Speltips på SHL 2022 / 2023

Analys av SHL-säsongen 22/23

Brynäs

Brynäs, Brynäs, Bryäns, ett riktigt klassiskt lag inom den svenska ishockeyn. Gävle-klubben har fem raka säsonger i ryggen som man inte klarat att komma topp 10 i SHL grundserie. Säsongen 2020-2021 var det riktigt illa, då var det nära att den klassiska klubben fick respass, men lyckades brotta ner HV71 i bäst av sju matcher. Enligt mig har Brynäs gjort en riktigt bra silly season i år och kommer bli att räkna med. Brynäs har spelat sju stycken träningsmatcher, vunnit tre av de. Det är faktiskt de tre senaste träningsmatcherna, så Brynäs kliver in i premiären mot Rögle med ett bra självförtroende.

Målvakterna i Brynäs får 5/5, Anders Lindbäck och Veini Vehviläinen är ett av de vassaste målvaktsparen i SHL. Brynäs backuppsättning är uppgradering från förra året. Nyförvärven Niklas Friman, Johannes Kinnvall och David Sklenicka håller alla bra klass. Offensivt kryllar det av skickliga spelare där trion Scott, Rödin och Timashov har fortsatt kontrakt, lägg där till att Hannes Björninen och framförallt Johan Larsson har kommit till klubben.

Speltips Brynäs:

Att Brynäs ska komma före Leksand i tabellen till 1.90 hos Unibet

Frölunda

Från Brynäs till Frölunda, ett Frölunda som alltid får till ett bra lag på pappret. Frölunda har väl egentligen tre raka säsonger som man inte är nöjda med, är det Roger Rönnbergs sista chans att lyckas? Frölunda har gjort en riktigt bra försäsong där man har 3/4 segrar i CHL samt 4/5 segrar i träningsmatcherna. Frölunda kliver in i årets SHL genom att ta emot Timrå. Frölunda hade under förra säsongen problem med målskyttet, det var endast fyra killar som gjorde 10+ mål under grundserien. Det har gjort att Frölunda valt att agera och skickat Johan Sundström och Spacek och tagit in målglada killar i Jere Innala och Anthony Greco.

Frölunda är det laget som enligt mig har den bästa målvaktsuppsättningen i SHL. Lars Johansson och Frederik Dichow, där Dichow är en perfekt back-up till Lasse som fortfarande håller en enormt hög nivå. Backsidan har en intressant backsida med unga herrar som Filip Johansson, Filip Hasa och Pontus Johansson. Spelare som Christian Folin och Petteri Lindbohm är killar som jag inte skulle vilja möta i ett sarghörn. Forwardssidan ser mycket intressant ut där Lasch, Joel Lundqvist, Max Friberg och Radan Lenc finns kvar. Jacob Nilsson är skadefria och har sett bra ut i inledningen. Lägg därtill spelare som Jere Innala och Anthony Greco som också sett fina ut i inledningen trots spelarna inte varit länge i föreningen.

Speltips Frölunda:

Jere Innala gör mest mål i grundserien till 6.50 gånger degen hos Unibet

Färjestad

Regerande mästarna från Karlstad som gjorde en enormt mäktig resa förra året. Från att ligga i botten under vintern till att lyfta Le Mat under våren, mäktigt! Färjestad har likt Frölunda gjort en bra försäsong där man har 3/4 i CHL samt 3/4 i träningsmatcherna. Färjestad är också likt Frölunda på ett sätt – man blir alltid att räkna med. Tar sig alltid till slutspel, är ett mäktigt hemmalag samt att man har spelare som gör allt för att vinna, ALLTID. I Färjestad spelar man inte för namnet på ryggen, utan man spelar för skölden, det är en sak som gör att Färjestad är mäktiga.

Målvaktssidan är enligt mig sämre än förra säsongen. Furch är en bättre målvakt än Matt Tomkins, som backup finns Dennis Hildeby som gjorde det bra när han spelade förra säsongen. Albert Johansson och Jesse Virtanen har lämnat, det är tunga tapp men jag tror att Ville Pokka kommer vara enorm viktigt, han är en skicklig spelare. Forwardssidan ser ungefär snarlikt ut som förra året, där Gustav Rydahl har lämnat och kanadicken Remi Elli kommit in, även Henrik Björklund har anlänt från BIK, en riktigt bra spelare på allsvensk nivå.

