Allt inför Allsvenskan med några långtidsspel!

Allt inför Allsvenskan med några långtidsspel!

Hej på er!

Nästa lördag drar det igång, en ny säsong av alla våran älskade allsvenska. Åtminstone personligen har dehär nya cupupplägget (som i själva verket är 10 år gammalt och inte så nytt längre) gjort att lite av premiärnerven försvinner då man har lite mer koll på var lagen står nu. Men trots det är det som julafton när avsparken går av i första omgången. Varje år brukar det sägas att Allsvenskan är hetare än någonsin, och frågan är om det inte är samma sak iår, åtminstone är det väldigt profiltätt, och som vanligt är allsvenskan svårtippad såhär inför säsongen. Men trots det har jag hittat lite långtidsspel som kommer efter en liten genomgång av serien och lagen.

Kollar vi Unibets vinnarodds rankar de lagen såhär

 1. Malmö @2.25
 2. AIK @4.50
 3. Djurgården @4.50
 4. Hammarby @12
 5. Elfsborg @18
 6. Norrköping @21
 7. Häcken @31
 8. Göteborg @31
 9. Kalmar @101
 10. Sirius @151
 11. Mjällby @251
 12. Varberg @251
 13. Degerfors @301
 14. Helsingborg @301
 15. Värnamo @501
 16. Sundsvall @750

 

1. Malmö

Sista åren har Malmö varit klara favoriter, så även iår, man brukar ligga här någonstans mellan 2.00 och 2.50 på vinnarodds inför. Ifjol var man lite krampaktiga i Allsvenskan och samlade ”bara” ihop 59 poäng, som trots det räckte till ett SM-Guld om än på målskillnad. Kollar man truppen iår är den riktig fin, där förra veckans värvning av Isaac Kiese Thelin är grädde på moset. MFF har två högklassiga alternativ på varje position, och frågan är om inte ett hypotetiskt ”Malmö 2” hade konkurrerat om europaplatser. Lite frågetecken som vanligt kring europaspelet, på det sättet att man gör det så otroligt bra där år efter år. Det gör att man går långt, skaffar sig koefficientpoäng och därmed får det lättare och lättare av kvala sig in till gruppspel i de olika turneringarna. Det gör ju att spelet i allsvenskan störs lite med slitna spelare och rotation, men det är ju givetvis jackpott för klubben i stort med ekonomin och europaerfarenhet.

2. AIK

AIK föll snöpligt på målsnåret ifjol då man förlorade guldet på målskillnad. Den stora ackilleshälen ifjol var bortaspelet, av 59 poäng togs bara 18 på bortaplan, vilket å ena sidan tyder på en extrem styrka på hemmaplan, men är samtidigt något man måste förbättra 2022 för att va med i guldstriden igen. Den stora snackisen i AIK på försäsongen har varit John Guidettis vara eller inte vara där det på slutet snarare har pratas om när han är på plats istället för om. Det nyförvärvet hade givetvis varit guld, både för Allsvenskan att få in en sån profil, och för AIK vars offensiv med Nabil Bahoui och Nico Stefanelli skulle spetsas än mer. Försvarsspelet vet vi ju sen gammalt att det är något AIK kan.

3. Djurgården

Djurgården föll i semifinalen mot Malmö i helgen i en match där man chansmässigt förtjänade mer. På försäsongen har man annars blandat och gett litegrann. I cupens gruppspel mot beskedligt motstånd som man bara ska slå hackade man lite, medans när man ställts på lite mer prov har man sett bättre ut. Förra veckan gjorde man klart med Sead Haksabanovic på ett kortidslån som sträcker sig 11 omgångar in på serien, en spelare som bevisat i allsvenskan att han är för bra för att vara här egentligen. Det ska bli ruskigt spännande att se vad han kan göra offensivt tillsammans med Victor Edvardsen.

