Stryktipset Svenska Spel

Varför minskad omsättning på Stryktipset år 2022?

När år 2022 gjorde bokslut roade vi oss med att sammanställa lite siffror från Svenska Spel och Stryktipset. Det spelades totalt 52 omgångar Stryktips under året och den genomsnittliga omsättningen var 22,7 miljoner kronor. Låter det högt eller lågt? Låt oss sätta det i ett sammanhang!

Omsättning år för år:
2022: 22,7 miljoner

2021: 26,6 miljoner

2020: 26,3 miljoner

2019: 25,3 miljoner

2018: 24,4 miljoner

Det blev alltså ett abrupt slut på den stigande trenden från år 2018 och framåt. Snittomsättningen sjönk med hela 15 % jämfört med året innan. Vad ligger bakom denna kraftiga minskning? Vi listar ett antal tänkbara anledningar till att omsättningen på Stryktipset minskade år 2022 och avslutar med en sammanfattning.

Lågkonjunktur?

Ingen har väl missat det oroliga läget i världen, både politiskt och ekonomiskt. Att hushållen har fått mindre marginaler på grund av räntehöjningar, energipriser och allmän inflation är nog en faktor som kan påverka även spelandet i allmänhet och Stryktipset i synnerhet. Tidigare undersökningar har visat att det i genomsnitt läggs 2,5-2,8 % av hushållens inkomster på spel och lotterier. Men dessa siffror har dock varit relativt stabila även i lågkonjunktur, så frågan är om det verkligen har så stor påverkan redan nu? Vi är skeptiska till detta och tror inte att hushållens ekonomi (ännu?) påverkat omsättningen på Stryktipset i någon större omfattning.

VM-uppehållet?

Under år 2022 var det två längre uppehåll från de heta Stryktipsrundorna med engelsk toppfotboll på lappen. Dels det vanliga sommaruppehållet i juni-juli men även ett sex veckor långt uppehåll för fotbolls-VM som avgjordes i november-december. 

De sex omgångarna under VM-uppehållet, som innehöll många udda matcher, snittade bara 16,0 miljoner i omsättning och drar då givetvis ner totala omsättningen för året. Här har vi alltså en faktor som bevisligen påverkar den lägre omsättningen år 2022!

fotboll

Insättningsgränser?

I januari år 2022 införde Svenska Spel nyheten om insättningsgränser. De inför individuella insättningsgränser som baserades på taxerad inkomst. Detta påverkade många, framförallt storspelare. Vi tycker att nyheten om insättningsgränser var en sund nyhet, gränsen kan hindra de som har problem med spel och som har svårt att begränsa utgifterna på spel.

Möjlighet fanns att få en uppdaterad insättningsgräns om Svenska Spel kontaktades och personen kan påvisa en större inkomst eller förmögenhet än vad de beräknat sina gränser på. Det har säkert en hel del passat på att göra. Dock är vi övertygade om att dessa insättningsgränser har påverkat omsättningen på Svenska Spels produkter och däribland Stryktipset.  

Antal omgångar med jackpot?

Vi kikade tillbaka och jämförde antalet jackpotomgångar år 2022 vs år 2021 på Stryktipset. År 2021 var det hela 29 omgångar med jackpot medan det var jackpot 22 gånger på Stryktipset år 2022. En stor skillnad och som säkerligen har påverkan på totala årsomsättningen på Stryktipset. Utan tvekan bidrar jackpotomgångar med en högre omsättning och ökat intresse för Stryktipset. 24 % färre omgångar med jackpot år till år är en stor skillnad!

Konkurrens?

Konkurrens från travsporten har alltid funnits för Stryktipset. Men kan det ofrivilliga uppehållet för Stryktipsen under den värsta pandemin ha bidragit till att fler sökte sig vidare till travsporten då och sen inte kommit tillbaka? (Travet travade på även under pandemin). 

ATG lanserade även poolspelet Big 9 under hösten år 2021. Big 9 är ett spel på fotboll som tog upp kampen med Stryktipset på lördagar. Intresset var relativt stort till en början men efterhand har omsättningen på produkten snarare minskat och är knappast bidragande till minskad omsättning på Stryktipset. Svenska Spel var aktiva och körde ofta extrapengar på Topptipset och/eller jackpots på Stryktipset under hösten år 2021 när Big 9 försökte slå sig in på marknaden.

Spela Big 9 med poolspelseliten!

Andelsspel?

En del hävdar att “andelsspelen har förstört Stryktipset” och menar på att spelombuden och Tillsammans-lagen med sina stora system har dödat produkten Stryktipset. Men vi tror snarare att andelsspel bidrar till ett ökat intresse för Stryktipset. Påståendet att andelsspelandet dödar produkten håller vi inte heller med om. Det kommer in måånga mindre bra rader från spelläggare som egentligen inte vet vad de pysslar med. Att spela tillsammans på en så pass svår spelform som Stryktipset är tror vi bidrar till större intresse, att via gemensamma insatser vara med i större system som har chans att vinna oftare gör produkten roligare. 

Svårighetsgrad?

Apropå att Stryktipset är en svår spelform och att folk tröttnar att spela när vinsterna kommer för sällan. Visst, det kan ligga något i påståendet. Men samtidigt har ju förutsättningarna varit desamma under många år och att någon plötslig förändring i beteendet skulle ske på bara ett år känns otroligt långsökt. 

Den yngre generation bryr sig inte om Stryktipset?

Kan det ligga något i att den yngre generationen som växer upp i spelmyndig ålder inte är intresserade av Stryktipset? Den äldre generationen som av naturliga skäl efterhand försvinner bort stod för en så stor del av omsättningen att de yngre inte kan fylla på i samma utsträckning? Kanske, kan ligga något litet i denna teori. Dock är vi skeptiska att det skulle kunna påverka omsättningen särskilt mycket. Både den äldsta och yngsta ålderskategorin som spelar Stryktipset gör nog det med förhållandevis små summor. Medelålders män är de som spelar Stryktipset för mest pengar vågar vi påstå. 

Sammanfattning

Att den genomsnittliga omsättningen minskade på Stryktipset år 2022 med 15 % jämfört med året innan verkar bero på flera orsaker. En kombination av händelser som bidragit till de dystra siffrorna. De tre faktorer vi tror påverkat mest är VM-uppehåll, insättningsgränser samt färre omgångar med jackpot. Faktum är att på Boxing Day (annandag jul) omsattes hela 43,6 miljoner vilket är den näst högsta omsättningen på Stryktipset genom tiderna. Då lockade Svenska Spel med en jackpot på hela 26 miljoner kronor. De som spelar Stryktipset kanske har blivit svårflörtade och behöver fler och högre jackpots för att spela?