anteckningsblock premier league

Inför Premier League 2023/2024 med Oskar Block

Jag ger mig på att förutspå hur Premier League-säsongen kommer att sluta. Likt min genomgång av Championship kommer börja nedifrån och hela vägen till en vinnare av Premier League 2023/2024. Först ut blir två lag som jag tror hamnar en bit från övriga – i negativ bemärkelse.

Definitiv nedflyttning

Placering 20 – Sheffield United

Slutpoäng: 30

Att ta sig upp från Championship är en rejäl bedrift, men det är minst lika svårt att etablera sig i högstaligan på sikt. Det borde Sheffield United, som alltså tog steget upp säsongen 18/19 veta bättre än många andra kan man tycka, men så verkar inte fallet vara. Truppen är nämligen sämre nu än när Sheffield i våras tog steget upp. Visst, Häckens skyttekung Traoré är ett spännande tillskott, men han fyller inte fjolårets toppmålskytt Ndiayes skor (såld till Marseille) på studs. Någon vidare ersättare för City-lånen Doyle och McAtee, som alltså satt med ordinarie tröjor på innermittfältet, har man inte heller landat. Istället är det alltså viktiga Berge som uppges vara supernära konkurrenten Burnley. Slutligen kan man inte heller luta sig tillbaka mot ett tryggt grundspel och defensiv stabilitet likt förra gången man gick upp – åtminstone inte om försäsongen är något att gå efter. Nej, Sheffield United åker ur i år och frågan handlar mest om vilken av de tre platserna det blir.

Möjliga långtidsspel

1. Sheffield United att bli nedflyttade @ 1.75 (Coolbet)
2. Sheffield United U34 poäng @ 1.90 (Bet365)

Bet365 Bet365

1 500 kr bonus

Oddsbonus upp till 1500 spelkrediter. Minimuminsats 50 kr, lägsta odds 1,20, inget omsättningskrav. Erbjudandet gäller för nya kunder.

Hämta bonus

Placering 19 – Luton Town

Slutpoäng: 31

Man vill ju inget annat än att sagan Luton Town ska fortsätta skrivas. Efter att ha nått en bättre ligaplacering tio säsonger i rad, klättrat upp från League Two till Premier League och vunnit mångas hjärtan så tror jag tyvärr att man nu får börja om i Championship. Klubben ska ha kudos för att man fortsätter med samma typ av långsiktiga, kloka, värvningsstrategi (och jag gillar nästan samtliga värvningar), men samtidigt räcker inte riktigt den små medlena längre. Ifjol bars man till mångt och mycket fram av ett ruggigt starkt försvarsspel, men ordinarie målvakten Horvath, som grovt överpresterade xGA-siffrorna ifjol, har ju återvänt från sin lånesejour till Nottinham Forest. Dessutom var man i mina ögon också lite väl beroende av Morris target-förmåga i uppspelsfasen och här möter han betydligt tuffare mittbackar. Däremot kan deras intensive försvarsspel nog vara en klokare väg att vandra än ett superlågt block. Allt annat än sistaplats är en bedrift och lyckas man stanna kvar är det en prakt-sensation.

Getingboet

Här kommer den andra delen (av fem) av min gissning på hur Premier League slutar säsongen 23/24. Den här gången hoppar vi ett litet hack uppåt i tabellen till plats 13 – 18, vilket jag tror kommer att bli ett riktigt getingbo. I sista omgången möts bland annat två av dessa klubbar och det är inte omöjligt att det fäller avgörandet. 

Placering 18 – Wolverhampton

Slutpoäng: 37

Att säga att det råder kaos i Wolves är möjligen en överdrift, men det är onekligen lite turbulent. Lopetegui nämnde redan i slutet av förra säsongen att han var osäker på om han skulle fortsätta, bland annat till följd av att ledningen i Wolves flaggade för lite ekonomiska problem. Efter att ha bestämt sig för trots allt köra på så har transferfönstret varit en stor besvikelse och Lopetegui har flera gånger öppet gått ut i media och klagat över att truppen inte är tillräckligt bra för att hålla sig kvar. Klubbens ordförande släppte förra veckan ett öppet brev där han konstaterade att det inte är möjligt med värvningar just nu för att man riskerar att inte nå krav i FFP. Denna sommar har man sålt Collins, Neves, Coady (ut på lån ifjol), Giles (ut på lån ifjol), Jimenéz, Kawabe och Sarkic samt brutit kontraktet med Costa, Moutinho och Traoré. In har man endast gjort klart med Cunha och Traoré (som bägge var i klubben på lån förra säsongen) och fått in Doherty samt King som free transfers. Dessutom ryktas flera ytterligare spelare, bland annat Jonny, Bolly, Cundle, Joardao, Campbell, Guedes och Podence vara på väg ut. Av de få spelare som faktiskt då är kvar i truppen så har Doherty inte spelat på 12 månder medan Traore, Neto och Kalajdzic precis är tillbaka efter ordentliga skador. Lägg slutligen till att Wolves räddades lite ifjol av att man var ett av de lag med minst antal skador.