Speltips Färjestad:

Marcus Nilsson gör flest poäng i grundserien till 7.00 gånger degen hos Unibet

Växjö

Växjö är också ett lag som alltid får till det, det vittnar det senaste säsongerna om, två guld på de fem senaste åren. Förra säsongen nöp man en femte plats i SHL, men fick ge sig i kvartsfinal mot Frölunda, då var man numret för litet. Det har inte varit något CHL spel för Växjö denna säsong, istället har laget hunnit med hela åtta träningsmatcher, där har det varit blandade resultat. Fem vinster och tre förluster, senaste matchen blev det en säker seger mot seriekollegan Örebro. Växjö har på pappret i år ett mycket intressant lag där många frågetecken mycket väl kan omvandlas till utropstecken, om så är fallet så är Växjö en va guldkandidaterna enligt mig.

Adam Åhman och Emil Larmi får dela på ansvaret om målvaktsposten i år, enligt mig inte den bästa målvaktsuppsättningen, långt ifrån. Två ganska okej målvakter på denna nivå. Backsidan ser mycket bra ut med lirare som Keegan Lowe, Lukas Bengtsson och Joel Persson. Det kryllar om intressanta spelare även i de offensiva leden. Namn som Robert Rosen, Joel Kellman, Joachim Blichfeld, Tobias Rieder och Jayden Halbgewachs kan mycket väl ställa till det för alla lag i denna serie.

Speltips Växjö:

Laget slutar topp 8 i grundserien till 1.72 hos LeoVegas

Skellefteå

Många experter har satt Skellefteå som segrare denna säsong, och det kan mycket väl bli sanning men då måste det klaffa för Skellefteå. Visst, AIK har gjort en bra försäsong med 3/4 segrar i CHL samt 3/3 segrar i träningsmatcherna. Skellefteå gjorde en fullt godkänd grundserie förra säsongen genom att komma på en tredje plats. Skellefteå fick dock ge sig i kvartsfinalen mot mästarna Färjestad. Fick behålla många nyckelspelare och har två bra målvakter, och det kan bära långt för norrlänningarna.

Strauss Mann har ersatts av Linus Söderström, medans Gustaf Lindvall är kvar. Söderström/Lindvall är en mycket bra målvaktskonstellation. Kapla, Roos och Wilsby har lämnat Skellefteå och in har Anton Olsson och Arvid Lundberg kommit. Jonathan Pudas är seriens bästa back i sina bästa stunder. Pär Lindholm och Andreas Wingerli är tillbaka lägg därtill spelare som Oscar Möller, Rickard Hugg,  Joakim Lindström och Jonathan Johnson, Skellefteås offensiva kraft är fem +!

Speltips Skellefteå:

Rickard Hugg över 38.5 poäng till 2.00 gånger degen hos Betsson.

Oskarshamn

14-11-9, det är Oskarshamn säsonger i SHL, alltså blir det bara bättre och bättre för varje år, blir det så även i år? Smålänningarna har en mycket bra coach i Martin Filander, han kan mycket väl ta laget till en slutspelsplats. Det gäller dock att spela bättre än vad man gjort på försäsongen då man endast vunnit en match på fulltid på sju matcher. Mycket hänger på hur lagets importer agerar, får man till importerna kommer Oskarshamn lösa kontraktet, får man inte igång importerna kommer laget får kvala.

Juel och Cannata är målvakterna, där Cannata stod flest matcher i grundserien men sedan tog Juel över, två bra målvakter på denna nivå. Backsidan är tunn, endast sju spelare på kontrakt, men å andra sidan är det sju backar med kvalite. Burström, Norell och Kreu är defensivt skickliga backar medan Riikola och Quenneville ska stå för poängen. Många intressanta nyförvärv finns offensivt och det är Antti Suomela, Jiri Smejkal och Blaine Byron bland annat. Spelare som Cameron Brace, Hynek Zohorna och Patrik Karlkvist finns kvar i laget.

Speltips Oskarshamn

Antti Suomela under 44.5 poäng till 1.72 gånger degen hos Betsson.

