Anteckningsblock getingboet

Genomgång av Premier League: Del 2 – Getingboet

Här kommer den andra delen (av fem) av min gissning på hur Premier League slutar säsongen 23/24. Den här gången hoppar vi ett litet hack uppåt i tabellen till plats 13 – 18, vilket jag tror kommer att bli ett riktigt getingbo. I sista omgången möts bland annat två av dessa klubbar och det är inte omöjligt att det fäller avgörandet. 

Placering 18 – Wolverhampton

Slutpoäng: 37

Att säga att det råder kaos i Wolves är möjligen en överdrift, men det är onekligen lite turbulent. Lopetegui nämnde redan i slutet av förra säsongen att han var osäker på om han skulle fortsätta, bland annat till följd av att ledningen i Wolves flaggade för lite ekonomiska problem. Efter att ha bestämt sig för trots allt köra på så har transferfönstret varit en stor besvikelse och Lopetegui har flera gånger öppet gått ut i media och klagat över att truppen inte är tillräckligt bra för att hålla sig kvar. Klubbens ordförande släppte förra veckan ett öppet brev där han konstaterade att det inte är möjligt med värvningar just nu för att man riskerar att inte nå krav i FFP. Denna sommar har man sålt Collins, Neves, Coady (ut på lån ifjol), Giles (ut på lån ifjol), Jimenéz, Kawabe och Sarkic samt brutit kontraktet med Costa, Moutinho och Traoré. In har man endast gjort klart med Cunha och Traoré (som bägge var i klubben på lån förra säsongen) och fått in Doherty samt King som free transfers. Dessutom ryktas flera ytterligare spelare, bland annat Jonny, Bolly, Cundle, Joardao, Campbell, Guedes och Podence vara på väg ut. Av de få spelare som faktiskt då är kvar i truppen så har Doherty inte spelat på 12 månder medan Traore, Neto och Kalajdzic precis är tillbaka efter ordentliga skador. Lägg slutligen till att Wolves räddades lite ifjol av att man var ett av de lag med minst antal skador.

Det kan också tilläggas att Wolves ifjol hade klart lägst xG i ligan av samtliga lag och gjorde även minst antal mål. En av toppmålskyttarna är borta och den andra ryktas bort. Att man inte blev mer inblandade i nedflyttningsstriden var väldigt lyckosamt. Den här gången tror jag inte man kan undvika den – iallafall om inte situationen förändras snabbt.

Möjliga långtidsspel

1. Brentford före Wolverhampton @ 1.80 (Bet365). Klassskillnad även utan Toney från start.
2. Cunha Ö5.5 mål @ 1.71 (Svenska Spel). Värvas in för att spela längst fram och startat där i flera försäsongsmatcher.
3. Wolves att åka ned @ 4.00 (Unibet). Ska ned till iallfall @ 3.00 enligt mig.

Bet365 Bet365

1 500 kr bonus

Oddsbonus upp till 1500 spelkrediter. Minimuminsats 50 kr, lägsta odds 1,20, inget omsättningskrav. Erbjudandet gäller för nya kunder.

Hämta bonus

Placering 17 – Nottingham Forest

Slutpoäng: 38

Forest hade som bekant en massiv spelaromsättning ifjol, men i år har det varit desto tystare. Cooper har inte varit helnöjd med hur transferfönstret har fortlöpt, där Elanga och Aina är de enda tillskotten. Jag tycker dock inte det är brist på spelarmaterial som kommer bli det eventuella fallet, åtminstone inte framåt. Gibbs-White och Awoniyi visade flera gånger upp hur farliga man är, inte minst i kontringsspelet. Dessutom har man mer eller mindre gjort klart med Turner från Arsenal och då har man en hyfsat stark PL-målvakt (även om jag hellre föredragit att man fått klart med Henderson). För mig handlar det istället om att man saknar ett eget grundspel och begår alltför många enkla misstag. Under försäsongen har man saknat Gibbs-White (varit iväg med England U-21), Johnson (skadad) och Awoniyi i flera matcher, vilket hade kunnat ursäkta en utebliven målskörd, men det är den usla defensiven som istället skrämt mig. Kollar vi dessutom på underliggande för andra halvan av säsongen var man sämst av samtliga lag. Dessutom har vi den klassiska ”second season syndrome”. Jag tror man kommer behöva slita ordentligt för att inte åka ned.

