Varför förlorar vi pengar på betting?

Varför förlorar vi pengar på betting?

Analyserna är enkla, de flesta vet om varför men ändå är vi här och gör samma misstag om och om igen.

Här är tre exempel på varför vi förlorar pengar på betting:

  1. Behandlar spel som nöje

Här är vi, slutet av månaden och lönen just dykt upp på kontot. I helgen väntar massa stora matcher som ska avnjutas med stryktips och med kompisars sällskap. Kanske har hypen börjat och meningar som ”Jag är helt säker på att Liverpool vinner mot City, såg du inte hur dåliga City var mot Tottenham?” flyger runt bland sällskapet och ni bestämmer er att logga in på Svenskaspel och spela på Liverpool. Oavsett utfall har ni fått något för pengarna i och med spänningen som medför när man spelar på något.

Är detta fel?
– Till ett nöjesperspektiv: Nej, nödvändigtvis inte
– Till ett försök att tjäna pengar: Ja, oftast

  1. Inte har någon bra Money management

Lönen hade ju just kommit, Liverpool – City och andra fina matcher väntar. En insättning på 3 000kr på Svenskaspel är genomförd.
Nu är vi på frågan: Hur mycket ska man satsa?

Ett vanligt svar på frågan är att vinsten ska kännas. Detta varierar så klart från person till person, men en vanlig summa är 500kr.

Tycker du 500kr är rimligt för ett spel när du just satt in 3 000kr från din lön?

– Till ett försök att tjäna pengar: Nej

  1. FOMO – Fear of missing out

FOMO är en orolig känsla du kan känna när andra människor kan ha det bra utan dig. En känsla att ha förlorat något du egentligen aldrig ens haft.
Denna känsla har alla känt någon gång i livet, vissa fler gånger än andra och det kan va otroligt oroande och stressande för många.

Detta leder oftast till ogenomtänkta beslut och inom betting: ogenomtänkta spel och högre risk än tänkt.

 

Två scenarion där vanliga spelare kan känna FOMO:
– Du ser någon lägga en kupong som kan vinna 50 000 kr och ser att många har ryggat. Du tänker inte mer på det men under kvällen ser du att alla utom ett spel är klart. För att ta del av den känslan som de andra har så lägger du en stor summa för att ”vinna & förlora tillsammans”.

  • Slutsats: du lägger ett egentligen ogenomtänkt spel bara för att ta del av en känsla som du egentligen inte haft. I de flesta fall förlorar du även mer än vad de andra gjorde.

-En andel du tänkte köpa ligger på 13 rätt på stryktipset om sista matchen blir X. Du känner ångest att du inte köpte just den andelen och spelar tungt på X för att det ska ”kännas bättre” om de andra vinner stort.

  • Slutsats: Onödigt hög risk på ett spel som du aldrig någonsin heller hade lagt om det inte var p.g.a. andelen du tänkte köpa.

Visste du att, för vissa, hellre förlorar ett spel än att inte haft chansen att vinna. Är inte detta sjukt?

Liknande scenarion sker hela tiden inom betting/aktier och även i vanliga livet. Genom att du är medveten om tillståndet är det mycket större chans att undvika det.

Hur ska man göra då?

Det tar vi en annan gång!