Det kan också tilläggas att Wolves ifjol hade klart lägst xG i ligan av samtliga lag och gjorde även minst antal mål. En av toppmålskyttarna är borta och den andra ryktas bort. Att man inte blev mer inblandade i nedflyttningsstriden var väldigt lyckosamt. Den här gången tror jag inte man kan undvika den – iallafall om inte situationen förändras snabbt.

Möjliga långtidsspel

1. Brentford före Wolverhampton @ 1.80 (Bet365). Klassskillnad även utan Toney från start.
2. Cunha Ö5.5 mål @ 1.71 (Svenska Spel). Värvas in för att spela längst fram och startat där i flera försäsongsmatcher.
3. Wolves att åka ned @ 4.00 (Unibet). Ska ned till iallfall @ 3.00 enligt mig.

Placering 17 – Nottingham Forest

Slutpoäng: 38

Forest hade som bekant en massiv spelaromsättning ifjol, men i år har det varit desto tystare. Cooper har inte varit helnöjd med hur transferfönstret har fortlöpt, där Elanga och Aina är de enda tillskotten. Jag tycker dock inte det är brist på spelarmaterial som kommer bli det eventuella fallet, åtminstone inte framåt. Gibbs-White och Awoniyi visade flera gånger upp hur farliga man är, inte minst i kontringsspelet. Dessutom har man mer eller mindre gjort klart med Turner från Arsenal och då har man en hyfsat stark PL-målvakt (även om jag hellre föredragit att man fått klart med Henderson). För mig handlar det istället om att man saknar ett eget grundspel och begår alltför många enkla misstag. Under försäsongen har man saknat Gibbs-White (varit iväg med England U-21), Johnson (skadad) och Awoniyi i flera matcher, vilket hade kunnat ursäkta en utebliven målskörd, men det är den usla defensiven som istället skrämt mig. Kollar vi dessutom på underliggande för andra halvan av säsongen var man sämst av samtliga lag. Dessutom har vi den klassiska ”second season syndrome”. Jag tror man kommer behöva slita ordentligt för att inte åka ned.

Möjliga långtidsspel

1. Gibbs-White ö5.5 mål @ 1.85 (Unibet). Hade över 6 i xG ifjol och lär bara få mer förtroende efter en fin EM-turnering. Svenska Spel har klart högre lina.

Placering 16 – Everton

Slutpoäng: 38

I klassiska Everton hittar vi ytterligare en tränare som inte är nöjd med sin klubbs transferfönster. Sean Dyche anlände i slutet av januari och lyckades hålla kvar klubben i ett läge där man var klar favorit på att åka ned, men han har inte riktigt fått mycket mer att jobba med under sommaren. Man återkallade ju Simms i januari men väljer alltså sälja honom för 7m euro nu? Idiotiskt. Annars har man fått in Danjuma på lån från Villarreal, men han har dessvärre redan lyckats dra på sig en skada. Skadebekymmer, om än små, har också drabbat Tarkowski nu inför premiären. Det är kanske den viktigaste spelaren, tillsammans med Pickford, att man håller hel denna säsong för att Everton ska hålla sig kvar och han spelade just samtliga minuter ifjol. Calwert-Lewin är tillbaka igen efter sin skada och fått spela 2 x 45 minuter under försäsongen. Likaså har Mykolenko och Coleman inte spelat under sommaren pga skador, vilket är en av anledningarna till att 38-årige Young plockades in på free transfer. Hade man inte haft Sean Dyche tror jag man hade åkt ned, men nu tror jag man håller sig kvar med nöd och näppe.

Möjliga långtidsspel

1. Calwert-Lewin Ö6.5 mål @ 1.80 (Unibet). Tillbaka från skada och lagets bästa anfallare. Dessutom på straffar. Kamp mot skador.