HV71

Nykomlingarna HV71, eller nykomlingar och nykomlingar, laget stod steget upp från HA förra säsongen men är egentligen ingen riktigt nykomling. HV71 är ett topplag i SHL och enligt mig var det bra för hela föreningen att få börja om. Det har blivit bra drag kring HV71 i Jönköping, många nya sponsorer och har värvat ihop ett magiskt bra lag i år, med många hemvändare. HV har vunnit sex av sina sju spelade träningsmatcher och har spelat väldigt fin ishockey så här långt.

HV71 har två bra målvakter i Joni Ortio och Jonas Gunnarsson. Två målvakter som i sina bästa stunder kan spika igen fullständigt. Smålänningarna har uppgraderat förra säsongen backuppsättning med Eric Martinsson, Filip Westerlund och Rasmus Bengtsson, tre spelare som håller hög SHL-nivå. Kent Norberg har fått till en av SHLs starkaste offensiver, med namn som: Andre Pettersson, Mattias Tedenby, Mikkel Bödker, Joonas Nättinen och Fredrik Forsberg kommer det att osa katt kring motståndarnas kassar i vinter. Jag tror HV71 kommer gå bra, riktigt bra också.

Speltips HV71

HV71 lyfter Le Mat 2023 till ett odds på 13.00 gånger pengarna hos Hajper

Malmö

Många experter tror att Malmö kommer få kriga om kontraktet, och svaret på den frågan är mycket svår. Jag tror Malmö kommer gå bra, laget har spelat en fin ishockey på försäsongen där man har vunnit fyra av sex matcher. Malmö har en stark defensiv trupp och har visat under träningsmatcherna att man även kan göra mål. 21 mål på sex matcher är ett okej facit, och jag tror Malmö blir SHLs trogna även under nästa säsong, mycket tack vare lagets nyförvärv, där har Sylvegård och grabbarna gjort ett bra jobb.

Daniel Marmenlind och Adam Werner är på pappret inte seriens bästa målvakter, men Werner är riktigt bra i sina bästa stunder och då är Marmenlind en mycket bra backup. Bröderna Lauridsen är kvar på backsidan, det är även Lerby och Ryan. Thomas Schemitsch är ett bra nyförvärv på pappret. Framåt finns det gott om fina spelare, Carl Söderberg håller fortfarande bra SHL nivå, i nyförvärvet Kristian Vesalainen får man en riktigt vass spelare. Bröderna Sylvegård, bröderna Westherholm och Lukas Wernblom visar enormt mycket hjärta och kommer bli viktiga för skåningarna.

Speltips Malmö

Malmö kommer före Oskarshamn i tabellen till ett odds på 2.07 gånger degen hos Nordicbet

Timrå

Oj oj oj, vilket silly Timrå har gjort. Lagets offensiv är en av SHLs bästa, och hur långt kommer det att räcka? Tittar vi på försäsongen kommer det gå riktigt bra, sex matcher spelade och sex vinster och framförallt, Timrå har öst in med mål. 33 kassar på sex matcher bevittnar om en offensiv i riktigt hög SHL-klass. Om det ska hålla långt måste Timrå sätta sitt defensiva spel, och på pappret är inte Timrå det bästa laget om vi kollar målvakter och backar. Att det ska gå som förra året, till negativt kval, det tror jag inte att det gör. Frågan är hur långt det kan räcka? Jag tror en kvartsfinal, kanske semifinal är rimligt för Timrå.

Jacob Johansson och David Rautio är en okej målvaktsduo, men långt ifrån den bästa. Jag håller Jacob Johansson som den bästa målvakten av de två, dock är Rautio en godkänd backup. Backsidan är en av de sämre i SHL, där Didrik Strömberg gör comeback, Tim Erixon blir oerhört viktig och att Joseph Laleggia måste leverera framåt. Ty Rattie har lämnat, men vad gör det när man plockat in killar som Anton Lander, Emil Pettersson, Jonathan Dahlen, Nick Halloran och Anton Wedin. Lägg också till att Robin Hanzl och Sebastian Hartmann finns kvar i truppen. Nej, det kommer bli ett roligt Timrå IK att se på i vinter.