Möjliga långtidsspel

1. Gibbs-White ö5.5 mål @ 1.85 (Unibet). Hade över 6 i xG ifjol och lär bara få mer förtroende efter en fin EM-turnering. Svenska Spel har klart högre lina.

Placering 16 – Everton

Slutpoäng: 38

I klassiska Everton hittar vi ytterligare en tränare som inte är nöjd med sin klubbs transferfönster. Sean Dyche anlände i slutet av januari och lyckades hålla kvar klubben i ett läge där man var klar favorit på att åka ned, men han har inte riktigt fått mycket mer att jobba med under sommaren. Man återkallade ju Simms i januari men väljer alltså sälja honom för 7m euro nu? Idiotiskt. Annars har man fått in Danjuma på lån från Villarreal, men han har dessvärre redan lyckats dra på sig en skada. Skadebekymmer, om än små, har också drabbat Tarkowski nu inför premiären. Det är kanske den viktigaste spelaren, tillsammans med Pickford, att man håller hel denna säsong för att Everton ska hålla sig kvar och han spelade just samtliga minuter ifjol. Calwert-Lewin är tillbaka igen efter sin skada och fått spela 2 x 45 minuter under försäsongen. Likaså har Mykolenko och Coleman inte spelat under sommaren pga skador, vilket är en av anledningarna till att 38-årige Young plockades in på free transfer. Hade man inte haft Sean Dyche tror jag man hade åkt ned, men nu tror jag man håller sig kvar med nöd och näppe.

Möjliga långtidsspel

1. Calwert-Lewin Ö6.5 mål @ 1.80 (Unibet). Tillbaka från skada och lagets bästa anfallare. Dessutom på straffar. Kamp mot skador.

Placering 15 – Burnley

Slutpoäng: 40

Lovorden till Burnley och framför allt Vincent Kompany var många efter att man sprang igenom Championship på ett imponerande sätt. Även om jag också fascinerade av hur snabbt man lyckats vända ett destruktivt fotbollslag till spelförande dominans, tror jag ändå att det inte blir riktigt lika lätt denna säsong som vissa antyder. Det gäller att komma ihåg att truppen ifjol hade flera viktiga lånespelare, inte minst Tella (lagets toppmålskytt), Maatsen (offensiv ordinarie vänsterback) och Harwood-Bellis (lagets bästa (?) spelare ifjol). Dock gör man en del bra värvningar, där jag framför allt gillar O’Shea (WBA:s bäst mittback) och Trafford (hjälte i U20-VM). Man betalar också en del pengar för anfallaren Amdouni, men jag vet inte riktigt var man har honom. I anfallet har man också Obafemi (som dock är skadad), Foster, Redmond och Jay Rodriguez, men alla dessa känns också mer som Championship-anfallare än PL-spelare. Blandade resultat på försäsongen och har ingen riktig tydlig tes om laget.

Möjliga långtidsspel

1. Foster att göra flest mål för Burnley @ 26.00 (Bet365/Unibet). Tror givetvis att Amdouni ska vara favorit, men fått lite mer speltid (och gjort det lite bättre) än väntat under försäsongen. Kan vara roligt shout.