4. Hammarby

Hammarby hade lite tränarproblem i vintras, det gjorde att många med mig trodde att startsträckan på denna säsong skulle bli lite längre, och att gå långt i cupspelet var att glömma eftersom nya tränaren Cifuentes hade kort tid med laget innan cupen satte igång. Men Bajen har exploderat ur startblocken och gått rent i cupen, och nu väntar cupfinal i maj mot Malmö, vinst där och Bajen får en chans på Europa i höst trots misslyckandet i allsvenskan 2021. Vi kan dessutom räkna med att det inte är slutvärvat med tanke på kassan man besitter efter vinterns storförsäljningar.

5. Elfsborg

Elfsborg hade ett par dystra år slutet av 10-talet. Men de två senaste säsongerna har man verkligen växlat upp med en 2:a och en 4:e plats. Trots detta är det inte riktigt någon som tar Elfsborg seriöst, trots att truppen iår kanske är bättre än någonsin. Blott 19-årige Jakob Ondrejka har varit ruskigt bra under försäsongen och där uppmanar jag folk att passa på att njuta av honom sålänge han är kvar i allsvenskan.

6. Norrköping

Rikard Norlings förstasäsong i Norrköping ifjol var lite av en besvikelse, även om man hade sina föraningar att det skulle blanda och ges med tanke på att det var första året för honom och en del spelomsättning. Men nu är det lite showtime för Norling känns det som, en till 7:e placering eller liknande kommer nog inte tas emot jättepositivt. Christoffer Nyman har hittills varit skadefri och har som vanligt sprutat in mål under försäsongen, speciellt viktigt med tanke på att man sålt fjolårets skyttekung Sam Adgenbenro.

7. Häcken

Häckens fjolår är inte mycket att skylta med. Katastrofstart med Andreas Alm följdes av att Per Mathias Högmo tog över. Det blev ett lyft, och han gjorde det han skulle i att hålla kvar laget. Men spelet och poängskörden har inte direkt flugit under Högmo heller. Liksom för Norling är det lite upp till bevis nu, lyfter det inte ganska snabbt för Häcken här så kan Högmo hänga löst, för det är ingen billig trupp man besitter som kan ta en blygsam mittenplacering igen. Tungt benbrott på den explosive yttern Benie Traore i cupkvartsfinalen, som tur är verkar resurserna finnas för att få in en ersättare i liknande kaliber.

8. Göteborg

Göteborg va också ett av lagen som bytte tränare under fjolåret. Mikael Stahre hade en tuff start men ledde tillslut laget till en åttondeplats, som med tanke på starten av säsongen får ses som godkänt. Man undrar dock om poängen man tog i slutskedet av fjolåret var att IFK verkligen var bra eller om det var för att man mötte lite utcheckade lag som inte jagade ihjäl sig för poängen. Under försäsongen har man sett sådär ut, men i cupkvartsfinalen mot Elfsborg som man förlorade med 0-1 såg man faktiskt bra ut och det hade inte varit oförtjänt med ett avancemang där. Truppen ser okej ut, men att man ska bråka med lagen högre upp i tabellen känns inte så troligt. Man har dock en av ligans bästa spelare i Marcus Berg, han kom under sommaren ifjol och gjorde trots det 10 mål då, spännande att se vad han då kan uträtta på en hel säsong.

9. Kalmar

Kalmars fjolår var riktigt bra med tanke på förutsättningarna. Rydström kom in efter en fin tränarsejour i Sirius och fick direkt igång spelet, något som återspeglade sig på tabellen också då man slutade på en fin fin 6:e plats. Tyvärr har man dock tappat ett koppel spelare vars kontrakt gick ut, vilket gör att man inte riktigt har resurserna att växla upp på vissa positioner, snarare är det det motsatta att man försvagats. Skulle Rydström lyckas göra om fjolårets bedrift och komma topp 6 med årets lag skulle jag bli än mer imponerad.

10. Sirius

Sirius placeringar sista tre åren är 11,10,11. Det låter inte mycket för världen men man har stabiliserat sig och känns nu som ett etablerat allsvenskt lag som distanserat sig från bottenlagen. Man har dessutom någonting bra pågång i föreningen där man jobbar långsiktigt och verkar ha en strategi som fungerar med att identifiera spelare i lägre serier som de tar in som växer ut till bra allsvenska spelare. Christian Kouakou gjorde 12 mål ifjol och har på försäsongen fortsatt leverera, han är en nyckel för att Sirius ska få ett lyckat 2022.

