potentiell ersättare samt Hudson-Odoi. Även Morato och Salisu har nämnts som tillskott. Det har också inkommit relativt höga bud på Palhinha och intresseanmälan för Adarabioyo

Jag var positivt inställd till Fulham ifjol, men tycker verkligen man behöver förstärka truppen för att inte riskera en seriös nedflyttningsstrid i år. Att behålla Willian och Joao Palhinha (om allt står sig) var naturligtvis viktigt, men jag hade gärna sett att man både köpte loss Solomon (som var essentiell ifjol på lån i slutet av säsongen) och förstärkte defensiven. Naturligtvis är det viktigt för klubbar i nedre skiktet att hitta en balanserad trupp och inte bara värva för värvandets skull, men jag ger Fulham underkänt hittills. 

Crystal Palace ⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Lerma (gratis)
Chris Francis (gratis)
Butland (gratis)
Miliviojevic (gratis)
Zahas kontrakt har ju gått ut och det är mycket osäker om han väljer att förlänga eller inte. Om han lämnar har Hudson-Odoi, Jack Clarke och Matheus Franca nämnts som potentiella ersättare. 

Att få in Lerma gratis är naturligtvis starkt, men tappar man Zaha (som närmar sig 500 spelade matcher för klubben) behöver man naturligtvis förstärka. Problemet är ju då att han isåfall kommer att lämna gratis, vilket skapar en usel situation för Palace och deras tunna budget. Givet hur man presterar för sin ålder är det viktigt att behålla Eze, Guehi och Olise, men frågan är om man inte behöver sälja någon av dem för att få in lite pengar att spendera. Vi ska också komma ihåg att man inte har någon etablerad nummer nio som öser in mål då varken Edouard eller Mateta lyckats häva sig i England. Här hade jag gärna sett att man fått in någon lik Akpom (och sålde Mateta). Dessutom hade en bättre högerback (än Ward/Clyne) varit klokt då det gjort att Olise inte behövt hjälpa till riktigt lika mycket i försvar. En 2:a kanske är snålt, men hade behövt se något mer konkret hända.

Chelsea ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Nkunku (60m)
Jackson (37m)
Ãngelo (15m)
Paez (20m)
Havertz (75m)
Mount (64m)
Kovacic (29m)
Koulibaly (23m)
Pulisic (20m)
Mendy (19m)
Loftus-Cheek (16m)
Ampadu (8m)
Kanté (gratis)
Azpilicueta (gratis)
Aubameyang (gratis)
Bakayoko (gratis
Även Ziyech, Hudson-Odoi och Lukaku lär lämna klubben som gör en ordentlig omskakning i truppen. In så har allt från Montpelliers Wahi till Dybala nämnts.

Pochettinho vill värva, gärna förr än senare. Även om jag nog håller Kepa lite högre än gemene man så hade jag ju hellre försökt få in någon världsmålvakt – även om marknaden för det inte är optimal. Med Fofana nu långtidsskadad och Koulibaly borta bör man också försöka hitta någon som kan spela bredvid Colwill. Caicedo vore ju också självklart klockren att få in och hade kompletterat Enzo utmärkt. Svårbedömt betyg då man ändå fått en del bra försäljningar (bland annat att få 75m för Havertz), vilket var tvunget givet den enorma truppen, men behövs nog få in någon till. Dessutom gick både Mount, Kovacic, Koulibaly och Pulisic något billigt. 

Wolves ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Cunha (50m)
Boubacar Traore (11m)
Doherty (gratis)
Neves (55m)
Collins (27m)
Coady (9m)
Kawabe (2m)
Moutino (gratis)
Diego Costa (gratis)
Turerna är många kring Jimenez, men det verkar fortsatt som att han nog lämnar, även om det är högst osäker. Det har annars pratats om att få in Cresswell, men kanske inte lika akut efter att Doherty är tillbaka. 

