Inför Champions League: Grupp D, E och F

Tankar om Champions League-lottningen

Under måndagen lottades Champions Leagues åttondelsfinaler och det är några riktiga kanonmatcher som ligger framför oss. Som alltid så är det dock en enormt lång tid mellan lottning och matchstart så man har lärt sig att styrkeförhållandena lagen emellan i skrivande stund inte behöver vara detsamma som i februari. Men med det sagt, här följer tankar och chansuppskattning baserat på nuläget:

Milan – Tottenham

Tottenham har gått trögt prestationsmässigt under hösten men ändå fått med sig bra resultat. Huruvida tredjeplatsen i ligan och gruppsegern i Champions League faktiskt är en avspegling av deras faktiska kvalitet ställer jag mig alltså tveksam till. Hursomhelst så är de starkare än Milan, trots att de senare är regerande ligamästare så har det hackat lite under denna säsong vilket synts både i ligan och Europaspelet. Men helt chanslösa är inte ”Rossoneri”, sett till hur läget är just nu.

Uppskattad chans till avancemang: 42%-58%

PSG – Bayern München

PSG tappade spektakulärt förstaplatsen i gruppen efter att Benfica vunnit med precis så många mål de behövde över Maccabi Haifa vilket öppnade för en åttondelslottning som denna. Detta hade kunnat vara en rimlig final men nu ska alltså en av dessa jättar, som båda är bland de fyra bästa lagen i Europa, elimineras redan i slutspelets första runda.

PSG har sett betydligt bättre ut under Christophe Galtier än Mauricio Pochettino så att de på allvar kan slåss om Champions League-titeln i år, så länge de tar sig förbi Bayern, är givet. Lionel Messi, Kylian Mbappé och Neymar har alla hittat varandra på ett bra sätt och så länger det fortsätter såhär så blir de svårstoppade. Tyskarna är dock ett lag som är kapabla till det även om det är något i maskineriet som inte är lika självgående som vanligt. Med det sagt är de fortfarande fantastiska.

Uppskattad chans till avancemang: 45%-55%

Borussia Dortmund – Chelsea

Chelsea får bära ett tungt favoritskap här med tanke på den stora skillnaden i grundkvalitet men det är samtidigt ett Chelsea som just nu går att störa. Avskedningen av Thomas Tuchel var högst tveksam och Graham Potters första veckor har gått från lovande till ifrågasatta på kort tid. Med det sagt är inte Borussia Dortmund på någon perfekt plats de heller utan prestationerna har minst sagt varit svajiga.

Uppskattad chans till avancemang: 35%-65%

Club Brugge – Benfica

Inte den åttondelsfinal som kommer bli mest uppsnackad men båda klubbarna förtjänar beröm för sina gruppspel. Benfica är kanske hela Champions League-höstens stora sensation då de snuvade PSG på förstaplatsen i sista omgången, dessutom går de som tåget hemma i Portugal där de mer eller mindre vunnit varenda match. Spelet de bjuder på är av hög kvalitet och precis i linje med vad man ska förvänta sig av titelvinnande lag. Club Brugge har kanske inte övertygat på samma sätt, utan där har det snarare handlat om bra insatser men där de haft marginalerna med sig. På ett individuellt plan har nyförvärvet från Barcelona, Ferran Jutglá, presenterat sig på allvar och det är inte omöjligt att han syns till i de riktigt stora ligorna om några år.

Uppskattad chans till avancemang: 30%-70%

Eintracht Frankfurt – Napoli

Om Benfica var Champions Leagues stora sensation så blir Napoli hela Europas stora sensation. Luciano Spallettis mannar var ordentligt nedsnackade inför säsongen men tre månader in så har de vunnit sin Champions League-grupp och leder Serie A i överlägsen stil. Khvicha ”Kvaradona” Kvaratskhelia är namnet på allas läppar och känslan är att han på egen hand kan bära detta Napoli hur långt som helst. Eintracht Frankfurt bör bli en munsbit för napolitanarna för det var inte utan en del tur de tog sig vidare ur gruppen. Kvaliteter finns hos de regerande Europa League-mästarna men SÅ bra är de inte.

Uppskattad chans till avancemang: 30%-70%

Liverpool – Real Madrid

Det stora tungviktsmötet tillsammans med PSG – Bayern München men frågan är om inte detta är ännu mer ovisst. Inför säsongen höll jag personligen Liverpool klart före Real men de förstnämndas utveckling har varit allt annat än positiv. Förstaplatsen i gruppen brände de och i ligan har det mesta gått i mot dem. Mycket kan hända på tre månader och Liverpool lär få tillbaka några nyckelspelare de fått klara sig utan men framtiden känns trots det oviss. Real Madrid å sin sida har fortsatt på fjolårssäsongen, där de mirakulöst vann Champions League, med att vara fenomenala offensivt men skakigare defensivt.

Uppskattad chans till avancemang: 52%-48%

Inter – Porto

Inter har hackat under hösten på ett sätt få förväntade sig men trots det lyckades de smita före Barcelona i kampen om andraplatsen bakom Bayern München. Riktigt lika dåliga som åttondeplatsen i Serie A är de dock inte utan sanningen ligger någonstans där emellan. Oavsett vad så kliver de in här som klara favoriter då portugisiska ligan är några snäpp ner kontra den italienska. Väl där gör Porto det bra men suveräna Benfica kan de inte rå på just nu.

Uppskattad chans till avancemang: 58%-42%

Leipzig – Manchester City

Den mest ensidiga av samtliga åttondelar och även om Leipzig spelat upp sig efter tränarbytet till Marco Rose så kommer de inte ha en chans mot Manchester City. Pep Guardiolas mannar ser precis lika bra ut som alltid och Erling Haalands intåg har tagit dem till en ny nivå.

Uppskattad chans till avancemang: 15%-85%