Placering 15 – Burnley

Slutpoäng: 40

Lovorden till Burnley och framför allt Vincent Kompany var många efter att man sprang igenom Championship på ett imponerande sätt. Även om jag också fascinerade av hur snabbt man lyckats vända ett destruktivt fotbollslag till spelförande dominans, tror jag ändå att det inte blir riktigt lika lätt denna säsong som vissa antyder. Det gäller att komma ihåg att truppen ifjol hade flera viktiga lånespelare, inte minst Tella (lagets toppmålskytt), Maatsen (offensiv ordinarie vänsterback) och Harwood-Bellis (lagets bästa (?) spelare ifjol). Dock gör man en del bra värvningar, där jag framför allt gillar O’Shea (WBA:s bäst mittback) och Trafford (hjälte i U20-VM). Man betalar också en del pengar för anfallaren Amdouni, men jag vet inte riktigt var man har honom. I anfallet har man också Obafemi (som dock är skadad), Foster, Redmond och Jay Rodriguez, men alla dessa känns också mer som Championship-anfallare än PL-spelare. Blandade resultat på försäsongen och har ingen riktig tydlig tes om laget.

Möjliga långtidsspel

1. Foster att göra flest mål för Burnley @ 26.00 (Bet365/Unibet). Tror givetvis att Amdouni ska vara favorit, men fått lite mer speltid (och gjort det lite bättre) än väntat under försäsongen. Kan vara roligt shout.

Placering 14 – Fulham

Slutpoäng: 40

Jag var haussig på Fulham-aktier förra året och träffade rätt, men då tog faktiskt London-laget betydligt fler poäng än man faktiskt förtjänade. Klubben hade faktiskt högst xGA av samtliga lag i ligan (diffar lite beroende på källa), men så mycket som tio lag släppte in fler mål än dem. Till den här säsongen är jag betydligt mer pessimistisk och det finns fler anledningar, utöver fjolårets svaga underliggande, bakom det. Först och främst är jag inte helt övertygad av transferfönstret. Bassey är förvisso en mycket klok värvning, men Mitrovics utspel om att han vägrar spela för klubben kombinerat med en Marco Silva som bönar och ber efter att få in ytterbackar och fler yttermittfältare bådar inte gott. Jimenez kommer in för en rätt billig peng, men han har inte heller riktigt varit sig själv efter huvudskadan. Dessutom har både Willian och Joao Palhinha fått en del jobbiga bud på sig, där den sistnämnda dessutom ådrog sig en lättare (?) skada på USA-turnén. Just skador är också en annan påverkande faktor. Efter West Ham, Wolves och Sheffield United har Fulham en av ligans tunnaste trupper och förra året hade man mycket flyt med skador (näst minst antal skador samt i botten även sett till missade matcher pga skador). Jag vet inte om man har samma tur den här säsongen och då kommer det att bli jobbigt.

Möjliga långtidsspel

1. Fulham U43 points @ 1.80 (Bet365).
2. Fulham att åka ned @ 4.50 (Bet365/Unibet). Jag har dem förvisso inte att åka ned, men kännbart nära. Tycker @ 4.50 är smygvärde.

Placering 13 – Bournemouth

Slutpoäng: 41

När Gary O’Neil fick kicken efter att räddat kvar Bournemouth så höjde nog en del, undertecknad inkluderad, på ögonbrynen och tänkte att klubben nog får det oerhört tufft kommande säsong. Däremot vände sentimentet rätt kvickt efter att det blev klart att Iraola ersätter den sparkade engelsmannen. Iraola är mest kände för sitt arbete med Rayo Vallecano där han först tog upp dem till höstadivisionen och sedan nådde 12:e resp. 11:e-placering med en rät medioker trupp. Ifjol låg man dessutom länge på en Europaplats. Klubben har under dessa år präglats av en intensiv fotboll med otroligt hög press (han är delvis skolad av Bielsa), vilket öppnar för lite mer offensiv och underhållande fotboll på Vitality Stadium igen. Dessutom har man i vintras fått in nya amerikanska ägare som är betydligt öppnare med plånboken än tidigare. Det har medfört att man lyckats landa många spännande unga nyförvärv, bland annat vänsterbacken Kerkez, offensiva Traoré och Kluivert samt mittfältaren Faivre. Just för tillfället har man det dock lite kämpigt då ordinarie högerback Smith blivit skadad, man skeppade iväg Stacey i sommar samt den enda kvarvarande högerbacken (Fredericks) inte är tillbaka från sina skadebekymmer.

