Stänga spel

Stänga Spel

Sedan spelbolagen införde funktionen att stänga spel inom betting har det blivit ett populärt tillvägagångssätt – inte minst för nöjesspelarna. Genom att sälja tillbaka sitt spel till spelbolaget kan man öka sin kontroll och få ut pengarna innan spelet eller matcherna är avgjorda. Den här funktionen kallas i regel för “cash-out” eller “stänga spel”. Idag erbjuder de allra flesta spelbolag möjlighet till cash-out till de flesta evenemang och det är oftast bara ett eller två knapptryck bort. 

Cashout-funktionen har revolutionerat betting och spel på odds på ett helt nytt sätt. Tidigare när en spelare ville säkra pengarna på ett odds var man tvungen att lägga pengar på motsatt sida i matchen – så kallad hedge. Nu erbjuder spelbolagen istället en smidigare och snabbare lösning som många spelare har nappat på. 

Men hur bra är det egentligen att stänga sitt spel? I det här segmentet går vi in på djupet på Cash-out och hur du ska förhålla dig till denna populära funktion. 

Så fungerar cash out 

Efter att du har lagt ett spel hos ett spelbolag som erbjuder cash-out kan man i princip när som helst sälja tillbaka spelet till spelbolaget. Vilken belopp man erbjuds för spelet beror delvis på insatsen på spelet men också hur oddsmarknaden har rört sig sedan dess. Ju bättre det ser ut för spelet, desto större belopp kan man få tillbaka. 

Leder det laget du har satsat på, det andra laget har fått rött kort eller liknande så är det positivt för ditt spel. Detsamma gäller för det omvända – har förutsättningarna försämrats och oddset gått upp för ditt spel så minskar den erbjudna summan. Spelbolagen använder sig av algoritmer för att bestämma den nuvarande sannolikheten för att spelet ska gå in – därtill tar de en extra marginal för att göra det lönsamt för dem själva!

Ska jag stänga mitt spel?

En av de absolut vanligaste frågorna i forum och bettingcommunities är hur man ska förhålla sig till att stänga spelet. Har man en högoddsare på kroken kan det kännas rätt i magen att ta ned risken och säkra en del av insatsen. Detsamma gäller om man har hittat ett bra spel innan matchen som har störtdykt i odds – då kan man tjäna pengar redan innan matchen startar. Det är väl aldrig fel att stänga spelet och säkra lite vinst? Faktum är att stänga spel är något man helt ska undvika.

Att stänga spelet innebär att man bort slumpmomentet i det kortsiktiga men kontentan blir att man tappar spelvärde och förväntad avkastning. Funktionen skapades av spelbolagen för att de skulle tjäna mer pengar – inte för att vara snälla. Vi tar ett exempel:

Du spelar 100 kr på att Everton ska vinna mot Liverpool till oddset 5.00. Matchen börjar lovande för Everton som gör mål efter bara 15 minuter och de lyckas hålla ledningen till halvtid. Att Everton ska vinna matchen nu har sänkts rejält på liveoddset och värdet på ditt spel har således gått upp. Spelbolaget kommer då att erbjuda dig ett belopp för att stänga spelet som är klart lägre än deras egentliga värdering – den så kallade sannolikheten. Inom odds och spel förändras värdet konstant och säljer du din position till 20-30% lägre än förväntat värde kommer det att ha en stor negativ påverkan på det långsiktiga resultatet – även om det ibland lyckas falla ut rätt.

En bra tumregel är således att aldrig sälja ditt spel – ha istället  is i magen och låt variansen ha sin gång. Det kan dock uppstå speciella undantag. Vissa bookies erbjuder samma belopp som insatsen innan matchen har börjat – har då något fundamentalt ändrats i värderingen är det givetvis ok att sälja spelet och leta nya värdespel. Men i övriga lägen är vår rekommendation att hålla dig borta från “stängknappen”

Låt spelet ha sin gång istället för att stänga spelet – det kommer ha en positiv på dina resultat”

Stänga oddset innan matchstart

Precis samma sak gäller innan matchen eller evenemanget har startat. Lyckas du ta ett bra spel som droppat rejält på oddsmarknaden finns i regel möjligheten att sälja spelet till en profit innan avspark – även här ska man hålla sig borta. Att oddset har droppat tyder på att värdet på ditt spel har ökat och istället för att nöja dig med en liten profit är det bättre att sitta lugnt i båten och låta spelet ha sin gång – det kommer att maximera din return of investment (ROI),  istället för att ge tillbaka en del av “edgen” tillbaka till spelbolaget. 

