Slutspelsanalyser – semifinaler från Block & Striker

Dags för semifinaler i EM och spänningen är på topp! Oskar Block och Daniel ”Striker” Domeij har återigen tagit fram sina vassaste spelglasögon för att analysera de två prestigefyllda matcherna. Spanien-Frankrike och Nederländerna-England lovar att bli oförglömliga fotbollsdrabbningar. Häng med när vi djupdyker i dessa toppmöten!

Tisdag Spanien – Tyskland 9:e juli 21:00

Block: Vi bjöds på två mycket jämna kvartsfinaler på “min” sida av slutspelsträdet, där inte mycket kunde skilja varken Tyskland-Spanien eller Portugal-Frankrike åt. Nu väntar ytterligare en match som mycket väl kunnat vara både EM- eller VM-final i form av Spanien – Frankrike och det mesta talar för ännu en jämn tillställning. Mötet kryddas lite extra av att oddsfavoriterna Spanien störs av flera avstängningar och skador där Pedri, Le Normand och Carvajal uteblir. Även Morata såg ut att missa när han tilldelades ett kort enligt TV-grafiken, men så var tydligen inte fallet. För Pedri finns en utmärkt ersättare i form av glödheta Olmo, medan jag är lite mer skeptisk till en skadepåverkad Nacho och 38-åriga Navas. Frankrike saknar inga spelare, även om det fortsätter snackas om att Mbappe påverkas lite av sin brutna näsa.

Jag tror som sagt på en rätt jämn och trevande tillställning, vilket också reflekteras av den låga mål-linan. Då tycker jag att det är lite förvånande att få U9.5 hörnor till @ 1.76 på Nya Expekt. Frankrikes semifinal blev förvisso hörnrik, men Spanien går under med marginal i fyra av fem i turneringen och likaså årets fyra vänskapsmatcher. Bägge lagen hade även otroligt lågt hörnfacit i slutspelsmatcherna i VM 2022 (4, 8, 7, 5, 7). Underspelet får sig en peng! Utöver det lägger jag även till Dembele Ö0.5 foul till @ 1.72 – återigen på Nya Expekt. Jag satt på detta spel i kvartsfinalen men då startade inte yttern. Han såg dock oerhört pigg när han kom in och bör få starta idag. Han hann även med att göra en foul då och gjort så i fyra av de fem senaste starterna för landslaget.

Onsdag Nederländerna – England 10:e juli 21:00

Striker: Semifinaldags och det blev ju tillslut en sportslig godbit även på den här sidan av slutspelsträdet. England, en av de stora förhandsfavoriterna inför EM samt Nederländerna, som rankades som en “outsider” strax bakom de starkaste nationerna. Senaste mötet var i Nations League-slutspelet 2019 med de orangea som vinnare och senaste mötet i mästerskapssammanhang var längesedan – EM 1996 då England vann med 4-1 på Wembley.

Det har blandats och getts i prestationerna för bägge lagen under den här turneringen, med viss mersmak Nederländerna sett till förväntningarna inför. Det blir också relativt rättvist att jämföra eftersom båda lagen hamnade på den enklare sidan och fått en, på pappret, rätt enkel resa. Nederländerna vann också enkelt (3-0) mot Rumänien i åttondelsfinalen, men fick svettas rejält mot Turkiet i kvartsfinalen. Insatsen i första halvlek var direkt dålig, men med Weghorst inne direkt efter paus kunde man spela annorlunda och då kom också chanserna. Det var dock väldigt nära att Turkiet fick in 2-2 i slutet…

England har fyra oavgjorda matcher i rad som allt från stor till halvklar favorit efter 1-0-segern mot Serbien i premiären. Långt ifrån imponerande, stundtals faktiskt riktigt illa, men det är såklart självklart att gruppen stärks för varje steg man tar tillsammans. Att sedan England har en riktigt stark straffuppställning blev tydligt senast då man var kliniska rakt igenom trots att både Foden och Kane byttes ut strax innan. “Katten” Southgate verkar ha nio liv och nu är det bara två steg kvar till att bli mästare.

Det är dock ett tufft steg att slå ut Koemans mannar och den här duellen känns mycket tight och öppen på förhand. Har en värdering på ca. 34-35-31 till Englands väldigt knappa fördel och hittar två tänkbara speldrag. Dels oavgjort till 2.95, den är inte alls fel att ta, men även under 0.5 i 1:a halvlek (Asian) till 2.35 är vettig. Hälften av slutspelsmatcherna och 13 av de 24 senaste EM-matcherna har varit mållösa i paus. Slänger även med en spelarspecial – Weghorst över 0.5 skott på mål till 2.15. Startar Wout (långt ifrån säkert) är det minst 50% chans att han löser denna (och då insatsen återbetalas om han inte startar är det ingen extra risk att testa). Jobba!