Jag tror Bournemouth blir riktigt sevärda i år och antingen får man samma effekt som i La Liga eller så faller man pladask. Det är ju tråkigt att helt följa oddsmarknadens ranking så jag säger här att man lyckats träffa rätt och slänger in dem på 13:e plats. Det ska dock sägas att marginalen ned till strecket är oerhört tunn, vilket är en av anledningarna till att jag valde att släppa alla dessa lag i ett och samma segment.

Möjliga långtidsspel

1. Bournemouth att vinna ligan med +50 handikapp @ 17.00 (Bet365).
2. Bournemouth O38.5p @ 2.20 (Pinnacle)

Bet365 Bet365

1 500 kr bonus

Oddsbonus upp till 1500 spelkrediter. Minimuminsats 50 kr, lägsta odds 1,20, inget omsättningskrav. Erbjudandet gäller för nya kunder.

Hämta bonus

Mittentrion

Strax ovanför gårdagens sex lag hittar vi en trio av klubbar som alla påverkats negativt av olika händelser under sommaren. West Ham säljer Rice för miljardbelopp men lyckas inte landa en enda värvning, Palace tappar sin fixstjärna Zaha och Brentford får spela halva säsongen utan Toney. Det gör att inget av lagen kan utmana på riktigt om topp 9, men man bör ändå hålla undan för lagom bakom.

Placering 11 – West Ham

Slutpoäng: 45

West Ham lyckades ju ifjol med bedriften att vara inblandad (om än bara lite löst) i nedflyttningsstriden samtidigt som man vann guld i Europaspel. Naturligtvis är det fantastiskt för klubben att ta en trofé, men den vinsten i Conference League gör också att man får en biljett till Europa League denna säsong och jag tror det kan bli kännbart för ligaspelet. Truppen är ju om möjligt ännu tunnare än ifjol då man inte gjort en enda värvning – trots att man alltså sålt Rice, Scamacca, Vlasic och Masukaku för fina summor. Dessutom har Lanzini återvänt till Argentina på free transfer och assisterande tränare Nevin valt att säga upp sig. Det har ryktats om en massa spelare in under hela säsongen, där Edson Alvarez uppges vara allra närmast i dagsläget (endast medical kvar), men samtidigt skrev ju vår kära Fabrizio så sent som idag att West Ham kanske säljer Paqueta till Man City samtidigt som både Cresswell och Antonio sägs vara nära att lämna. Det är lite märkligt att vi ser en sådan spelarflykt, men det talades faktiskt lite om dålig stämning i omklädningsrummet (även om det såklart inte är bekräftade uppgifter). Det är inte omöjligt att Moyes blir nästa tränare att lämna.

Det finns ju dock en del bra spelare i West Ham, bland annat i deras uppsättning av yttermittfältare med Benrahma, Bowen, Cornet och Fornals samt målvaktsduon Fabianski och Areola. Däremot behöver man ju förstärka innermittfältet och försvarslinjen samt få in en renodlad anfallare. Tiden börjar dessutom bli knapp, åtminstone om West Ham vill undvika ett jobbigt utgångsläge i tabellen.

Möjliga långtidsspel

1. West Ham U49 poäng @ 1.90 (Bet365)
2. Aston Villa slutar högre upp än West Ham @ 1.61 (Bet365)

Placering 11 – Crystal Palace

Slutpoäng: 45

11, 12, 14, 14, 12, 11, 14, 15, 10, 11. Där har ni Crystal Palace slutplacering sedan man återvände till Premier League för tio säsonger sedan. Hälften av dessa säsonger har dessutom varit med just Roy Hodgson vid rodret. Till den här säsongen tappar man, som sagt, sin färgstarka superstjärna Zaha, som tillhört klubben sedan barnsben och spelat över 450 matcher i den blåröda tröjan. Det finns även risk för att man tappar ytterligare en teknisk offensiv kugge i Olise, även om den unga fransmannen just nu dras med hamstringskada. Som en möjlig ersättare till dessa har man värvat in 19-åriga Franca från Flamengo, men brassen har dragit på sig en skada direkt. In har man ocksåfått Lerma på free transfer, vilket bidrar med viktig stabilitet och duellspel på innermittfältet. Truppen är dock totalt sett inte något som jag imponeras särdeles mycket av, med reservation för Eze och mittbackslåset Guehi (hur släppte Chelsea honom?) och Andersen. Det är tunt på flera håll och kanter, inte minst offensivt till premiären när alltså Olise och Franca dras med skadebekymmer. Eller vad sägs om – det för stunden mest troliga, men inte så sexiga alternativet – Schlupp och Ayew på respektive kant? Trots detta har man iallfall en tydligare spelidé och upplevs klart mer synkade och erfarna jämfört med en del lag jag valt att lägga bakom.