55 miljoner är en hög summa pengar att få för Neves, men Wolves återbetalar det genom att bjuda ett rejält, i mina ögon, överpris för Cunha. Just anfallspositionen (Cunha signas för att spela nummer 9) har varit ett problem för Wolves och inget är ju glasklart med varken Jimenez (vill lämna), Fabio Silva (värderas för högt av Wolves trots uteblivna prestationer) och Kalajdzic (frågetecken efter skadan). Med tappet av Collins (väldigt överraskande försäljning) tycker jag också man måste få in en mittback och jag hade heller inte ogillat en kreativ mittfältare. Svag 3:a.

West Ham ⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Rice (117m)
Masuaku (2m)
Antonio är ännu en spelare som uppges vara nära Saudiarabien, men man för diskussioner om flera innermittfältare – bland annat Paqueta, Goretzka, Gallagher, JWP, Billing, Zakaria och Àlvarez. Dessutom ser man ut att vinna racet om Man Citys lovande winger Carlos Borges. Ryktas även febrilt om Broja.

Starkt av West Ham att kräma ut 100m pund för Rice trots att både Arsenal och Man City hade väldigt höga bud strax under (som inte accepterades). Man kommer naturligtvis sakna engelsmannen men det är enorma pengar för klubben att få in. Dock måste klubben se till att förvalta pengarna innan tiden rinner ut och hittills har inte en enda transfer gjort. Att få in en innermittfältare och vänsterback bör ses som prio, men jag tyckte genuint man såg lite stabbiga framåt också. Att sälja Scamacca och köpa en skadedrabbad Broja för 40 miljoner är dock ett uselt beslut. Naturligtvis ska man inte heller ska man gå efter Maguire. Skulle jag välja två innermittfältare (sett till peng) tar jag nog helst Palhinha/Zakria tillsammans med Gallagher. 

Bournemouth ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Hamed Traoré (26m)
Milos Kerkez (18m)
Faivre (15m)
Kluivert (11m)
Zemura (gratis)
Stacey (gratis)
Lerma (gratis)
Stanislas (gratis)
Chris Francis (gratis)
Uppges jaga målvakten Karl Darlow och högerbacken Fresneda

Till skillnaden från förra året så har Bournemouth nu haft en ordentlig transferbudget att röra sig med och man har lyckats landa flera spännande och roliga anfallstalanger – vilket behövdes. Tungt är det dock att tappa Lerma gratis och jag tycker man behöver få in en defensiv boll-förflyttande mittfältare för att ersätta honom. Nu är ju Faivre betydligt mer offensivt lagd än så men märkligt beslut att köpa loss honom och sedan omedelbart låna ut honom. Snudd på 4:a.

Forest ⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Wood (17m)
Ola Aina (gratis)
Cafú (gratis)
Jordan Smith (gratis)
Likt flera andra PL-klubbar så har man länkats ihop med Hudson-Odoi och Habib Diallo, men efter Onanas ankomst till Man United så ryktas det också febrilt om Dean Henderson. Även Elanga ska vara riktigt nära Forest, medan Brennan Johnson ryktas bort till olika klubbar. 

Likt Bournemouth – fast tvärtom – är det lite andra tonlägen under sommarfönstret detta år än ifjol. Tränare Cooper har också uttryckt frustration över att man inte fått in någon ny spelare (Wood var ju på lån förut) och det kan jag förstå. Den ihopsnickrade truppen har också flera utgående kontrakt som troligen ej förnyas, bland annat på Lingaard, Ayew och Colback. En annan som försvunnit är Renan Lodi som återvänder till Madrid efter sin lånesejour och en vänsterback är något Forest behöver finna. Att landa en målvakt är naturligtvis också helt avgörande och om man av någon outgrundlig lösning inte löser Henderson behöver man se sig omkring. En etablerad innermittfältare hade inte heller skadat, men till skillnad från ifjol bör man sikta in sig på kvalitet före kvantitet. 