11. Mjällby

Mjällby är inne på tredje säsongen i Allsvenskan på denna sejour. Första årets sensationella 5:e plats följdes upp med ett svårare år två men man löste tillslut efter lite problem nytt kontrakt utan kval ändå. Nu står man här med ny tränare igen i form av Andreas Brännström. Dessutom har man tappat ett par av spelarna som har varit grunden till att man gick upp till Allsvenskan och sen hållit sig kvar i två år. Så Mjällby är lite av ett blankt papper 2022, det känns som det kan bli ganska tufft. Som tur är finns det lag som på förhand ser svagare ut som kan komma agera räddningsplankor.

12. Varberg

Varberg är liksom Mjällby inne på tredje säsongen på denna allsvenska sejour. Jocke Persson gör fortsatt riktigt bra saker med en begränsad pengakassa och känslan är att man kommer placera sig i mittenriket med marginal mot botten denna säsong också. Som vanligt tappar man tongivande spelare och ersätter med spelare som man aldrig hört talats om som man vet kommer gå in och göra ett kanonjobb. Det är svårt att se vad nästa steg är för Varberg då man får noll kontinuitet i spelartruppen och inte har medlen att förstärka så man kan sikta högre i tabellen. Men man kanske ska va nöjd med att vara ett allsvenskt lag, vilket man lär vara sålänge Jocke Persson är kvar i klubben.

13. Degerfors

Degerfors fjolår var svängigt, mycket mål framåt och mycket mål insläppta. Trots att man tog 34 poäng tillslut så säkrades inte kontraktet förräns i slutskedet av sista omgången när Johan Bertilsson satte 1-0 målet uppe i ett kallt Östersund. Sen dess har man tappat lagets stjärna Victor Edvardsen och försvarsgeneralen Oliver Ekroth, två tapp som ska bli spännande att se hur man lyckas ersätta. I cupspelet städade man enkelt av ett decimerat Sundsvall medans man fick en lektion i fotboll av Elfsborg, håll koll på det offensiva nyförvärvet Diego Campos som ser spännande ut.

14. Helsingborg

Helsingborg är laget som enligt oddset rankas högst av nykomlingarna, trots att man var ett par poäng efter de två andra i fjolårets superetta och behövde kval för att ta sig upp. Förmodligen på grund av att man investerat ganska ordentligt i truppen i finske Lucas Lingman från HJK, Taha Ali från Örebro, Ali Suljic från BP och Albert Ejupi från Varberg samtidigt som man kunnat behålla grunden av fjolårstruppen intakt. Jörgen Lennartsson är en meriterad tränare som kan Allsvenskan ut och in, men det ska bli spännande att se om den nu 56-årige tränarens idéer och knep fungerar i Allsvenskan år 2022 eller om de lite yngre tränarna i serien avslöjar honom. Jätteviktigt att man lyckats behålla anfallaren Anthony Van Den Hurk som är målgaranti och lagkapten.

15. Värnamo

På 15:e plats har vi en debutant i Allsvenskan i form av Värnamo. Laget var bottentippade i fjolårets superetta men tog taktpinnen direkt och släppte aldrig taget, med 4 omgångar kvar säkrade man uppflyttning och de va egentligen aldrig något snack. Man tappade huvudtränare Robin Asterhed till MFF där han numer är scoutchef. Nu är det istället Kim Hellberg, tidigare assisterande i Norrköping som ska leda skutan tillsammans med Jonas Thern. På in-sidan är det värvningen av Marcus Antonsson som sticker ut, en spelare som bevisat en gång i tiden att hans målproduktion i Allsvenskan är riktigt bra, men som har haft det tufft sista säsongerna. En nyckel för att Värnamo ska hålla sig kvar är att Antonsson börjar leverera.