Möjliga långtidsspel

1. Crystal Palace Ö42.5 poäng @ 1.91

Placering 10 – Brentford

Slutpoäng: 46

Brentford har imponerat genom sin datadrivna rekrytering och sitt väldrillade lag, där man till slut bara var två ynka poäng från Europaspel ifjol. Tränare Thomas Frank är också en mycket bra match till klubbens filosofi och har flera gånger om visat prov på taktisk flexibilitet (om än lite naiv i sina stunder). Till den här säsongen har man dock toppmålskytten Toney avstängd till den 16:e januari (får heller inte träna med klubben före den 17:e september) och förlorar (mest troligt) den skickliga målvakten Raya till Arsenal. Den sistnämnda hade en fantastisk säsong ifjol och överpresterade sina xGC-siffror med råge. Klubben fortsätter dock att vara proaktiva snarare än reaktiva och har sedan länge gjort klart med Flekken som ersättare till målvaktsposten. Han ansluter från Freiburg där han också överpresterade sina underliggande siffror något, men också stod för ett par enkla blunders – en ojämnhet vi också fått bevittna under försäsongen. På värvningsfronten hittar vi också den flexibla Schade (kan spela både winger och nummer 9) från samma klubb samt Collins från Wolves. Just Collins är enligt mig en riktigt bra värvning då Brentford tappar sin kapten Pontus Jansson till Malmö och då saknar en bra högerfotad mittback (både Pinnock och Mee är vänsterfotade). Han har dessutom sett fin ut under försäsongen. En annan som sett väldigt fin ut är Lewis-Potter och jag tror många lag kommer få problem med den extrema fart som Brentfords front-trea kommer spela med. Brentford lär nog inte gå riktigt lika starkt som förra säsongen, men min gissning blir att man gör ännu en väl godkänd säsong och slipper bli alltför inblandade i nedflyttningsstriden.

Möjliga långtidsspel

1. Brentford slutar högre upp än Fulham @ 1.80 (Snabbare)

Snabbare Snabbare

2000 kr bonus

Oddsbonus upp till 2000 kr. Minsta insättning 100 kr. Omsättningskrav 8x med lägsta odds 1,80. Erbjudandet gäller nya kunder. 18+ år – Regler & villkor gäller, Stodlinjen.se, Spelpaus.se.

Hämta bonus

Kampen om Europa

Placering 9 – Aston Villa

Slutpoäng: 57

Unai Emery fick verkligen Aston Villa att ta ett stort kliv framåt förra säsongen och guidade dem hela vägen till Europa Conference League. Under sommarfönstret gör man dessutom flera spännande värvningar i form av Pau Torres (en av världens bästa mittbackar med boll och Emerys personliga favorit) samt Tielemans och Diaby (som både jagades av större klubbar). Det ska dock sägas att det skapas en del huvudbry för Emery då Pau Torres konkurrerar direkt med Mings (båda är vänsterfotade och spelar nästan uteslutande till vänster). Då Diego Carlos fortfarande inte är redo för spel så får man isåfall ett väldigt svagt huvudspel med Torres-Konsa som mittbackslås. Detta, tillsammans med Morenos skada, tror jag är en av anledningarna till att Emery försökt mixtra med att spela tre mittbackar och en ytterback under försäsongen och även om resultaten varit fina har det sett lite blandat ut spelmässigt. Nåja, det är ju såklart positiva huvudbryn att få och det är otroligt viktigt att få in fler duktiga spelare till truppen när man denna säsong även ska tävla i Europa. Att Emery gillar att gå långt i sådana tävlingar är ju heller ingen hemlighet, vilket jag tror bidrar till att man inte når riktigt hela vägen till topp 7 igen. I skrivande stund kommer också nyheter att Buendia, som sett pigg ut under försäsongen och konkurrerar om en kantplats, dragit korsbandet (eller åtminstone fått en rejäl knäskada) under onsdagsträningen. Det finns potential här, men jag håller tillbaka mig lite och lägger Villa som nummer nio.

