Överlägsna Messi och stjärnskottet Openda – Datasummering av säsongsstarten

Europas bästa svenskar utanför toppligorna

Allsvenskan och de fem största ligorna i Europa är de som i Sverige ständigt får mest uppmärksamhet, och följaktligen är det svenskarna i dessa ligor som det allt som oftast pratas om. Svenska proffs utanför den sextetten av ligor är det dock gott om och givetvis ska de också få sin släng av strålkastarljus när de väl förtjänar det. Här är således tolv svenska utlandsproffs, som varken spelar i Allsvenskan eller topp-5 ligorna i Europa, som imponerat under de första månaderna på säsongen 2022/2023.

Viktor Claesson, 30 – FC Köpenhamn

Viktor Claesson gjorde som många andra fotbollsspelare med Ryssland som hemvist och sökte sig om efter nya alternativ tidigare under året. Han omgärdades av intensiva rykten gällande en flytt till Allsvenskan men i slutändan hamnade han på andra sidan sundet och i FC Köpenhamn. Där har det förutom Champions League-spel och en ligatitel (även om Claesson bara spelade en dryg handfull matcher i våras) blivit en kanonstart på ett personligt plan under denna säsong.

Claessons nio mål plus assist är näst bäst i ligan och de underliggande siffrorna är i paritet med de allra bästa. Så även fast 30-åringen fått viss kritik för sina landslagsprestationer det senaste året så fortsätter han leverera på klubblagsnivå.

Mikael Ishak, 29 – Lech Poznan

Anfallaren var högst bidragande till Lech Poznans ligatitel under fjolårssäsongen med sina 18 mål och andraplats i skytteligan. Starten på denna säsong har inte riktigt bjudit på samma målfrekvens i ligaspelet, i Europa Conference League har det dock blivit succé, men det är fortfarande underliggande siffror som ser bra ut.

Zoomar man dessutom ut och tittar på svenskens xG (straffar exkluderade) under det sista året så ser man att han placerar sig i det absoluta toppskiktet i Ekstraklasa. Ishak är numera en etablerad målskytt och om han bestämmer sig för att vända hem till Sverige inom den närmsta tiden är det bara de absolut bästa lagen som ska vara aktuella.

Pontus Almqvist, 23 – Pogon Szczecin

En annan svensk som går starkt i Polen är den tidigare Norrköpingspelaren Pontus Almqvist. Anfallaren gick till Pogon Szczecin på lån från Rostov i somras och succén har inte låtit vänta på sig. Fyra mål och tre assist räcker för att placera honom som den nionde bästa poängspelaren denna säsong och sett till de underliggande siffrorna är det ingen slump att explosionen kommit.

23-åringen är ett lika stort målhot som kreativt hot och dessutom gillar han att droppa ur den centrala anfallspositionen för att få bollen på fötterna och utmana motståndarspelarna, något han gör med bravur. Fortsätter Almqvist såhär säsongen ut så kommer han kunna välja mellan ett stort antal klubbar efter säsongen.

Anton Saletros, 26 – Sarpsborg

Även om Anton Saletros hade stunder i AIK när han visade prov på stor potential och fina kvaliteter så var det inte förrän han lämnade sin barndomsklubb det riktiga genombrottet kom. Under Stefan Billborns ledning i Sarpsborg har Saletros gått från en användbar central mittfältare till en av ligans bästa på sin position.

Saletros spider är mer eller mindre så bra den kan bli och förutom att han är navet i deras spel med bollen, allting går genom honom och han bryter motståndarens linjer frekvent, så bidrar han i chansskapande på sista tredjedel med mängder av framspelningar och en hel del touch i offensivt straffområde. Att AIK:are drömmer om en återkomst är inte konstigt men faktum är att 26-åringen är redo för en större scen.

Kristoffer Olsson, 27 – FC Midtjylland

Den svenske landslagsmannen har haft några tuffare säsonger med tveksamma landslags- och klubblagsprestationer. En flytt tillbaka till bekanta miljöer i FC Midtjylland verkar dock haft en positiv inverkan på svensken vars första tid i Danmark gett sken av den gamla Kristoffer Olsson.

Att ta bollen framåt och skapa chanser framåt har alltid varit Olssons adelsmärke och när det inte fungerar är han oftare en belastning än en tillgång. Inledningen på denna säsong har dock varit suverän ur de perspektiven då svensken är den centrala mittfältare som tar bollen framåt näst mest frekvent medan han är över medianen vad gäller ”Expected assists (xA)” per 90. Ett tecken på en spelare som är på väg att hitta rätt igen.

Kristoffer Peterson, 27 – Fortuna Düsseldorf

Det känns som Kristoffer Peterson varit med i en evighet men yttern med sju olika klubbar på CV:t de senaste nio åren är fortfarande bara 27 år gammal. Numera huserar han i tyska andraligan och Fortuna Düsseldorf och han har fått en kanonstart på säsongen.


Från sin utgångsposition till vänster har han mäktat med 2+2 på knappt sju hela matcher vilket är starka papper. Dessutom påvisar de underliggande siffrorna att han är en av seriens bästa chansskapare medan han lyckas med flertalet dribblingar per match och ofta driver bollen lyckosamt längre sträckor. Underlaget är visserligen litet men om Peterson kan fortsätta på det här spåret och hans lag hänger på i toppen så är det inte omöjligt att det blir Bundesliga nästa säsong för svensken.

Niclas Eliasson, 26 – AEK Athen

Den 26-åriga yttern kom från några bra år i England och Frankrike innan han i somras landade in i Greklan och Aten. Väl där har Eliasson snabbt visat prov på sina spetsegenskaper och fem asisst denna säsong är fler än någon annan mäktat med.

En titt på de två statistiska kategorier där svensken är som allra bäst, en-mot-en spelet och den förväntade assistsiffran, ger också bevis på att han sticker ut jämfört med sina ytterkollegor. Ingen ytter i ligan har ett högre xA per 90-värde än Eliasson och bara en lyckas med fler dribblingar. Nu har han visserligen bara spelat strax över 500 minuter men de tidiga tendenserna är lovande.

Emil Hansson, 24 – Heracles

Emil Hansson är lika mycket svensk som norsk med en förälder från varje land men han har representerat båda nationerna på ungdomslandslagsnivå. Om A-landslaget någonsin blir aktuellt återstår att se men det går inte att blunda för att han gjort sju mål och sju assist under de inledande 13 matcherna i nederländska andraligan denna säsong.


En titt på hans spider slår visserligen fast att den där målkvoten är i högsta laget sett till hur ofta han kommer till farligheter själv men den kreativa biten är det inget fel på. Dessutom tar han sig förbi sina motspelare oftare än de allra flesta.

Ytterbackarna i Danmark

De sista spelarna som nämns får ta att de blir ihop klumpade men spelar man på samma position och har styrkorna i samma del av spelet blir det rimligast så. Adam Andersson, Joel Andersson och Eric Kahl är alla verksamma som ytterbackar i danska Superligaen och åtminstone två av dem har börjat säsongen på ett imponerande sätt. Något överraskande är det dock den mest landslagsmeriterade, Joel, som ur ett dataperspektiv ser sämst ut.

Chansskapandet och progressiviteten med boll är trions styrkor och för Adam Andersson och Kahl har det varit tydligt under säsongens första veckor. Båda är klart över medianen i båda kategorierna och ingen har mer än sju namn före sig åt något håll. För Joels del har det gått tyngre men med hans tidigare säsonger i ryggsäcken så är det nog bara en tidsfråga innan han är tillbaka på gamla nivåer.