Everton ⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Young (gratis)
Danjuma (lån)
Kean (30m)
Simms (4m)
Nkounkou (2m)
Begovic (gratis)
Mina (gratis)
Townsend (gratis)
Talas om Ajax-anfallaren Bobbey (som var rätt nära United förra sommaren) samt Milans Ballo-Toure, men att man kan tappa Doucoure. Man ska även lagt ett bud på Gnonto

Att Everton lyckades få ut 30 miljoner för Moise Kean var ju klart sedan långt tidigare (obligatoriskt återköp), men det är ändå också det bästa klubben “lyckats med” hittills under sommaren. Problemet är ju att man ändå behöver sälja några stjärnor innan man kan shoppa ordentligt. Jag tycker man behöver få in en bolltrygg mittback och sittande mittfältare, men det är tunt även på ytterbackspositionen och få hot framåt. Lyckas man inte få ihop pengar hade kanske kunnat vara en idé att köpa någon billig äldre spelare som passerat sin peak men ändå kan producera – likt Rodrigo från Leeds. 

Burnley ⭐⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Zeki Amdouni (19m)
Jordan Beyer (15m)
O’Shea (8m)
Obafemi (4m)
Trafford (23m)
Redmond (gratis)
Barnes (gratis)
Lowton (gratis)
Burnley sägs tidigare ha lagt flera bud på Sunderlands Jack Clarke och Milwalls Zian Flemming. Dessutom länkas man nu ihop med Espanyols tonåring Koleosho samt Southamptons Tella (som var på lån i Burnley ifjol). Bobby Thomas lär lämna för Coventry. 

Ett uttalat fokus från Kompany var ju att förstärka defensiven och det får man ändå säga att man lyckats med i och med värvningarna av Beyer och O’Shea. Jag gillar också köpet av Amdouni (som såg fin ut i U21-VM) och permanenta värvningen av Obafemi. Däremot ser jag verkligen att man ändå köper ut Tella också, som trots allt gjorde flest mål för klubben ifjol. 

Sheffield United ⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Bénie Traoré (5m)
Anis Slimane (3m)
Larouci (lån)
Stevens (gratis)
Sharp (gratis)
Här har många rykten florerat, där Blades kopplat ihop med allt från unga talanger likt Chelseas Chukwuemeka och Straousbourgs Diallo till äldre spelare som Haris Belkebla och Jonjo Shelvey. Doyle och McAtee befann sig i klubben på lån från Man City ifjol och man vill gärna få minst en av dem tillbaka.

Även om Slimane ansluter som en lovande mittfältare så är det en stort lucka om inte duon Doyle-McAtee återvänder. Jag förstår naturligtvis att medlena är små, men truppen Heckingbottom fogar över är nog inte ens bättre än ifjol och definitivt inte redo för PL-spel. Att få in Häckens skyttekung Traoré är fint, men fler förstärkningar krävs. 

Luton ⭐⭐⭐

KLARA INKLARA UTRYKTEN
Chong (5m)
Nakamba (?)
Mads Andersen (4m)
Chiedozie Ogbene (gratis)
Kaboré (lån)
Sonny Bradley (gratis)
Harry Isted (gratis)
Efter Messi & Co anslutit till Inter Miami så har det pratats om att Josef Martinez, som öst in mål i MLS i karriären, kan ansluta till Luton. Klubben kopplas också ihop med Uniteds reservmålvakt Tom Heaton samt Leicester Dewsbury-Hall. Näst intill klart är också att man nog lyckas få in Manchester Citys försvarare Issa Kabore på ett lån. 

Trots Luton-tränarens skämtsamma kommentarer kring om Neymar är tillgänglig eller inte så är det onekligen en väldigt restriktiv budget som nykomlingen har att röra sig med. Jag gillar värvningarna man har genomfört hittills, även om jag gärna sett lite fler av dem och deussutom lite mer rutinerade sådana. Att man inte lyckats lösa Leeds-försvaren Drameh (som var i klubben på lån förra säsongen) permanent är för mig en gåta. Just handplockning från någon av de relegerade klubbarna (Leicester, Leeds, Southampton) vore även önskvärt i allmänhet. Ytterligare en möjlig lösning är att sikta in sig på free agents, likt Ryan Manning. En målvakt behövs och efter att Begovic skrev på för QPR börjar alternativen bli färre.