fotboll

Inför: VM 2022 – Grupp D, E och F

Grupp D

  1. Frankrike

På ett individuellt plan förmodligen världens bästa landslag men skador på Paul Pogba och N’Golo Kanté försämrar deras chanser, dessutom har de Didier Deschamps på tränarbänken vilket inte är ett plus 2022. Elvan de kommer ställa på benen är dock oavsett vad en av turneringens absolut bästa och på förhand är det nog bara brassarna jag tydligt håller före. Kylian Mbappé har alla chanser att bli VM:s bästa spelare och kommer från en fin höst med PSG, och med lekkamrater som Benzema och Griezmann så kan det nästan inte bli annat än kul (även om de inte riktigt klickat som trio än).

2. Danmark

Lika tydligt som Frankrike är etta, är Danmark tvåa. EM-succén var ingen tillfällighet utan VM-kvalet blev minst lika succéartat. 9-0-1 och 30-3 i målskillnad är en galen resultatrad och kastar än mer ljus på Kasper Hjulmands tränargärning. Om fransoserna inte hittar till sin högstanivå, vilket inte är omöjligt givet de frågetecken som ändå finns, så skulle Danmark kunna störa dem. Lyckas de med det har de en rätt behaglig resa till kvartsfinal, kommer de istället tvåa, vilket är troligt, finns det stor risk att Argentina väntar i åttondelsfinal.

3. Australien

Det är en ocean av kvalitet från Danmark ner till både Australien och Tunisien vilket gör att skrällchanserna i den här gruppen från de två sämst rankade nationerna är små. Supertalangen Garang Kuol, 18 år, ger dock viss anledning till optimism och en anledning att alltid ha ett öga på australiensarna. Kuol har gjort bisarra sex mål och tre assist på knappa 300 minuters seniorfotboll i australiensiska ligan och är redan värvad av Newcastle. Huruvida speltiden i VM blir särskilt stor återstår att se.

4. Tunisien

Tunisierna får nöja sig med att vara fjärderankade här och kan på sin höjd ta sig förbi Australien, men bättre än så är de inte. Wahbi Khazri är fortsatt lagets stjärna och stora kreativa hot men särskilt mycket mer än så har inte nordafrikanerna. I VM har de aldrig tagit sig förbi gruppspelet och i senaste afrikanska mästerskapen, förra året, blev det uttåg i kvartsfinal.

REKLAM: HÄMTA ETT GRATISSPEL VÄRT 1500 SEK TILL FOTBOLLS-VM

Grupp E

  1. Spanien

En av två tungviktare i denna grupp som helt handlar om Spanien och Tyskland. Duon kommer gå vidare, men frågan är vilket landslag som står sig starkast. Spanjorerna får min röst och det till stor del på grund av Luis Enrique som visat att han trots begränsad kvalitet, jämfört med flera andra toppnationer är truppen inte fullt så stark, lyckats implementera ett vägvinnande spel som gör att de ofta kontrollerar matcher. I Pedri har de x-faktor och en av världens bästa på sin position och det senare kan också sägas om mittfältskollegan Rodri. I övrigt är det spelare från någon enstaka hylla ner men som kollektiv är de fantastiska. En outsider till VM-pokalen.

2. Tyskland

Så extremt mycket skiljer det inte mellan Tyskland och Spanien och det finns säkerligen de som håller de förstnämnda högre. Hansi Flick har gjort ett bra jobb sedan han tog över efter Jogi Löw och de lär vara mycket slagkraftiga i Qatar. Startelvan är stark men det finns frågetecken i backlinjen, både vad gäller spets och bredd. Men får de ordning på det så kan de mycket väl gå hela vägen.

3. Japan

Ett i mitt tycke mycket spännande landslag så att de då hamnat i den här omöjliga gruppen är trist. Truppen är lovande med flertalet spelare i toppligorna i Europa. Take Kubo ger x-faktor och Takehiro Tomiyasu stailitet där bak. Lägg där till en innermittfältsduo med Wataru Endo och Hidemasa Morita och det finns alla möjligheter för bra fotboll. Men återigen, Spanien och Tyskland är med största sannolikhet omöjliga att rå på.

4. Costa Rica

Costa Rica värderas som ett av VM:s sämre landslag och även om det troligtvis är korrekt så ska de inte underskattas. De har ett gäng landskamper i rad utan förlust och var nära att knipa en direktplats till Qatar, men USA snuvade dem på den med en hårsmån. Centralamerikanernas trupp ger för övrigt väldigt mycket ”sista-kvällen-med-gänget” vibbar då medelåldern är hög och antalet landskamper många. Spelare som Celso Borges, Bryan Ruiz och Joel Campbell gör troligtvis sina sista världsmästerskap.

REKLAM: HÄMTA ETT GRATISSPEL VÄRT 500 SEK TILL FOTBOLLS-VM

Grupp F

  1. Belgien

Belgiens trupp är svagare än på länge men de har ingen riktigt het utmanare i gruppen som gör att jag tror på en skräll. Med Kevin De Bruyne i laget har man dessutom ett vapen få andra landslag sitter inne på. I höstens Nations League-gruppspel slutade de också klart bakom Nederländerna vilket kanske är en fingervisning om slagstyrkan på detta lag.

2. Kroatien

Det ska mycket till för att de regerande finalisterna upprepar succén och både VM-kvalet och Nations League-hösten visar att de är en bit ifrån toppnationerna. Truppen är spännande med yngre förmågor som Lovro Majer, Borna Sosa och Josko Gvardiol kryddat med mer rutinerade namn som Mateo Kovacic, Luka Modric och Ivan Perisic. Startelvan är stark, bredden sämre, men om det vill sig väl så har kroaterna alltid potential att gå långt.

3. Marocko

Amine Harits skada i sista matchen innan VM-uppehållet var ett stort slag mot Marocko då Marseillespelaren kommer från en fin höst och förväntades att starta i VM. Hakim Ziyech och Soufiane Boufal säkerställer dock att kreativ kraft ändå finns och Youssef En-Nesyri ger målfarlighet. Achraf Hakimi är alltjämt den stora stjärnan dock. Som ni hör finns det individuell kvalitet, frågan är bara hur kollektivet sköter sig. De senaste landskamperna har dock sett lovande ut, vilket gör att de är min favorit till tredjeplatsen före Kanada.

4. Kanada

Det kanadensiska fotbollsundret har det börjat pratats om under de sista åren då kanadickerna gått från att vara ett uselt landslag i en hockeytokig nation till att nästintill nå regionrivalerna USA och Mexikos nivå. Alphonso Davies är världsstjärnan som ska leda dem i VM och i en grupp där det finns läge att skrälla så är hoppfullheten stor. Jonathan David är ytterligare en toppspelare som kommer få dra ett tungt lass offensivt. Precis som Marocko så är de ett potentiellt uppstickargäng som Kroatien och Belgien måste se upp med.