Boxing Day – höga förväntningar

Publicerades den 26 december 2023

Julafton och juldagen är överstökade med alla paket och all mat som det för de flesta innebär. Nu är det istället dags för alla Stryktipsälskares egna julafton – Boxing Day i England. En fullsmetad engelsk Stryktipskupong med 26 härliga miljoner i 13-rättspotten och totalt i alla prispooler kommer det delas ut över 40 miljoner kronor. Grymt inspirerande! Vi i Miljongänget har erfarenheten av att både spela och vinna dessa typer av rundor. För 5 år sedan landade vi totalt 9,5 miljoner i mellandagarna då Jackpoten var 25 miljoner i 13-rättspotten. Ett fint minne som alltid är skönt att ha i ryggen när man kliver in i dessa typer av rundor.

Det går naturligtvis att tänka på olika sätt dessa rundor och mycket handlar om vilken storlek du har på munnen. Hur mycket vill du kunna svälja? Det vill säga – mot vilket utdelningsintervall vill du spela dina rader? Ju större system du har, ju fler radkombinationer har du som du kan täcka upp av de totalt 1 594 323 radkombinationerna som finns där ute. Flera av dessa radkombinationerna har många av landets Stryktipsspelare på sitt system, det är de som innehåller många favorittecken. Det finns såklart också en hel del radkombinationer som bara några få eller ingen har på sina system.

I skenet av hur många radkombinationer det finns möjliga, ser vi också hur komplext och svårt spelformen Stryktipset är. Ett stort matematiskt system på exempelvis 7 hel, 4 halv och 2 spik täcker endast upp lite drygt 2,2% av alla möjliga radkombinationer. Det behöver således vaskas bort rätt många radkombinationer trots väldigt många garderingar. Här är det mest naturliga att välja ett par favoriter som spikar och du väljer således bort hundratusentals radkombinationer som hade innehållit utfallen där dina spikar inte vinner.

Utan att du tänker på det bygger du oftast ett system som viktar dina rader mer mot ett visst utdelningsintervall. Det är svårt att få allt för stor spridning även om det kan fördelas någorlunda brett. För att exemplifiera detta ska vi titta på två olika exempel där vi använder oss av reduceringsverktyget Reducering vid vårt bygge. Detta går att använda även vid matematiska systembyggen.

Nedan ser du hur raderna på två olika spelförslag för 864 rader (3 hel, 5 halv och 5 spik) fördelar sig.
Det ena spikar de största favoriterna och väljer halvgarderingar där underdogsen utelämnas.
Det andra systemet spikar fortsatt de tre av de på det första systemet fem största favoriterna. De två andra helgarderas och kompletteras av två andra spikar istället. Av de fem tillgängliga halvgarderingarna väljs två knappa favoriter bort och vi spelar istället med X och på underdog istället för X och favorit

Kortfattad beskriven skillnad på systemen har vi korrigerat två av spikarna och på de fem halvgarderingarna har två skiften gjorts mot den lägre streckade sidan av matchen. Via reducering.se går det med funktionen Utdelningsprognos få en ungefärlig bild av hur dina spelade rader riktats mot vilket utdelningsintervall.

Här ser vi tydligt hur systemens rader procentuellt fördelats sig. Det första systemets rader visas på de undre staplarna och indikerar att i stort sett 95% av de inlämnade raderna riktar in sig på utdelningar under 50.000 kr. Här finns alltså inte en enda möjlighet att kunna vinna ett par hundra tusen ens.

Den övre bilden visar det andra systemet, där någon favorits utelämnats och de fem spikarna inte är de fem största favoriterna. Inga stora förändringar men helt plötsligt ser vi att majoriteten av raderna riktar in sig på sexsiffriga utdelningar och här finns potential att få miljonutdelning.

Att ha koll på detta är en av nycklarna vid ditt bygge denna dag. Satsar du på att vinna stort – ja då måste du också bygga system som ger dig chansen för det. Att då använda funktionen Utdelningsprognos inne på Reducering är att starkt rekommendera, oavsett om du bygger matematiskt eller reducerade system.

Vi ska här i text bygga ett spelförslag på totalt 3888 rader i grundramen. Spelförslagets grundram finns att köpa in sig i som andelsspel för 98kr/andelen inne i vårt Svenska Spel-ombud under namnet Miljongängets Lilla ST Jackpot. Här finns även flertalet andra system från oss i Miljongänget och andra skickliga spelläggare. Är du osäker på hur du ska göra, häng på något av våra system som passar storleken på din plånbok. Vi har andelar i alla prisklasser – tänk på att alltid spela för pengar du har råd att undvara.