16. Sundsvall

Sämst rankad iår är Sundsvall. Medelpadgänget höll norrlandsfönstret öppet då man gick upp ifjol medans Östersund åkte ur. Ingen har missat föreningens ekonomiska bekymmer sista åren men trots det tog man steget upp ifjol. Frågan är dock om det är på grund av att man var så bra själva eller om Superettan var väldigt svag, jag lutar åt det senare. Inriktningen numer är att satsa på egna akademin och spelare från Norrland i stort. Detta kryddat med lite ex-AIKare och amerikaner i Oscar Linner, Robin Lindqvist, Saku Ylätupa och Forrest Lasso. Men det känns som det kan bli en tung allsvensk säsong detta, speciellt med tanke på att Linus Hallenius skadade sig här på försäsongen och missar förmodligen hela säsongen. Hans anfallskollega Pontus Engblom måste göra en kanonsäsong om det ska finnas chans på allsvenskt spel 2023 också.

Här kommer slutligen några långtidsspel från min sida.

Sirius komma före Mjällby @1.89 Coolbet

Mjällby är som jag nämnde i genomgången svårbedömda iår med ganska mycket omsättning i truppen och ny tränare. Spännande offensiva tillskott i Albin Mörfelt och Rasmus Wiedesheim Paul. Men jag tycker Sirius är ett stabilare lag som ligger längre fram än Mjällby såhär på förhand.

Elfsborg komma före Norrköping ©1.69 Nordicbet/Betsson

Lite samma motivering här som i förra spelet. Elfsborg känns mer som ett färdigt stabilt lag än Norrköping som känns lite mer som ett frågetecken. Jag tror det kommer skilja 5-10 poäng mellan lagen när säsongen är över.

Helsingborg bäst av nykomlingarna @ 2.30 Svenska Spel

Helsingborg känns trots att man var sämst av de tre nykomlingarna i Superettan ifjol som det starkaste av dem tre inför årets säsong enligt mig. Man verkar ha haft resurser att förstärka för att hålla sig kvar vilket jag inte riktigt tycker är fallet i dem andra två lagen.

Alexander Jeremejeff under 11.5 mål @1.80 Unibet

Jeremejeff har haft en stökig försäsong kantat av skador och flyttrykten. Häcken har massa spelare att använda sig av i offensiven och jag tror det inte är givet alls att Jeremejeff kommer göra 12 + mål. Speciellt om man tittar historiskt så är den enda säsongen han gjort tvåsiffrigt ifjol på 11 mål.

Per Frick under 10.5 mål 10.5 mål @ 1.80 Unibet

”Frickadona” är Elfsborgs störste fanbärare och är inne på sin 9:e säsong i klubben. De sista åren har han vuxit ut till en gigant, där fjolåret imponerar med 8+7. Han är dock inte riktigt en målspruta utan mer en targettyp som föredrar en passning framför att skjuta. Han är för det såklart ingen målsumpare, och i ett offensivt Elfsborg finns förutsättningarna att göra mycket mål, men enda säsongen med tvåsiffrigt är 2020 och numer finns det en dräpande konkurrens i Elfsborgs offensiv där också Oscar Aga och Sveinn Aron Gudjohnsen knackar på att ta över 9:an rollen, istället för endast Marokhy Ndione som varit back-up sista åren.

Nicolas Stefanelli under 11.5 mål @ 1.65 Unibet

Stefanellis fjolårssäsong imponerar. Tillsammans med Bahoui bildade dem kanske allsvenskans hetaste anfallspar. Men jag vet inte riktigt om man kan förvänta sig en sån utdelning i målprotokollet även i år. Stefanelli spelar den lite mer släpande rollen av de två, och har inte varit het på försäsongen medans ”Nabbe” har varit glödhet. Sen lär vi se en helt annan konkurrenssituation om John Guidetti kommer in kontra förra året.

Tack för mig!

OBS: Över/under spelarmål spelen på Unibet voidas om spelaren inte deltar i minst hälften av alla matcher eller ej avslutar säsongen i klubben.