Möjliga långtidsspel

Placering 8 – Brighton

Slutpoäng: 59

Det är få klubbar som ändå får anses vara så välmående som Brighton är just nu. De fortsätter att växa efter varje säsong och inget tapp – varken på spelarnivå eller tränarnivå – tycks rubba dem alltför i ryggen. Att man lyckades få in De Zerbi, som visat sig vara en helt perfekt fit, på så pass kort varsel är imponerade och man nådde till slut en rättvis sjätteplats. Detta görs alltså samtidigt som man ifjol hade tredje lägst lönebudget av samtliga lag i ligan. Till den här säsongen har man också agerat kvickt och efter att ha tappat MacAllister och mest troligt även Caicedo – två av lagets bästa spelare ifjol – tog man tidigt under sommaren in både Joao Pedro (hur är han bara 21 år?) samt Dahoud (mycket fint att få in honom gratis). Man har också lyckats landa Igor (som gjorde det bra med Fiorentina i Conference League) samt varit riktigt att nära att få in Kudus från Ajax. Truppen består av många unga talanger men man har också en fin bredd i ett väldrillat system, vilket kommer bli viktigt när man debuterar i Europa League för första gången.

Möjliga långtidsspel

Placering 7 – Tottenham

Slutpoäng: 62

Inititalt placerade jag Tottenham snäppet högre upp, men turerna med Harry Kane verkar aldrig ta slut. Bet365 sitter med @ 1.90 på att han stannar, vilket innebär att det basically är en coinflip. Det kombinerat med att jag tror man tar ~66 poäng med honom i laget och ~57 (givetvis otroligt svårt att sia om, speciellt när vi inte vet vad för ev. ersättare man tar in) utan honom gör att vi får en expected poäng i dagsläget på 66*0.5 + 57*0.5 = 61.5. Jag avrundar uppåt då jag har lillfeeling att han stannar trots allt.

Jag gillar iallafall att man valt att plocka in Postecoglou efter två briljanta säsonger i Celtic och tycker också om det jag sett under försäsongen. Det är ett pånyttfött Tottenham som spelar med en helt annan fart, intensitet och oräddhet än man är van vid från förra säsongen. Tottenham var ett av de målrikaste lagen redan förra säsongen, men jag tror det snittet kommer öka ytterligare. Utöver ny tränare har London-klubben också gjort klart med en del spelare som spelade nyckelroller i sina respektive klubblag, t ex Maddison, Vicario (överpresterade xGC med hela 15 mål ifjol) och Porro (förvisso i klubben sen januari, men varit topp tre i Sporting flera säsonger i rad). Dessutom ansluter unga van de Ven och Véliz, där framför allt den förstnämnda lär utmana om startplats nästan direkt. Samtidigt ska vi inte dra för stora växlar av fönster/försäsong och spelmässigt var inte Tottenham alltför imponerande ifjol. Nu tappar man alltså kanske Kane och det kommer bli otroligt tungt att ersätta den målskörden. Visst, Richarlison har varit fin i sommar och gjort det bra för Brasilien, men han gör inte 25+ mål. Man behöver nog hitta en ny nia och det snabbt. Positivt för klubben är det iallafall att inte ha något Europa-spel, utan man kan endast fokusera på ligan.

Möjliga långtidsspel

1. Ev. Tottenham Ö62.5 mål @ 1.72 (Unibet). Ta om vi får info om att Kane stannar, då är mycket fin!

Placering 6 – Chelsea

Slutpoäng: 64

Ingen har nog missat att Chelsea gjorde en riktigt bottensäsong förra året, där man slutade på den sämsta ligaplaceringen sedan 1994. Under sommaren har man trimmat truppen ordentligt, vilket var tvunget efter att Boehly & Co köpt en ordentlig påse av Gott och Blandat året innan. Havertz, Mount, Kovacic, Koulibaly, Pulisic, Mendy, Loftus-Cheek, Ampadu, Kanté, Azpilicueta, Aubameyang och Bakayoko har alla lämnat truppen samtidigt som man använt en del av pengarna till Nkunku, Disasi, Jackson, Ugochukwu, Robert Sanchez och ngelo. Dessvärre gick ju den förstnämnda, som både var dyrast och hade högst förväntningar på sig, sönder nu senast och blir borta några månader. London-klubben uppges annars vara nära en del spelare, däribland Olise, Adams (fått en “here we go”), Kudus, Lavia, Vlahovic och Caicedo.