Placering 14 – Fulham

Slutpoäng: 40

Jag var haussig på Fulham-aktier förra året och träffade rätt, men då tog faktiskt London-laget betydligt fler poäng än man faktiskt förtjänade. Klubben hade faktiskt högst xGA av samtliga lag i ligan (diffar lite beroende på källa), men så mycket som tio lag släppte in fler mål än dem. Till den här säsongen är jag betydligt mer pessimistisk och det finns fler anledningar, utöver fjolårets svaga underliggande, bakom det. Först och främst är jag inte helt övertygad av transferfönstret. Bassey är förvisso en mycket klok värvning, men Mitrovics utspel om att han vägrar spela för klubben kombinerat med en Marco Silva som bönar och ber efter att få in ytterbackar och fler yttermittfältare bådar inte gott. Jimenez kommer in för en rätt billig peng, men han har inte heller riktigt varit sig själv efter huvudskadan. Dessutom har både Willian och Joao Palhinha fått en del jobbiga bud på sig, där den sistnämnda dessutom ådrog sig en lättare (?) skada på USA-turnén. Just skador är också en annan påverkande faktor. Efter West Ham, Wolves och Sheffield United har Fulham en av ligans tunnaste trupper och förra året hade man mycket flyt med skador (näst minst antal skador samt i botten även sett till missade matcher pga skador). Jag vet inte om man har samma tur den här säsongen och då kommer det att bli jobbigt.

Möjliga långtidsspel

1. Fulham U43 points @ 1.80 (Bet365).
2. Fulham att åka ned @ 4.50 (Bet365/Unibet). Jag har dem förvisso inte att åka ned, men kännbart nära. Tycker @ 4.50 är smygvärde.

Placering 13 – Bournemouth

Slutpoäng: 41

När Gary O’Neil fick kicken efter att räddat kvar Bournemouth så höjde nog en del, undertecknad inkluderad, på ögonbrynen och tänkte att klubben nog får det oerhört tufft kommande säsong. Däremot vände sentimentet rätt kvickt efter att det blev klart att Iraola ersätter den sparkade engelsmannen. Iraola är mest kände för sitt arbete med Rayo Vallecano där han först tog upp dem till höstadivisionen och sedan nådde 12:e resp. 11:e-placering med en rät medioker trupp. Ifjol låg man dessutom länge på en Europaplats. Klubben har under dessa år präglats av en intensiv fotboll med otroligt hög press (han är delvis skolad av Bielsa), vilket öppnar för lite mer offensiv och underhållande fotboll på Vitality Stadium igen. Dessutom har man i vintras fått in nya amerikanska ägare som är betydligt öppnare med plånboken än tidigare. Det har medfört att man lyckats landa många spännande unga nyförvärv, bland annat vänsterbacken Kerkez, offensiva Traoré och Kluivert samt mittfältaren Faivre. Just för tillfället har man det dock lite kämpigt då ordinarie högerback Smith blivit skadad, man skeppade iväg Stacey i sommar samt den enda kvarvarande högerbacken (Fredericks) inte är tillbaka från sina skadebekymmer.

Jag tror Bournemouth blir riktigt sevärda i år och antingen får man samma effekt som i La Liga eller så faller man pladask. Det är ju tråkigt att helt följa oddsmarknadens ranking så jag säger här att man lyckats träffa rätt och slänger in dem på 13:e plats. Det ska dock sägas att marginalen ned till strecket är oerhört tunn, vilket är en av anledningarna till att jag valde att släppa alla dessa lag i ett och samma segment.

Möjliga långtidsspel

1. Bournemouth att vinna ligan med +50 handikapp @ 17.00 (Bet365).
2. Bournemouth O38.5p @ 2.20 (Pinnacle)

Bet365 Bet365

1 500 kr bonus

Oddsbonus upp till 1500 spelkrediter. Minimuminsats 50 kr, lägsta odds 1,20, inget omsättningskrav. Erbjudandet gäller för nya kunder.

Hämta bonus

Fler speltips

Speltips fotboll från Brigaden SB
20 Jul 17:30
Fotboll
BP vs Hammarby
20 Jul 17:30
Spelbolag
Odds
2,56/1,75
Speltips
BB/Hörn-Hcp.
n
01 Jun 21:00
Fotboll
Borussia Dortmund vs Real Madrid
01 Jun 21:00
Spelbolag
Odds
1.70 - 3.65
Speltips
Flera
n
26 May 15:20
Ishockey
Hockey vs VM
26 May 15:20
Spelbolag
Odds
2.25 - 4.50
Speltips
Flera
VISA ALLA SPELTIPS