Halvtidseffekten

Halvtidseffekten

Halvtidseffekten

Chansrik/målrik första halvlek = Chansrik andra halvlek?

  • Hur ofta ser vi en öppen och chansrik första halvlek och tänker att man spelar på överlinan för att man förväntar sig en likadan andra halvlek?

Detta scenario är otroligt vanligt bland hobbybettarna. Människohjärnan är programmerad så att vi aktivt söker ett mönster. Detta är inte fel men inte heller alltid rätt.

I de flesta fall är det snarare helt tvärt om. Hur tror ni tränarna agerar i halvtid? Vad tror ni att de säger? Med stor sannolikhet gör tränarna taktiska defensiva åtgärder för att täppa till och minska motståndarnas chanser. Detta slutar i många fall helt tvärt om vad man trodde/hoppades skulle inträffa. Detta scenario kallar jag för Halvtidseffekten då både spelarna och tränarna ändrar om matchbilden till det motsatta under halvlekspausen.

Värdet på överspelet är väldigt ofta obefintlig och kanske redan nedspelad, vilket leder till att värdet kan vara på underspelet i stället.

Ett tips kan vara att titta lite av andra halvlek och sedan göra en ny bedömning om matchbilden är samma eller inte. Därefter kan du bestämma dig på nytt om det är värt att spela eller inte.

Bettingpsykologi är oerhört intressant. Instinktivt vill hjärnan tro att matchen kommer se likadan ut andra halvlek som i första. Ibland gör den faktiskt det, men långt ifrån så ofta som man vill tro. Det är extremt vanligt att man betraktar det som hände senast/nära inpå att det är normalfallet. Så är det givetvis inte.

Halvtidseffekten är ett av många exempel som jag tycker dig som sportsbettare borde känna till. Nästa gång ni märker av en chansrik första halvlek och vill spela på överspelet, vill jag att ni tänker till en extra gång.