Jag har svårt att få ett ordenligt grupp kring klubben och hur säsongen artar sig. Jag gillar det Pochettino står för och tror han är en klokt tillskott, men det blir återigen ett pussel med väldigt olika pusselbitar som måste passa ihop. Jag har svårt att se hur man redan denna säsong ska kunna utmana topp 4 på riktigt, men det är iallfall positivt att man, precis som Tottenham, inte behöver oroa sig för Europa-spel parallellt.

Möjliga långtidsspel

1. Chelsea U67 poäng @ 1.90 (Bet365).
2. Chilwell Ö3.5 assist @ 1.72 (Unibet). Slår numera hörnor från bägge håll och gått framåt rejält på försäsongen.

Placering 5 – Newcastle

Slutpoäng: 66

De medel som Newcastle fått till sitt förfogande är kanske inte vad man älskar att se i fotbollen, men samtidigt går det inte att förneka att man nyttjat dem väl. Till skillnad från exempelvis klubben ovan så har man gjort betydligt klokare investeringar och smartare val. Förväntningarna inför fjolårssäsongen var höga, men man överträffade ändå det genom att nå CL-plats före bland annat Liverpool och nästan halvera antalet insläppta mål från säsongen innan. Eddie Howe har gjort ett superbt jobb med att få ihop truppen till ett väloljat maskineri som med snabba omställningar, inverterade yttermittfältare och direkt anfall hotar samtliga lag i ligan. Till den här säsongen är man alltså tillbaka i Champions League, vilket kommer bli en extra påfrestning, men man har förstärkt med Tonali och Livramento (tyckte båda blev lite dyra dock) samt ”bytt ut” Saint-Maximin mot Barnes. Dessutom tyckte jag man fick sig en liten ögon-öppnare kring truppen när Newcastle delade den i två inför sista träningsmatcherna och slog både Fiorentina och Villarreal med respektive lag. Räcker det för att upprepa truimfen från ifjol? Jag vet inte riktigt, men jag hade inte blivit alltför förvånad om det skedde.

Möjliga långtidsspel

1. Newcastle vinner ligan med +20 handikapp @ 17.00 (Coolbet)
2. Alexander Isak Ö11.5 mål @ 1.86 (Betsson)
3. Newcastle Ö66.5 mål @ 1.85. Knappa 77 xG ifjol och en rejäl portion övertid denna säsong. CL-spel emot, men jag tror ändå på en del målkalas framåt.
4. Trippier Ö6.5 assist @ 1.85 (Unibet). Gjorde 7 assist ifjol, men hade nästan det dubbla xA.

Topp fyra

Som ni förmodligen räknat ut återstår då bara fyra lag. Precis som med Kane-härvan påverkade en del igår har vi en liknande variant idag med Caicedo som först nästan kändes helt klar för Chelsea, sedan för Liverpool och nu återigen verkar vara närmast Chelsea. En spelare gör naturligtvis inte ett lag, men för just Liverpool hade det varit precis vad klubben behöver på både lång och kort sikt. Här kommer iallafall min topp-kvartett!

Placering 4 – Man United

Slutpoäng: 73

Efter ett par mörkare år börjar det återigen bli lite ljusare tider för Manchester United och jag tror säkerligen att ett par av fansen tycker denna ranking är i det lägsta laget. Efter att ha famlat omkring lite mellan olika tränare har man onekligen lyckats landa rätt med Erik Ten Hag. Detsamma kan sägas om värvningarna, där man också gått på en del nitar men hittade perfekt i exempelvis Casemiro som spelade en stor roll i att man nådde tredjeplats i ligan ifjol. Det bör dock tilläggas att man vara bland de tre lag i ligan som överpresterade sin poängskörd mest (trots att man grovt underpresterade sitt xG framåt). Man värderades inte heller riktigt så högt som de kvarvarande lagen i matcherna mot slutet av säsongen. Ska man då värdereras upp rejält på den här sommaren? Kanske, men jag är inte helt övertygad ändå. Det är absolut ett bra fönster, där Höjlund och Mount ansluter samtidigt som vi får ett målvaktsbyte av De Gea mot Onana. Den förstnämnda bidrar förhoppningsvis med att höja upp effektiviten till en bättre nivå, medan den sistnämnda gör att United nu får en målvakt som är trygg med bollen vid fötterna. Stommen i truppen håller också hög rätt klass, men så är det för samtliga lag här uppe. Långt efter blir man inte, men jag håller dem ändå som fyra.