Speltips Timrå

Anton Lander vinner interna poängligan till 5.05 degen hos Nordicbet

Luleå

Kommer Luleå upprepa förra årets finalsuccé? Många tunga tapp har Luleå drabbats av men det verkar inte ha märkts så man har fyra raka segrar i CHL, och det mot bra motstånd i Jukurit och Sparta Prag. Luleå med Bulan som coach är otroligt jobbiga att möta och man kommer gneta ner många motståndare i vinter. Man kommer framförallt reta gallfeber på lag då man har många retstickor i laget. Luleå hade SHLs starkaste defensiv förra året och har fått behållt många defensiva kuggar. Jag tror på ett Luleå som mycket väl kan ta sig till final även i år, men det ska till att det kuggar med nya spelare och någon annan måste kliva fram då Omark är borta.

Joel Lassinantti är en av SHLs bästa målvakter, Joel har Matteus Ward som backup. Lassinantti kommer stå 80% av matcherna, och kommer göra det med en % över 90, det tror jag verkligen. Honka, Erik Gustafsson och Oscar Engsund är kvar sedan förra året, lägg där till att Jesper Sellgren har kommit och det gör att Luleås topp fyra backar är otroligt vassa även i år. Offensivt då? Tappet av Linus Omark och Pontus Andreasson är såklart mycket tuffa, Luleå har egentligen inte ersatt dessa lirare utan man har istället tagit in Leo Komarov, som ni kanske vet har varit en retsticka i NHL. Isac Brännström tror jag kommer steppa upp och göra mycket poäng under säsongen.

Speltips Luleå

Isac Brännström gör flest poäng i Luleå under grundserie – 5.50 gånger degen hos Expekt

Rögle

Ska Skåne få lyfta Le Mat i år? Inte så som man spelade i den inledande tre matcher denna säsong. Efter torsken mot HV71 så har Rögle nu vunnit fem raka matcher och kliver in i säsongen med huvudet högt. Rögle gjort en bra säsong förra året, vann grundserien och förlorade semin i en jämn batalj med Färjestad. Många spelare är kvar sedan förra säsongen och Rögle har ett av SHLs bästa lag, på pappret. Abbott måste få igång sina målskyttar om det ska räcka långt i år, hade lagets spetsspelare levererat när det hettade till förra året hade det blivit guld för Rögle.

Clang/Rifalk är ett bra målvaktspar, mycket bra. Där jag inte riktigt vet ännu vem som anses som första målvakt. Förra säsongen var det Rifalk.  Rögle måste nog få till en backvärvning om det ska gå vägen i år, har på pappret sju backar i dagsläget och ingen riktigt ”pang” back. Visst, backar som Lesund, Kapla, Samuel Jonsson och Tony Sund är skickliga backar, men långt i från backar som gör det lilla extra match efter match. Offensivt ser det bra ut, mycket bra. Ted Brithen kommer Rögle få klara sig utan i början av säsongen och Mattias Sjögren har lämnat, två centrar som höll hög nivå förra året. Adam Tambellini har hämtat in sin kompis i Riley Sheen, 80+ poäng från duon? Kommer Marco Kasper och Theodor Niederbach växa in i seniorkostymen? Kommer Daniel Zaar göra 25+ mål? Om svaret är ja på dessa frågor blir det en rolig vinter i Skåne, blir svaret nej, kan det bli en tråkig.

Speltips Rögle

Daniel Zaar gör flest mål i laget i grundserien till 4.75 gånger degen hos Expekt.

Leksand

Leksand har nu två raka slutspel i SHL, men väl i slutspel har bensinen tagit slut och det har blivit respass mot Örebro samt Oskarshamn. Leksand har två säsonger i ryggen som får anses som mycket bra för Dala-klubben. Leksand är i år lite svårgissade vart man ska hamna, har blandat och gett en hel del under försäsongen där man på nio matcher har vunnit fem och förlorat fyra. Som jag skrev om Oskarshamn gäller även för Leksand, det är upp till importerna hur säsongen ska gå. Det finns verkligen kvalite i alla lagdelar hos Leksand. Det finns även en mycket bra coach i Björn Hellkvist enligt mig. Blir intressant att se Leksand i år, spelar man ishockeyn man gjort i de två senaste säsongerna blir det inget snack om negativt kval.