Som vi nämnt tidigare är det dock en ok att sälja tillbaka spelet innan matchen om du får tillbaka samma belopp som insatsen. Exempelvis erbjuder Bet365 en schysst cash-out där man i regel kan ångra sitt lagda spel – kanske har det kommit lagnyheter eller man har hittat bättre spelvärde i andra matcher.

Alternativ till Cash-out

Allt inom spel och betting är dock inte svart på vitt – det finns ibland argument till att ta ned risken på ett specifikt spel. Har man spelat för högre summor än man är bekväm med eller har en högoddsare på kroken kan man ibland leva med att tappa lite spelvärde för att minska exponeringen. Det är ingen olik situation för oss som gillar poolspel och Stryktipset – där har vi många gånger hamnat i en gynnsam situation där man spelar om miljontals kronor inför den sista matchen. Ett alternativ som vi flera gånger har använt oss av är så kallad “hedge”.

Vad menas med hedge? Det betyder att vi lägger pengar på den motsatta sidan – för att säkerhetsställa vinst oavsett utfall. Det går även att applicera på spel på odds – vilket spelbolagen har betydligt lägre marginal på än via sin stängningsfunktion. Hur headgear man sitt spel?

Du har lagt 100 kr på ett kombinationsspel som ger 100x pengarna. Det är bara en match kvar på kupongen och de tidigare matcherna har rättats gröna. Med andra ord vinner du 10 000 kr (100*100) om “Lag A” vinner sista matchen. Lag A ger 2.00 på oddset – vilket betyder att ditt nuvarande spel är värt ungefär 5000 kr (10 000 /2). Istället för att stänga spelet som kommer ge dig en bra bit under 5000 kr kan man istället lägga pengar på motsatt sida. 

Kolla hos vilket spelbolag där X2 på Lag B ger högst odds och placera 5000 kr. Då har du säkerhetsställt att du oavsett utfall vinner ca 5000 kr – vilket garanterat är högre än om du hade stängt spelet hos spelbolaget. När vi hedgar på betting brukar vi använda oss av antingen Bet365 eller Pinnacle – som i regel tar emot stora pengar och har konkurrenskraftiga odds. 

Varför kan jag inte stänga mitt spel?

Det kan bero på en rad olika faktorer. Alla spelbolag erbjuder inte funktionen så hos dessa bookies är det helt enkelt inte möjligt att stänga spelet. I andra fall kan det bero på att ditt spel värderas så pass lågt att du inte erbjuds någon summa för cash-out, att matchen är “låst” eller att spelbolaget helt enkelt inte erbjuder cash-out på evenemanget. Ta aldrig för givet att du alltid kan stänga ditt spel utan var medveten om att möjligheten kan försvinna – det går dock alltid att betta på motsatt sida, vilket i praktiken är ett bättre och mer effektivt sätt. 

Spelbolag där du kan stänga spel

Idag erbjuder många spelbolag möjlighet till Cash-out, som exempelvis Svenska Spel och Bet365. Kolla igenom vår kompletta lista över alla spelbolag i Sverige som har en cash out-funktion bland sitt utbud. Listan uppdateras regelbundet. 

Stänga spel – ja eller nej?

Vi sammanfattar ämnet med att konstatera att man ska undvika att stänga spelet och istället låta de ha sin naturliga gång. Det är enkelt att låta känslorna ta över inom spel på odds men betänk att om du alltid säljer din position när du spelar högoddsare är det teoretiskt sett bättre att undvika spela på höga odds snarare än att sälja bort värdet varje gång en möjlighet uppstår. Däremot kan det finnas tillfällen där stäng-funktionen kan användas på ett smart sätt – se bara till att det handlar om enstaka tillfällen och inte blir ett tydligt mönster. Vill man ta ned risken i specifika matcher är det bättre att spela på det motsatta oddset snarare än att casha ut.


Lär dig mer om betting