Möjliga långtidsspel

1. Bruno mest assist i ligan @ 11 (Bet365). Hade högst xA av alla spelare i hela ligan ifjol och United har nu dessutom fått in en bättre anfallare än man haft tidigare.
2. Man United Ö63.5 mål @ 1.72 (Unibet)

 

Placering 3 – Liverpool

Slutpoäng: 76

När det pratades om att Caicedo-budet gått igenom så var det nästan eufori som Liverpool-supporter (som undertecknad alltså är om det gått förbi någon) – även om prislappen absolut var riktigt, riktigt saftig. Efter att ha fått minst tre bud avvisade av Southampton för att få den något sämre (också något annorlunda ska sägas) Lavia, hade det varit kul att se ägarna öppna upp plånboken och ge Klopp den stöttning han kanske inte alltid fått (förstår dock om alla inte delar den synen). Iallafall. Med honom och kanske en vänsterfotad mitback (Laporte?) hade jag faktiskt rankat Liverpool som tvåa, men nu faller man faktiskt precis bakom Arsenal ändå. Jag vet att klubben har läckt som ett såll bakåt under försäsongen mot betydligt sämre motstånd, men det har också experimenterats en hel del i flera av matcherna, men en rad olika formationer och spelarbyten. Samtidigt är det ju uppenbart hur mycket vi saknar en djupt sittande mittfältare och bollvinnare, även om MacAllister gjorde det bra i sin debut i den positionen för de rödklädda. Sen hade nog det heller inte räckt helt. Offensivt vimlar det av kvalitet (inte minst efter de senaste säsongernas nyförvärv) och jag får lite 19/20-vibbar av den intensiten som Liverpool spelar med, men man har inte Wijnaldum/Fabinho där bakom som kan vinna viktiga bollar och stänga ytor.

Möjliga långtidsspel

1. Robertson U8.5 assist @ 1.64 (Betsson). Om Liverpool spelar sin trebackslinje med boll så kommer han inte alls pusha upp lika mycket. Gick under linan ifjol och då överpresterade han dessutom underliggande.
2. Salah ö19.5 mål @ 1.89 (Svenska Spel)
3. Luis Diaz Ö7.5 mål @ 1.99 (Svenska Spel)

Placering 2 – Arsenal

Slutpoäng: 77

The Gunners är alltså äntligen tillbaka i Champions League och har under sommaren gjort värvningar som antyder att man är här för att stanna. Havertz har förvisso inte riktigt fått det lyftet många önskade i Chelsea, men han har under försäsongen visat att han både bemästrar nummer #8-rollen och kan vinna många förstabollar såväl som spela hög man-man press som centerforward. Rice blev naturligtvis väldigt dyr för att han är engelsman och gick till en ligakonkurrent, men samtidigt är det hög klass han tillför. Timber är en grym värvning och förstärker en redan väldigt stark backlinje, och med Raya får man möjligen en ruggigt vass målvaktsduo (kanske dock “för” bra andramålvakt?). Visst lyfte man plånboken ibland även för några år sedan, men då kändes man som en grupp osynkade invidider, medan man nu är ett av de mest sammansvetsade och harmoniska lagen. Arteta har naturligtvis spelat en viktig roll i detta och jag tror nog han kan guida dem till ännu en titelstrid, men nog inte lika långt gången sådan som förra säsongen. 

Möjliga långtidsspel

1. Havertz U9.5 mål @ 1.65 (Svenska Spel). Tror han kommer spela mer i #8-rollen än som CF.

Placering 1 – Manchester City

Slutpoäng: 86

Ett av de absolut bästa lagen i historien de senaste säsongerna och styrda av världens bästa tränare. Det finns många superlativ man kan använda för att beskriva Manchester City, men jag kommer hålla den här delen rätt kortfattad. Visst, det är kännbart tapp av Gündogan och Mahrez, men jag rankar personligen Kovacic väldigt högt (speciellt till det priset) och tror att Gvardiol kan passa perfekt in i Peps system som både mittback till vänster, vänsterback eller t om bredvid Rodri på innermittfältet på sikt. Man blir möjligen lite mer sårbara för skador på yttrarna, men jag tyckte ändå Cole Palmer visade att han fortsätter ta stora steg i veckans cupfinal. Dessutom har man flera andra akademi-spelare som spelade nyckelroller i flera bra Championship-lag förra säsongen och bara lär fortsätta avancera. Det är ett tråkigt val, men det är inte mycket man kan göra tyvärr.. 

Möjliga långtidsspel

1. City, Arsenal, Liverpool, United kommer topp fyra i valfri ordning @ 4.00 (Coolbet)