Spikförslag

Det är ingen lätt väg att gå när du bygger system denna dag. Spikarna och vilken typ de är, avgör hur du får agerar i nästa skede.

Liverpool – 76% – En av kupongens mest troliga vinnare. Streckas också hårt men det finns betydligt fler fällor att gå i under dagen. Förhoppningsvis håller Klopps mannar sig under 80% även om det troligen kommer nosa där uppe.

Middlesbrough – 62% – Möter Championships jumbo och är motiverat tydliga favoriter. Bortaplan aldrig kul i denna serie men här är strecken vettiga i förhållande till de vinstchanser som motsvaras.

Manchester United – 34% – Kvällsmatch kl 21:00 mot Aston Villa och den matchen som kommer att avgöra vart utdelningen hamnar. Det kommer att finnas hedge-möjligheter att säkra upp slantar vid ev. slagläge. I nuläget är United streckmässigt en fin spik då laget streckas på låga 30%. Kommer troligen röra sig upp mot 40%, men det ligger inom acceptansnivån.

Stoke – 22% – Fräckast spiken på lappen, även om United hamnar i ungefär samma kategori. I nuläget streckas Stoke på endast 22% trots att man är knapp favorit i matchen mot Birmingham. Brums är rejält överstreckade på 47% och underdog och då krysset inte utgör något speciellt megavärde löper vi linan ut och spikar.

Garderingar

Med ovan fyra spikar har vi valt en rätt offensiv väg mot hög utdelning. Många av de i övrigt hårt streckade lagen är garderade på kupongen. Vi har dock en del halvgarderingar (4st) att arbeta med. Vi behöver inte krångla till det allt för mycket här pga våra spikval. V utelämnar/vaskar i ett av de fyra fallen en överstreckad favorit. Hull streckas stenhårt trots i stort sett heljämn match mot Sunderland och att utelämna hemmasegern till förmån för X och bortaseger är aldrig et dåligt val spelteoretiskt.

På övriga tre halvor väljer vi en defensiv väg och utelämnar en fotbollsmatch, i de flesta fall, minst troliga tecken – krysset. Det är sällan det ges något extra stort spelvärde på X. Visserligen ska det sägas att i flera av fallen hade det varit mer spelvärde att välja krysset före favoriten i matchen, men då ska vi också sägas att vi på samma gång höjer ribban i svårighetsgrad. En gyllene medelväg är ofta att föredra.

Reduceringar

Med Reducering fantastiska verktyg kan vi se att hälften av vår grundrams 3888 rader riktar sig mot utdelningar på en halv miljon eller högre. En bra start.

Här finns i stort sett inga rader som är dåliga att spela med vinklen att potten inte kommer räcka till. Pengapåsen idag är tillräckligt stor för att få betalt även för svåra utfall. Däremot finns det risk att vissa utfall blir underbetalda i förhållande till deras svårighetsgrad. Sådant ska vi försöka undvika. Om vi väl träffar med våra inlämnade rader ska vi minsann har i så stor utsträckning som möjligt – ha rätt betalt. Dessutom gäller det att rätta munnen efter matsäcken – det kommer finnas fin deg att slåss om i de facken där vi riktat in våra rader.

Vi viktar mot värdetecken och fokuserar våra inlämnade rader än mer mot ett visst spann genom två olika reduceringskrav.

Gul reducering: Två värdesidor markeras där kravet blir att minst 1 ”bortasida” behöver sitta.

Röd reducering: Två hårt streckade favoriter med goda vinstchanser markeras – Coventry och Southampton. Vi sätter ut kravet att exakt en av dessa ska segra. På detta sätt fokuserar vi våra inlämnade rader kring utdelningsspannet 100.000 kr till 1.000.000kr. Ett vettigt spann där många av utfallen på dagens radkombinationer kommer att finnas med.

Systemet i sin helhet, som nu är nere på 1536 rader, hittar du nedan och det är färdigt att inspireras av eller för den delen att lämnas in rakt av.

Boxing Day – system av Miljongänget (1536 rader)

 

 

 

 

Skrällen
  • Sunderland
team-skrallen
Spiken
  • Manchester United
team-spiken
Draget
  • Stoke
team-draget
Miljongängets andelsspel