Kommer Armalis/Kaskiksuo hålla? Två målvakter med ganska bra CV, där den sistnämnde hade Axel Brage vid sin sida under förra säsongen, alltså en bättre målvaktsuppsättning på pappret i år. Backsidan är bättre än förra säsongen, tappet av Calle Själlin är såklart tungt, men in har Olle Alsing och Anton Lindholm kommit. Lägg även till att Liam Bichsel har blivit ett år mognare. Leksand har tappat fyra spelare till NHL, vilket får anses som bra för Leksand som förening men mindre bra för A-lags truppen. Importerna Marek Hrivik, John Quenneville, Justin Kloos, Carter Ashton och Carter Camper måste leverera för Leksand, och gör man det blir det garanterat slutspel för Dalarna.

Speltips Leksand

Marek Hrivik gör flest poäng i grundserien – 3.50 gånger degen hos PAF.

Linköping

Ett Linköping som brottats med formen de senaste säsongerna. Har nu fyra raka säsonger utan slutspel och pallar Linköpingspubliken med ett femte år? Försäsongen har inte visat på någon vidare form och östgötarna har inkasserat fem raka förluster, på fem matcher har laget endast mäktat med att göra elva mål, vilket får anses som underkänt även om det inte är tävlingsmatcher. På pappret känns Linköping väldigt intressanta ut, men på isen har det sett ointresserade ut, det kanske har varit så enkelt att laget har varit nedtränade när man lirat. Jag tror Linköping vaknar till när Broc Little anländer.

Marcus Högberg är målvakten Linköping behöver, i sina bästa stunder håller han enormt hög nivå, och till sin hjälp har Högberg, Jesper Myrenberg som inte kommer få chansen många gånger i vinter. Backsidan är bra med spelare som Jonas Junland, Oscar Fantenberg, Linus Hulström och Craig Schira, den topp fyra formationen är det inte många lag som slår. Det finns många intressanta offensiva spelare i Linköping, den bästa av de alla Broc Little får inte börja spela i Sverige förens i slutet på oktober. Ty Rattie och Markus Hännikäinen är två spelare som har gediget CV. Markus Ljungh är en mycket smart och gör mycket poäng. Får LHC ihop det i år kan jag garantera slutspel, men det gäller att alla dessa stjärnor kommer överens, annars blir det dystert i Östergötland….

Speltips Linköping

Linköping slutar topp åtta i grundserien – 2.10 gånger degen hos PAF.

 

Speltipsen:

Att Brynäs ska komma före Leksand i tabellen till 1.90 hos Unibet

Jere Innala gör mest mål i grundserien till 6.50 gånger degen hos Unibet

Marcus Nilsson gör flest poäng i grundserien till 7.00 gånger degen hos Unibet

Växjö slutar topp 8 i grundserien till 1.72 hos LeoVegas

Rickard Hugg över 38.5 poäng till 2.00 gånger degen hos Betsson.

Antti Suomela under 44.5 poäng till 1.72 gånger degen hos Betsson.

HV71 lyfter Le Mat 2023 till ett odds på 13.00 gånger pengarna hos Hajper

Malmö kommer före Oskarshamn i tabellen till ett odds på 2.07 gånger degen hos Nordicbet

Anton Lander vinner interna poängligan till 5.05 degen hos Nordicbet

Isac Brännström gör flest poäng i Luleå under grundserie – 5.50 gånger degen hos Expekt

Daniel Zaar gör flest mål i laget i grundserien till 4.75 gånger degen hos Expekt.

Marek Hrivik gör flest poäng i grundserien – 3.50 gånger degen hos PAF.

Linköping slutar topp åtta i grundserien – 2.10 gånger degen hos PAF.

 

Jag önskar er all lycka till och jag hoppas på en riktigt bra ishockeyvinter. Kontakta mig på @oskarjornevik på twitter om ni har några funderingar, följ även kontot för dagliga spelrekar och andelar till powerplay.

Spelbolagen som erbjuder högst odds på SHL

Bethard logga

500kr Bonus

Oddsbonus 100% upp till 500 kr. Min. insättning 100 kr. Omsättningskrav 15x. Lägsta odds 1,90. Giltighetstid 60 dagar. 18+ år – Regler & villkor gäller, Stodlinjen.se, Spelpaus.se.

Hämta bonus
Bet365 Bet365

1 250 kr bonus

Oddsbonus upp till 1250 spelkrediter. Minimuminsats 50 kr, lägsta odds 1,20, inget omsättningskrav. Erbjudandet gäller för nya kunder.

Hämta bonus